02 Kasım 2019 13:53

Utku Çakırözer: Basın kartı dağıtmaktan vazgeçin

CHP Eskişehir Milletvekili Utku Çakırözer: "Cumhurbaşkanlığı basın kartı taşımayan gazetecilerin de varlığını kabul ediyorsa ve bu görüşünde samimiyse, Basın Kartı dağıtma görevinden vazgeçmelidir."

Fotoğraf: Evrensel

Paylaş

CHP Eskişehir Milletvekili Utku Çakırözer, Basın Kartı Yönetmeliği’ne ilişkin iptal davasında Cumhurbaşkanlığının Danıştay’a gönderdiği savunmayı eleştirdi. Bugüne kadar ‘Tutuklu gazetecilerin sadece 2 tanesinin basın kartı sahibi olduğunun’ açıklandığını ancak Cumhurbaşkanlığının ‘Gazetecilik yapmak için basın kartının şart olmadığı’ yönünde fikir değiştirdiğini ifade eden Çakırözer, “Cezaevindekiler söz konusu olduğunda gazetecilik için geçerli bir kıstas olarak kabul edilen Basın Kartı, nasıl oluyor da konu mahkemeye beyan vermek olunca şart olmaktan çıkarılıyor” dedi.

Cumhurbaşkanlığının kendi belirlediği kuralların dışında da gazeteciliğin yapıldığını kabul etmesinin kendi görev tanımı ile çeliştiğini ifade eden Çakırözer, “O zaman Cumhurbaşkanlığı hangi gerekçeyle basın kartı dağıtıyor. Cumhurbaşkanlığının basın kartı verdiği gazeteciler kim, basın kartı alamayan gazeteciler kim? Cumhurbaşkanlığının gazeteci tanımı nedir? Basın kartı da yeterli değilse Cumhurbaşkanlığına göre kim gazetecidir? İletişim Başkanlığı kime gazeteci demektedir?​” ifadelerini kullandı. Çakırözer, “Cumhurbaşkanlığı basın kartı taşımayan gazetecilerin de varlığını kabul ediyorsa ve bu görüşünde samimiyse, Basın Kartı dağıtma görevinden vazgeçmelidir” dedi.

Çağdaş Gazeteciler Derneğinin Basın Kartı Yönetmeliği’ne karşı açtığı davada Cumhurbaşkanlığının Danıştay’a gönderdiği savunma metnini değerlendiren Çakırözer, Cumhurbaşkanlığının metnindeki “Gazetecilik faaliyetinde bulunmak için basın kartı sahibi olma zorunluğu bulunmamaktadır. Kişiler basın kartı sahibi olmaksızın da gazetecilik yapabilir, fikirlerini ifade edebilirler. Nitekim basın kartı sahibi olmayan pek çok basın mensubu bulunmaktadır” ifadelerini eleştirdi. 

BASIN KARTI ÇELİŞKİSİ MECLİSTE

Çakırözer, Cumhurbaşkanlığının Danıştay’a sunduğu savunma metnindeki çelişkiyi TBMM gündemine de taşıdı. Çakırözer, Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay’ın yanıtlaması istemiyle şu sorulara yanıt aradı: “Ekim 2019 itibarıyla cezaevindeki kaç gazeteci vardır? Cezaevindeki gazetecilerin kaçı basın kartı sahibidir? Ekim 2019 tarihi itibarıyla Türkiye’de kaç basın kartı sahibi vardır? Ekim 2019 tarihi itibarıyla basın yayın kuruluşlarında çalışan kaç kişi vardır, bunlardan kaçı basın kartı sahibi değildir? Danıştaya gönderilen beyandaki gibi ‘Gazeteciliğin tek koşulu basın kartı taşımak değilse’ Cumhurbaşkanlığına göre gazeteciliğin koşulları nelerdir.” (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

Okula ulaşmak için çekmedikleri çile kalmıyor

SONRAKİ HABER

İMO İzmir Şubesi “Beyaz Baretli Kadınlar” projesini tanıttı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...