03 Kasım 2019 11:57

Yurttan sesler

“Barınma, yemek, ulaşım masraflarını karşılayayım derken hayallerim hep geri planda kalıyor.”

Paylaş

Hacettepe Üniversitesi öğrencileri 

Üniversiteli gençler ekonomik krizin etkisiyle bol zamlı, meşakkatli, burs-krediyle ayı çıkarma telaşının olduğu bir yılı geride bırakmıştı. Hacettepe Üniversitesi öğrencileri yeni öğretim yılına Beytepe Yurtlarına, öğrenci yemekhanesine ve servislere yapılan zamlarla başladı. Kampüse ulaşım için harcanan yorucu saatlerden ve ulaşımdaki maddi yükten tasarruf etmek için öğrencilerin talep gösterdiği Beytepe Yurtları geçen yıl 315 TL olan aylık ücretini bu yıl 380 TL’ ye arttırmasıyla gündemde. Biz de Beytepe Kız Öğrenci Yurdu sakinleriyle zamlanan yurt ücretlerini, nasıl bir yurtla karşılaştıklarını konuştuk.  

SADECE KAZANDIKLARI PARANIN DERDİNDELER  

Özel Eğitim Öğretmenliğinden Mihriban, yurdun kampüs içerisinde bulunduğu için rağbet gördüğünü söylüyor ve öğrencilerin yurda yerleştikten sonra karşılaştıkları tablonun sabunun ve tuvalet kâğıdının olmadığı lavabolar, en küçük depremde yıkılabilecek binalar olduğunu belirterek ekliyor: “Söz konusu olan öğrencilerin can güvenliği ama onlar sadece kazandıkları paranın derdindeler.” 

Yurt yemekhanesinin yokluğu öğrencileri kendi imkânlarıyla karınlarını doyurmaya zorluyor. Bunun ceplerine ve zamanlarına büyük bir yük olduğunu söylüyor. Yurt yemekhanesinin olmamasını ise okulun yurt civarına kurulan işletmelerin ihale ve kira gelirlerinin olmasına bağlıyor.   

Yurtlarda öğrenciye bir getirinin olmamasına karşın yurt ücretlerdeki 65 TL’lik zamla öğrencilerin daha zorlu bir yıl geçireceğini düşünüyor. Mihriban, “Aldığımız 500 TL burs kendi masraflarımızı ve okul ihtiyaçlarımızı karşılamaya yetmiyorken yurt ücretlerinin ardından kalan 120 lira ile temel ihtiyaçlarımızı karşılamak imkansız.” diyerek sözlerini bitiriyor.   

“DEFTER DAHİ ALAMAZ OLDUK” 

Fen Bilgisi Öğretmenliğinden Tuğba, yurt kaydına geldiğinde geçen sene aylık 315 lira olan yurt ücretlerinin bu yıl 380 TL’ye artışını afallayarak karşılamış. Ailesinin giderlerini karşılamakta zorlanması onu derslerini belirli günlere sıkıştırarak boş günlerde part-time işlerde çalışmaya zorlamış. Hayatın her alanında krizin yükünü öğrencilerin çektiğini söyleyen Tuğba, “Yurtlardan otobüs sırasındaki kuyruğa kadar öğrencilerin sorunlarına her geçen gün bir yenisi daha ekleniyor. Bir defter dahi alamaz olduk.” diyerek yaşadıkları sorunların gittikçe derinleşerek artmasına dem vuruyor. Üniversiteden sonra işsiz kalabileceğini düşündüğünden artan faizlerle kredi borcunun altından kalkamayacağını aktarıyor. 

8 ODAYA 3 DUŞ KABİNİ DÜŞÜYOR  

Her koridorda 32 öğrencinin barındığını ve bulunan 3 duşun yetersiz olduğunu, üniversitede yapılan harcamaların öğrenciler için yapılması gerektiğini belirten Tuğba, “Lavabo ve duşlarda temizlik yeterince yapılmıyor ve bir duş çok fazla öğrenci tarafından kullanılıyor. Öğrenciler oldukça sağlıksız koşullarda yaşam sürüyorlar. Duş sayıları kesinlikle arttırılmalı” dedi. 

HAYALLERİM HEP GERİ PLANDA KALIYOR    

Sağlık yönetiminden Zeynep, yeni zamlarla öğrencilerin artık temel ihtiyaçlarını dahi karşılayamadığını düşünüyor. Yurtlara ödenen miktarlara karşın öğrencilere sağlanan imkânların yetersiz olduğunu söyleyen Zeynep: “Barınma, yemek, ulaşım masraflarını karşılayayım derken hayallerim hep geri planda kalıyor.” diyerek durumunu özetliyor bizlere.  

ODALAR DAR VE DÖRT KİŞİLİK  

Kimya bölümünden bir arkadaşımız ise krediyle sadece yurt ücretini ve okul masraflarını karşılayabildiğini, diğer ihtiyaçlarını ise boş vakitlerde AVM veya kafelerde çalışarak karşıladığını söylüyor. Zamlara artık çalışsa bile yetişemediğini, sürekli bir şeylerden mahrum kaldığını belirten arkadaşımız “Ayın sonunu denk getirebilmek için sürekli en ucuzunu alıyor, indirimleri takip ediyorum. Sorunlarımız katlanarak büyüyor.” diyor. Yurt koşullarındaki sıkıntılardan da bahsediyor: “Yemekhanenin olmadığı, duş sayısının yetersiz olduğu bir yurtta yaşıyoruz. Mutfak var ama bütçemiz yok. Kirli bir yurda alışabiliyoruz ama odaların 4 kişilik ve çok dar olması bizler için oldukça sıkıntılı bir durum.” 

 

ÖNCEKİ HABER

Irak’ta sivil itaatsizlik eylemleri başladı

SONRAKİ HABER

Sizce karşılıyor mu?

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...