06 Kasım 2019 12:45

Saha araştırması: HDP seçmeni sandıktan uzaklaşıyor

Sosyo Politik Saha Araştırmaları Merkezi'nin 21 ilde yaptığı araştırmaya göre HDP seçmenleri arasında “Oy kullanmayacağım” diyenlerin oranı yükseliyor.

Fotoğraf: DHA

Paylaş

Sosyo Politik Saha Araştırmaları Merkezi yaptığı saha araştırmasına göre, bugün yapılacak bir seçimde HDP seçmeninde “Oy kullanmayacağım” diyenlerin oranındaki artış dikkat çekiyor.

Sosyo Politik Saha Araştırmaları Merkezi, Diyarbakır ve İstanbul başta olmak üzere 21 ilde saha araştırması yaptı. 9 Ekim-1 Kasım 2019 tarihleri arasında 1937 kişi ile yüz yüze görüşülerek yapılan çalışmada ilginç sonuçlar elde edildi.

Araştırmada katılımcılara “Sizce Türkiye’nin en büyük 1. öncelikli sorunu nedir ?​”, “Bu pazar bir belediye başkanlığı seçimi olsa hangi partiye oy verirdiniz ?​” gibi sorular yöneltildi. Araştırmaya göre bu pazar seçim olsa sadece 3 parti barajı aşabiliyor.

Türkiye’nin en büyük birinci öncelikli sorusuna verilen yanıtlarda, yüzde 31,8’i “Ekonomi/işsizlik”, yüzde 20,1’i “Kürt sorunu” ve yüzde 13,3’ü ise “Cumhurbaşkanlığı sistemi” olduğunu belirtiyor.

Artı Gerçek’ten Remzi Budancir’in haberine göre, CHP seçmeni de AKP seçmeni de ülkenin en öncelikli sorununu ekonomi ve işsizlik olarak görüyor.

Daha önce HDP’ye oy veren görüşmecilerin yüzde 79,3’ü HDP’ye, yüzde 5,4’ü CHP’ye oy vereceğini; yüzde 8,4’ü ise oy kullanmayacağını ifade ediyor.

MHP’ye oy veren görüşmecilerin yüzde 61,5’i MHP’ye, yüzde 12’si AKP’ye, yüzde 9,4’ü İYİ Partiye oy vereceğini söylüyor.

Çalışmada “Bu pazar bir seçim olsa” -özellikle de yerel bir seçimde- sorusuna verilen yanıtlarda HDP seçmeninde “Oy kullanmayacağım” diyenlerin oranındaki artış dikkat çekiyor. (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

Hollanda'da binlerce öğretmen greve gitti

SONRAKİ HABER

Adana'da hayvanlarda kuduz tespit edilen mahalle karantinaya alındı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...