05 Kasım 2019 19:09

Selçuk Mızraklı'ya 15 yıl hapis istemiyle dava açıldı

Görevinden alınarak tutuklanan Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanı Selçuk Mızraklı hakkında 7,5 ile 15 yıl arasından değişen hapis istemiyle dava açıldı.

Fotoğraf: DHA

Paylaş

Görevden alınmasının ardından itirafçı Hicra Berna Ayverdi'nin verdiği ifadeyle tutuklanan Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanı Selçuk Mızraklı hakkında "örgüt üyesi olmak" suçlamasıyla yürütülen soruşturma tamamlanarak dava açıldı. 7 yıl 6 ay ile 15 yıl arası değişen hapis istemiyle Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı’nın 3 sayfadan oluşan iddianamesinin bir buçuk sayfası, Hicran Berna Ayverdi'nin aleyhteki ifadesine, diğer bir buçuk sayfada ise Mızraklı'nın katıldığı eylem ve etkinlikler sıralanarak ceza istemine yer verildi. Diyarbakır 11'inci Ağır Ceza Mahkemesi’nce kabul edilen iddianame, Mızraklı’nın tutuksuz yargılandığı dava dosyası ile birleştirilmesi talebiyle Diyarbakır 9'uncu Ağır Ceza Mahkemesi’ne gönderildi.

İddianamede, Mızraklı hakkında başlatılan soruşturmanın Mardin 4. Ağır Ceza Mahkemesi’nin hakkında kovuşturma yürüttüğü Hicran Berna Ayverdi'nin verdiği beyanlar üzerine başlatıldığı ifade edildi.

HATIRLAMADIĞI TARİHTE DUYMUŞ

Ayverdi iddianameye yansıyan ifadesinde, Mızraklı'nın Demokratik Toplum Kongresi (DTK) Sağlık Komisyonu'nda görev yaptığı, Mızraklı'nın Veni Vidi adlı hastanede doktorluk yaptığı dönemde kendisinin de aynı hastanede anestezi teknikeri olarak çalıştığını öne sürdü. Tarihini tam olarak hatırlamadığını ama 2012-2013 yılında Mızraklı'nın bağırsak düğümlemesi yaşayan Hogir kod adlı bir örgüt mensubunu ameliyat ettiğini, M. F.'den duyduğunu savundu.

GECE AMELİYAT SABAH TABURCU EDİLDİ

Diyarbakır Merkez Dağkapı Çocuk Hastahanesi'nde M. F.'nin hastanede kaçak olarak çalıştığını ileri süren Ayverdi, Hogir kod adlı kişinin karın bölgesinden gece geç saate yapılan ameliyatla bağırsaklarının bir kısmının alındığını ve ertesi sabah da hastaneden ayrıldığını ileri sürdü.

Hastanede, Mızraklı ile ameliyatta giren bütün isimleri "hastanede kaçak olarak çalıştığını" iddia eden Ayverdi, iddianamede yer alan ifadesinde söz konusu olayı şöyle anlattı:  "Yukarıda söz ettiğim M. isimli anestezi teknikeri bana 'Bu hastayı gece geç saatlerinde getirdiler acilen ameliyata aldık. Hemen Selçuk Mızraklı Hocayı çağırdık, ben E. ve Selçuk Mızraklı hoca ameliyata girdik. Hastanın bağırsakları düğümlenmişti, bağırsaklarının bir kısmını kestik sabaha kadar gözümüze uyku girmedi, ben çalışmaya devam edeceğim' dedi. Yoğun bakımda M. isimli anestezi teknikeri Hogir (K) isimli yaralı örgüt üyesinin yanına giderek 'Heval Hogir ağrın var mı? Durumun nasıl? Birazdan Selçuk Mızraklı hoca gelip seni görecek değerlendirecek ve hevaller gelip seni birazdan götürecekler' diyerek sorduğunu Hogir (K) isimli örgüt mensubu ise 'Sağol Heval, iyiyim.' dediğini gördüm. Aynı gün ben başka bir ameliyata girdim, çıktığımda saat 10.30 sıralarında yoğun bakımda bulunan Hogir (K) isimli örgüt mensubunun çıkmış gitmiş olduğunu gördüm."

"AMELİYAT MASASINDA KÜRT TARİHİNİ ANLATIRDI"

İddianamede yer alan ifadesinde, Mızraklı'nın sık sık KCK/TM içinde olduğunun bilindiğini, sık sık konuşulduğunu öne süren Ayverdi, Mızraklı'nın Kürt tarihine hakim olduğunu, bunu ameliyat masasında, dinlenme odalarında kendisiyle yaptığı sohbetlerde dile getirdiğine yer verdi.

İddianamede, Mızraklı'nın KCK yapılanmasında olduğunu söyleyen Ayverdi, Mızraklı ile hastanede kaçak olarak çalışan ve isimlerini verdiği 5 teknik personelin sık sık örgüt mensuplarını ameliyat ettirdiğini iddiasını dilendirdi.

