05 Kasım 2019 12:41

“AKP ile birlikte öğretmenlere saygı azaldı, şiddet arttı”

Eğitim Sen Diyarbakır 2 No’lu Şube Eş Başkanı Recep Şimşek, öğretmenlere yönelik artan şiddeti Evrensel’e değerlendirdi.

Fotoğraf: Evrensel

Paylaş

Cengiz Anıl BÖLÜKBAŞ
Süleyman ATALAY
Diyarbakır

Öğretmenlere yönelik artan şiddete dair Evrensel’e konuşan Eğitim Sen Diyarbakır 2 No’lu Şube Eş Başkanı Recep Şimşek, AKP ile birlikte öğretmenlere yönelik saygınlığın azaldığını belirterek, yine bu dönemde şiddetin bir sorunu çözme yöntemi olarak kullanılmasında artış olduğunu söyledi. Şimşek, siyasi iktidarın şiddete karşı müsamaha göstermemesi ve hukuksal çerçevenin yeterli ve işletilen bir duruma getirilmesi gerektiğini dile getirdi.

Son olarak Diyarbakır’da Süleyman Muazzez Ersönmez Ortaokulunda görsel sanatlar öğretmeni bir öğrenci ve velisi tarafından okulun bahçesinde geçtiğimiz günlerde saldırıya uğramış, gözaltına alınan baba ve oğul tutuklanmıştı. Tüm kamusal alanlarda olduğu gibi öğretmenlere şiddette de büyük bir artış söz konusu. Eğitim Sen Diyarbakır 2 No’lu Şube Eş Başkanı Recep Şimşek, son bir ay içerisinde Diyarbakır’da öğretmenlere yönelik 5-6 şiddetin yaşandığını söyledi. Şimşek ile şiddetin nedenleri ve çözümüne dair konuştuk.

‘AKP İKTİDARIYLA ŞİDDET DAHA FAZLA ARTTI’

Öncelikle toplumun sosyokültürel yapısına bakılmasını gerektiğini söyleyen Şimşek, özellikle AKP iktidarıyla beraber toplumda şiddetin daha fazla göründüğünü ve yöntem olarak bir sorun çözme yöntemi olarak daha fazla kullanılmaya başlandığını belirtti. Sistemin kendisine bakıldığı zaman toplumsal sorunlardan bireysel sorunlara kadar sorunu çözme yöntemi olarak şiddete başvurulduğuna dikkat çeken Şimşek, “Örneğin Kürt sorununa baktığın zaman sorun güvenlik çerçevesinde şiddet yöntemiyle çözülüyor. Ev içine baktığın zaman aile ilişkisi içerisinde koca eşine karşı sorunlarını şiddet yöntemiyle çözüyor. Okulda baktığın zaman hastanede baktığın zaman hasta doktora yöneliyor, veliler öğretmene yöneliyor” diye konuştu.

‘CEZASIZLIK CESARETLENDİRİYOR’

En başta öncelikle siyasi iktidarın hiçbir şekilde şiddeti uygulayanlara karşı müsamaha göstermemesi gerektiğinin altını çizen Şimşek, “Yani hukuksal çerçevesi yetersiz kalıyorsa yeterli hale getirilmesi lazım ve hukukun işletilmesi lazım. Örneğin, şiddeti uygulayanlara medya üzerinden sanki ilgileniyormuş gibi gösterilse de sonrasında göndermek veya cezasızlıkla karşılık vermeleri bunları cesaretlendirir. Onun için öncelikle hukuksal bir çerçevede tutulması lazım. İkincisi, mevcut sistemin, eril sistemin değiştirilmesi lazım. Toplumda özellikle her iki cinsin cinsiyet özgürlükçü bir yaşamın yaşanılması noktasında yine hukuksal çerçevesinin oturtulması lazım. Üçüncüsü, özellikle eğitim boyutuna değinecek olursam öğretmenlik mesleğinin böyle sıradanlaştırılmadan uzaklaştırılması lazım. Çünkü geçmiş dönemlerde biraz daha fazla öğretmenlerin toplum nezdinde saygınlığı biraz daha fazlaydı. AKP ile beraber bu saygınlık giderek bitirildi. Sanki öğretmenlik okula gelip yan gelip yatıp hiçbir şey yapmadığı mekan ya da bir görev olarak gösterilmeye çalışıldı. Bu da velinin öğretmene yaklaşımını, davranışını değiştirdi” dedi.

ÖNCEKİ HABER

Zam yağmuru sürüyor: LPG fiyatına 10 kuruş zam yapıldı

SONRAKİ HABER

Alacaklarını talep eden Tekyol Plus işçileri gözaltına alındı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa