06 Kasım 2019 17:14

İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu: Eminönü ile ilgili en doğru kararı vereceğiz

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu, gazetecilerin sorularını yanıtladı. İmamoğlu, Eminönü'deki balık-ekmek teknelerinden halk otobüslerine kadar pek çok konuya dair konuştu.

Fotoğraf: DHA

Paylaş

İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Başkanı Ekrem İmamoğlu, gazetecilerin gündeme ilişkin sorularını yanıtladı.

Ekrem İmamoğlu, Eminönü'ndeki balık ekmek tekneleri ile son durumun sorulması üzerine sürecin devam ettiğini belirterek İBB'nin İstanbul'un çeşitli yerlerinde bazı alanlara dair tasarrufları olduğunu belirtti.

"EMİNÖNÜ İLE İLGİLİ EN DOĞRU KARARI VERECEĞİZ"

İmamoğlu, "Bunlar kalıcı mülk değil. Babadan oğula geçmesi muhtemel alanlar değil. Bu tür yerlerde ihale yapılmış, ihale alınmış, arkadaşlar orada sürelerini doldurmuş, hatta iki yıla yakın süre de uzatılmış. Oranın nitelikli, gerçekten hijyenik, insanlara hizmet etmekte duruşu olan bir yer olması lazım. Bu konuda bizim Beltur gibi çok nitelikli iştiraklerimiz var. En doğru kararı vereceğiz. Biz kültürün yaşamasından yanayız. Kimsenin ekmeğiyle işimiz yok ama ticari olarak bakarsanız bir işin alındığı zaman gibi bittiği bir zaman da var. Bu Uygulamayı vicdana, ahlaka, hukuka, kültüre uygun yapacağımızdan kimsenin şüphesi olmasın. İşlem devam ediyor" dedi.

BEŞİKTAŞ'TAKİ OTOBÜS KAZASI GÖRÜNTÜLERİ

Beşiktaş'ta otobüsün durağa girmesi ve sürücünün kayıtlı görüntüleri bozduğuna dair iddiaların sorulması üzerine İmamoğlu şunları kaydetti: Görüntüleri ben de izledim, yakından takip ediyorum. Bir şoförün yarattığı bir şiddetten, öfkeden dolayı bu duruma gelindi. Buna başta biz olmak üzere mesleki zincirde, halkada kimler varsa azami dikkatle, azami denetim mekanizmasını güçlendirmeyle bakmalıyız ki biz böyle bir süreci zaten başlattık. Daha sıkı denetimi, daha üst seviyede psikoteknik eğitimlerin verildiği ve hassas davrandığımız ve açık söyleyeyim asla affetmeyeceğimiz bir usulü devreye koyduk. Her şey zaman alıyor, bir anda birikmiş bazı şeyleri çözemiyorsunuz. Ben şimdi oda başkanının açıklamasını var olan bir kültürün dile yansıması olarak görüyorum. Acı, yazık. Bunu nasıl düşünmezsiniz? Esas görevinize nasıl odaklanmazsınız? Neye odaklanıyorsunuz, o otobüsün sahibi kim, ona mı odaklanıyorsunuz? Ya da verdiğiniz cevapla birine mi yaranıyorsunuz? Bizim yaranacağımız tek bir şey var, bu insanların can varlığı ve mal güvenliği. O başkan arkadaşımız veya her arkadaşımızın da sıkı bir denetime tabi tutulup bu anlamda kendilerine çeki düzen veren, hem mesleklerini iyi temsil eden, hem vatandaşına iyi davranan, hem de toplu taşımada maksimum memnuniyeti sağlayan bir süreci devreye aldık, alıyoruz.

HALK OTOBÜSLERİNİN KALDIRILACAĞI İDDİALARI

Ekrem İmamoğlu, halk otobüsleri ile ilgili yeni bir düzenleme olacağı ya da kaldırılacağı şeklindeki iddiaların sorulması üzerine ise, "Bizim kaldırmak gibi bir kararımız yok. İnsanların mesleki süreçlerine saygı duyuyoruz. Bazı konularda orta ve uzun vadede kararlar alınabilir. Geleceğini de çalışıyoruz ki bu yılın sonunda geniş bir ulaşım çalıştayı yapacağız. Burada bütün sektörleri ve ulaşımın bütün paydaşlarını da masaya yatıracağız. Ancak halk otobüslerini kaldırmak gibi bir kararımız olmadığı gibi şu kararımız var; kendi içinde tekelleşmeye karşı duruşumuz net. Bu kural olarak var fakat süreç içerisinde farklı usullerle, bu artık sahada konuşuluyor. Bir kişiye ait 60-70 otobüs vs. böyle bir şeye asla müsaade etmedik, etmeyeceğiz. Burası mesleki olarak korunabilir ama ticari bir mekanizmaya, tekelleşmesine fırsat tanımayacağımız bir alan olacak. Orada bizim kuruluşlarımız var. İETT, Otobüs A.Ş.'miz var. Bu ve bunun gibi mekanizmaların güçlendiği, özellikle dar bölge uygulamasıyla, yani bazen bazı otobüslerin başka bölgelere kaydırılması konusunda tümüyle yaklaşım esnafa doğru olduğunda bu sefer bazı esnaflara bu kayırmacılık olarak yansıyor. Bazı esnaflara ise ciddi sıkıntı yaratabiliyor. Bu ve bunun gibi başka teknik konularda değişiklikler yapabileceğiz ama kaldırmak gibi bir kararımız yok" dedi.

HALK OTOBÜSLERİNİN GÜVENLİK KAMERALARI

Halk otobüslerinin içindeki kameraların kayıt yapmadığı iddialarıyla ilgili ise İmamoğlu şunları kaydetti: Bu konuda arkadaşlarım sıkı bir denetim yapıyor. Artı bir karartma işlemi, eylemi elbette ki bir adli vaka. İdari anlamda bizim yaptırımlarımız var. O hat, o otobüs sahibi ve diğer unsurlarla ilgili kurumsal olarak yaptırımlarımızı yapacağız. Oda bir tüzel kişilik ve biz odaya direk bir yaptırımda bulunamıyoruz ama bu şehirle olan ilişkilerinde uyarılarımızı en üst perdeden bu arkadaşımıza yapmaları konusunda beyanda bulundum ve takip ettiriyorum. Ben kendisini şu ortamda arama ihtiyacı duymadım, zira o cümle üzerine sadece görüşüp ne yapması gerekiyorsa bizim kurumumuz onu yapacak. Tavizimiz yok. (DHA)

ÖNCEKİ HABER

CHP’li Çakırözer'den Alpu Ovası’nda 60 bin metrelik sondaj planına karşı açıklama

SONRAKİ HABER

Kocaeli Üniversitesi öğrencilerinin haberi ses getirdi, üst geçit onarıma girdi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...