İDDİANEMENİN YARISI AYVERDİ’NİN İFADESİ

Yarısına Berna Hicran Ayverdi'nin ifadelerine yer verilen iddianamede, Mızraklı'nın Halkların Demokratik Partisi (HDP) Milletvekili Leyla Güven'in açlık grevi nedeniyle yapılan 2 basın açıklamasına katıldığı, 2019'da yapılan Newroz etkinliğine katıldığı, açlık grevleri döneminde yaşamına son veren Zülküf Gezen'in taziyesine katıldığı, HDP'nin seçim sonuçlarına ilişkin Diyarbakır il binasında gerçekleştirdiği etkinliğe katıldığı belirtildi.

VALİLİLİĞİN İŞTİRAKÇİSİ OLDUĞU DERNEĞE ÖRGÜT SUÇLAMASI

Mızraklı'nın DTK’nın Genel Kurulu'na katıldığı ifade edilen iddianamede, Mızraklı'nın katıldığı eylem ve etkinlikler şöyle sıralandı: "10/01/2019 tarihinde aralarında milletvekillerinin de bulunduğu grubun HDP il binasından çıkarak E Tipi Kapalı Cezaevinde tutuklu bulunan Leyla Güven'in yaptığı açlık grevine destek olmak amacıyla cezaevi önüne doğru yürüyüş yapmak istediği ancak Diyarbakır Valiliğinin yasaklama kararı bulunması nedeniyle kolluk kuvvetlerince bu yürüyüşe izin verilmediği, grup tarafından oturma eylemi yapılarak yolun kapatıldığı, şüphelinin de bu eyleme katıldığının tespit edildiği, 31/01/2019 tarihinde Leyla Güven ve cezaevinde PKK terör örgütü mensuplarınca gerçekleştirilen açlık grevlerine destek vermek amacıyla sözde destek nöbetleri adı altında eylem yapıldığı, şüphelinin de bu eyleme katıldığının tespit edildiği,  19/01/2019 tarihinde istasyon meydanında gerçekleştirilen açık hava toplantısında örgüt lideri ve örgüt lehine sloganlar atıldığı, şüphelinin de bu etkinliğe katıldığının tespit edildiği..."

İddianamede Diyarbakır Valiliği, Diyarbakır Ticaret ve Sanayi Odası'nın iştirakçileri arasında bulunduğu, AKP Milletvekili Galip Ensarioğlu'nun yönetim kurulunda yer aldığı ve Kanun Hükmünde Kararname'yle kapatılan Sarmaşık Yoksullukla Mücadele ve Sürdürülebilir Kalkınma Derneğinin eski başkanı olduğunu ve derneğin, ölen örgüt mensuplarının ailelerine yardımda bulunduğu savunuldu.

SUÇ YOK AMA ÖRGÜTÜ DESTEKLİYOR

Mızraklı'nın twitter hesabından yaptığı paylaşımların "örgüt propagandası suçunu oluşturmadığı ancak yaptığı paylaşımların örgütü destekler nitelikte olduğunun tespit edildiğine yer verilen iddianamede söz konusu iddia şu ifadelerle dile getirildi: "Söz konusu Twitter hesabında şüphelinin paylaşımlarının ağırlıklı olarak örgüt üyelerine ilişkin olduğunun tespit edildiği, söz konusu paylaşımlar her ne kadar başlı başına terör örgütü propagandası suçunu oluşturan unsurlar içermese de, açlık grevleri ve örgüt liderine ilişkin paylaşımlar içerdiğinin ve örgütü destekler nitelikte olduklarının tespit edildiği.."

"TAMAMEN YALAN VE İFTİRA"

Mızraklı iddianameye yansıyan ifadesinde iddiaları reddetti. Hicran Berna Ayverdi'yi tanımadığını, söz konusu şahsın beyanlarının tamamen yalan ve iftira olduğunu 2006-2015 yılında çalıştığı hastanede kayıt yapılmaksızın ameliyat yapılmasının mümkün olmadığını söyledi. İfadesine katıldığı eylemlerinin partisinin etkinliklerini olduğu dile getiren Mızraklı, sosyal medya paylaşımlarının kendisine ait olduğunu kaydetti.

Tanık beyanı, Sarmaşık Derneği’ne üye olması ve katıldığı etkinlikler birlikte değerlendirildiğinde nedeniyle Mızraklı'nın "örgüt üyesi olmak" suçu işlediği değerlendirilen iddianamede, Mızraklı'nın 7 yıl 6 ay ile 15 yıl arası değişen hapis cezası ile cezalandırılması talep edildi. (Diyarbakır/MA)

ÖNCEKİ HABER

Sancaktepe'de bir kadını kaçırarak gasbeden kişi tutuklandı

SONRAKİ HABER

Nijerya'da her 8 çocuktan biri 5 yaşından önce ölüyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...