03 Kasım 2019 10:58

Hürriyet, işine son verdiği Kenan Başaran'ın ismini röportaj ve yazılarından sildi

Hürriyet'in eve tebligat göndererek işten çıkardığı Gazeteci Kenan Başaran, "Spor Arena +" dergisinin kasım sayısında yer alan yazılarından imzasının silindiğini söyledi.

Spor Arena +'ın kasım ayında yayınlanan sayılarının kapakları (Soldaki ilk basımın, sağdaki ikinci basımın kapak görselidir)

Paylaş

Özgür GÜLTEKİN
İstanbul

Hürriyet gazetesindeki görevine evine gönderilen tebligat yoluyla son verilen gazetecilerden Kenan Başaran, Hürriyet grubuna ait Spor Arena Plus dergisinin kasım sayısındaki yazılarından isminin silindiğini söyledi.

Konu ile ilgili Evrensel'e konuşan Gazeteci Kenan Başaran, Spor Arena Plus'ın kasım sayısına 3 yazı verdiğini fakat yazıların ikisinden imzasının silindiğini, bir yazının ise başka bir imza ile yayınlandığını belirtti.

YAZILAR İMZALARI SİLİNEREK VEYA DEĞİŞTİRİLEREK YAYINLANDI

Başaran şu ifadeleri kullandı: Ben Adil Demirçubuk’la beraber bu derginin aynı zamanda yayın yönetmenliğini yapıyordum. Kasım sayısında 3 yazı vermiştim. Bir tanesi Abdülkerim Durmaz ile ilgili olan, eski gazetelerden derleyerek çıkarttığım bir yazıydı. Diğeri Bülent Akın’la röportaj ve bir diğeri de Ahmet Nur Çebi’nin Beşiktaş başkanı seçilmesine dair yazı idi. Ahmet Nur Çebi yazısı aynı zamanda kapak yazısıydı. Bu yazıların ikisinden imzamı silmişler. Bununla beraber derginin içindekiler kısmında, yazar fotoğrafları arasında fotoğrafım duruyor ancak künyeden ismim silinmiş. Ahmet Nur Çebi yazısını da Kerem Akbaş imzası ile yayınlamışlar.

BAŞARAN'IN OLAYI DUYURMASININ ARDINDAN YAZILAR TAMAMEN KALDIRILDI

Kenan Başaran, sorumlulara isminin neden silindiğini sorduğunda “Haberimiz yok” yanıtını aldığını belirterek "Kendilerine, ismimi çıkarmak yerine yazıları hiç kullanmasaydınız daha anlamlı olurdu dedim. Bunu sosyal medyadan duyurduktan sonra da bir baktım ki yazılar dergiden tamamen çıkarılmış" ifadelerini kullandı.

Başaran, işten çıkarılmasının ardından yazılarının yayınlanıp yayınlanmamasına dair fikrinin alınmadığını ifade ederek "Bana sorsalar, ben yine istediğiniz tasarrufta bulunun derdim. Kendilerince hukuki bir yorum yapmışlar ama bu gazetenin hukuk birimi var, keşke oraya sorsalardı. Kaldı ki Hürriyet’in pazar ekinde işten çıkarılmış arkadaşlarımızın yazıları yayınlandı bugün. Spor Arena Plus’ın yeniden basılmış halinde de işten atılan Serkan Ocak’ın imzasıyla iki haber var. Hangi mantıkla böyle bir şey yaptılar, anlamakta zorlanıyorum. Çok büyük ihtimalle hukuki bilgisizlikten, cehaletten kaynaklı böyle bir uygulamaya gittiler. Sonuçta bu derginin bu sayısı ilk çıktığında bana ait olan iki yazı imzasız, bir yazı da başka bir imza ile yayınlandı ve 2-3 gün boyunca satıldı o dergi. Eğer telif kaygısı ile yapıldıysa bu iş, o 2-3 gün boyunca zaten telif hakkı doğdu benim için. Ancak benim en başından beri derdim telif değildi, lafını bile edemem, hicap duyarım. Önemli olan yazının yayınlanmasıdır. Bu muameleye maruz kalmak en hafif tabiriyle üzücü ve yaralayıcı oldu benim için" dedi.

"İLLE DOSTUN BİR TEK GÜLÜ..."

Başaran son olarak yaşananlardan dolayı üzüntü duyduğunu belirterek "Maalesef hukuk bilgisinden yoksun bir şekilde, 'çıkartın yazıları, sonradan problem olmasın' duygusu ile yapılmış bir işe benziyor. Benim için hırpalayıcı olan bu. Pir Sultan’ın da dediği gibi, ille dostun bir tek gülü yaralar beni..." ifadelerini kullandı.

BAŞARAN İLK TEPKİYİ TWITTER'DAN VERMİŞTİ

Gazeteci Kenan Başaran, olayı ilk farkettiğinde Twitter'dan "Ahmet Abi" yazısı ile Bülent Akın röportajının kendisine ait olduğunu gösteren imzanın silindiğini söyledi.

NE OLMUŞTU?

Hürriyet gazetesi, 30 Ekim'de 43 gazeteciyi eve tebligat yoluyla işten atmış; çalışanlarına işten çıkarıldıklarını, evlerine posta yoluyla gönderdikleri tebligatla haber vermişti. İşe gelen çalışanlardan bir kısmı, evlerine tebligatın ulaştığını öğrendi. İşten çıkarılanların tamamının Türkiye Gazeteciler Sendikası'na üye olduğu, sendikanın toplu sözleşme yapabilmek için az sayıda daha ihtiyaç duyduğu bu nedenle gazete yönetiminin sendikalı çalışanların işine son verdiği öne sürüldü.

Hürriyet gazetesi yazarı Gülse Birsel, aynı gün gazeteden istifa ettiğini duyururken, ertesi gün Hürriyet gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Vahap Munyar da istifa etti. Gazetenin işten çıkarmalara devam edeceği bildirildi. İşten çıkarılan kişilerin geniş çaplı bir kampanya hazırlığı içerisinde olduğu bildirildi.

ÖNCEKİ HABER

Hastanenin 4'üncü kat penceresinden düşen bebek öldü

SONRAKİ HABER

HES'lere karşı verdiği mücadele ile tanınan "Vatandaş Mustafa" hayatını kaybetti

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa