06 Kasım 2019 10:13
Son Güncellenme Tarihi: 06 Kasım 2019 10:22

Sendikalaştıkları için işten atılan Hürriyet çalışanları: Sendikamız ile güçlüyüz!

Türkiye Gazeteciler Sendikasının, sendikalaştıkları için işten çıkarılan Hürriyet çalışanlarıyla birlikte düzenlediği açıklamada "Medya sektöründe orman kanunları sona erecek" denildi.

Fotoğraf: Evrensel

Paylaş

Türkiye Gazeteciler Sendikası (TGS), Demirören Grubu'na ait Hürriyet gazetesinden işten çıkarılan üyesi 45 gazeteci için Şişli'deki TGS Akademi binasında basın toplantısı düzenledi. Yapılan açıklamada, işten atılan gazetecilerin işe geri dönüşleri de dahil olmak üzere tüm haklarını alabilmeleri için sendikanın tüm gücünü ortaya koyacağı belirtildi. İşten çıkarılan 45 kişinin tek ortak noktasının TGS'ye üye olmaları olduğu vurgulanan açıklamada, "Medya sektöründe orman kanunları sona erecek, sendikalı, toplu iş sözleşmeli bir çalışma düzenini Türkiye Gazeteciler Sendikası kuracaktır. Hiçbir patron keyfi hareket edemeyecektir. Hürriyet yönetimini çalışanların sendika hakkına saygı göstermeye ve sendika ile masaya oturmaya çağırıyoruz" denildi.

"GAZETECİLERİN SENDİKAL HAKLARINA YÖNELİK BİR OPERASYONDUR"

Basın açıklamasını okyan TGS Genel Başkanı Gökhan Durmuş, Türkiye Cumhuriyeti Anayasası'nın 51. maddesini hatırlatarak "Çalışanlar ve işverenler, üyelerinin çalışma ilişkilerinde, ekonomik ve sosyal hak ve menfaatlerini korumak ve geliştirmek için önceden izin almaksızın sendikalar ve üst kuruluşlar kurma, bunlara serbestçe üye olma ve üyelikten serbestçe çekilme haklarına sahiptir. Hiç kimse bir sendikaya üye olmaya ya da üyelikten ayrılmaya zorlanamaz” dedi.

Hürriyetin TGS üyesi gazetecileri sırf sendikaya üye oldukları için işten çıkardığını ifade eden Durmuş, “Ancak Hürriyet gazetesi yönetimi, sendikalı 45 meslektaşımızı geçtiğimiz çarşamba ve perşembe günleri işten attı. Aralarında hayatlarının yarısını Hürriyet'te geçirmiş olanlar bulunan meslektaşlarımız sırf sendikamıza üye oldukları için işten çıkarıldı. Doğan Grubu'nun Hürriyet gazetesini Demirören Grubu'na satmasının ardından hız kazanan sendikalaşma çalışmamızda tam da sona yaklaştığımızda 45 üyemizin işten atılması sendikamıza ve gazetecilerin sendikal haklarına yönelik bir operasyondur“ diye konuştu.

"SENDİKALI OLMAK ANAYASAL HAKTIR"

Durmuş sözlerini şöyle sürdürdü:

“Üstelik arkadaşlarımız işten atıldıklarını, kendileri işlerinin başındayken evlerine gelen; annelerine, eşlerine, babalarına teslim edilen tebligatlarla öğrendiler. Askerdeki ve doğum iznindeki üyelerimizin dahi bu toplu çıkarmanın kapsamına alındı. Bizim mücadelemiz, annesinin işsiz kaldığı gün dünyaya gelen bebeğin daha iyi bir gelecekte yaşaması içindir. Aralarından Genel Eğitim Sekreterimiz ve İstanbul Şube Başkanımızın da olduğu 45 kişinin tek ortak noktası TGS'ye üye olmalarıdır. Hürriyet gibi Türkiye'nin en köklü gazetelerinden birine, sendikalı olduğu için çalışanlarını işten çıkarmak yakışmadı.”

Sendikalı olmanın Anayasal bir hak olduğunu vurgulayan Durmuş, “Bu hakkı gasp edenler Türkiye Cumhuriyeti Anayasası'nı çiğnemektedir. Buradan sizlerin aracılığı ile Anayasamızı yok sayan Demirören Medya yöneticileri hakkında işlem yapmak üzere savcıları göreve çağırıyoruz. İşten atılan arkadaşlarımızın işe geri dönüşleri de dahil olmak üzere tüm haklarını alabilmeleri için sendikamız tüm gücünü ortaya koyacaktır. Medya sektöründe orman kanunları sona erecek, sendikalı, toplu iş sözleşmeli bir çalışma düzenini Türkiye Gazeteciler Sendikası kuracaktır. Hiçbir patron keyfi hareket edemeyecektir. Hürriyet yönetimini çalışanların sendika hakkına saygı göstermeye ve sendika ile masaya oturmaya çağırıyoruz” dedi.

"BİRLİKTE GÜÇLÜYÜZ, SENDİKAMIZ İLE GÜÇLÜYÜZ"

Açıklamanın ardından işten atılan gazetecilerden Şebnem Turhan söz aldı. Turhan, 2018’in Ağustos ayında yaşanan ekonomik çalkantıyı Hürriyet çalışanları olarak hissettiklerini söyleyerek “2019’da düzgün bir zam almayı bekledik ve uzun süre bekledikten sonra taleplerimiz geçiştirildi. Bu süreçte çalışanların tek başına hiçbir şey yapamayacağını bir kez daha anladık. Bunun için sendikalı olduk ve toplu sözleşme yapmak istiyoruz. Çünkü haklarımızı zamanında almak istiyoruz. Çok güzel bir yere gelmiştik ama 30 Ekim'de atıldık. Ben umudumu yitirmiyorum. Hürriyet'te sendika olacak. Diğer tüm medya çalışanlarında olacak. Çünkü tek başına bir şey yapamayız. Birlikte güçlüyüz, sendikamız ile güçlüyüz” dedi.

18 yıldır Hürriyet'te çalışan Uğur Nalbant da ”Sendikalı olduğum için çok mutluyum, 2019’u böyle acıyla uğurluyoruz” dedi. (İstanbul/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Bütçe görüşmelerinde ilk gün: Ethem Sancak ve Katarlıların bütçesi

SONRAKİ HABER

İzmir BB Başkanı Tunç Soyer: Gıda Kontrol Laboratuvarı kuracağız

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...