01 Kasım 2019 14:03

Koton işten atılanları görmedi, iyileştirme vadetti

Ağır çalışma koşullarına karşı mücadele eden işçilere Koton patronundan yanıt geldi. İşçilerin işten atılmasını yok sayan şirket yönetimi, sadece yemek ücretlerinde iyileştirme vaadinde bulundu.

Fotoğraf: Evrensel

Paylaş

Burcu YILDIRIM
Ankara

Koton mağazalarında haklarını arayan işçilerin işten atılmasının ardından patrondan yanıt geldi. Koton'un mağazalara gönderdiği yazıda işçilerin işten atılması görmezden gelinerek, sadece yemek ücretlerinde iyileştirme vadedildi. Koop-İş Sendikası Genel Başkanı Eyüp Alemdar ise “Eğer bu iyileştirme sendikalaşma çabalarını önlemek adına ise çok işe yaramayacaktır. AVM çalışanlarının koşulları çok kötü ve artık bu işçiler sendikalaşabileceklerini gördüler. Koton da bunlar için önlem alıyor olabilir” dedi.

Koton işvereni mağazalara gönderdiği yazıda, “Her tecrübe önemlidir. Yaşamış olduğumuz, hepimizi üzen bu tatsız hadise neticesinde, uzun süredir yürüttüğümüz ve kademeli olarak hayata geçirmeye hazırlandığımız çalışma ortamındaki bazı iyileştirme adımlarımızı öne çekme kararı almış bulunuyoruz. Bildiğiniz gibi ekim ayından itibaren standart shift uygulamasına geçmiş bulunuyoruz. Böylelikle sizlerin iş-özel hayat dengesini daha iyi kurgulayabildiğinizi umut ediyoruz. Temmuz ayında başlattığımız ve halen devam eden çalıştaylarda sizlerin istek ve önerileriyle şekillendirdiğimiz önceliklerimizden biri olan yemek ücretlerinin iyileştirilmesi bu adımlardan biri olacak” denildi.

YEMEK ÜCRETİNE YÜZDE 25 ZAM VAADİ

Ocak 2020 itibariyle yüzde 25’lik bir zam oranını yemek ücretlerine yansıtılacağı belirtilen yazıda, “prim prosedüründeki sayım eksiği uygulaması kasım ayı itibarı ile uygulamadan kaldırılmıştır. Sizleri bugüne kadar olduğu gibi bundan sonra da dinlemeye, daha iyiye birlikte ulaşmak için çaba harcamaya devam edeceğiz” denildi. Ancak işten atılan işçilerin geri alınmasına ilişkin herhangi bir ifade yazıda yer almadı.

"SENDİKALAŞMAYA KARŞI ÖNLEM OLABİLİR"

Koton mağazalarına gönderdiği yazının ardından Evrensel'e konuşan Koop-İş Sendikası Genel Başkanı Eyüp Alemdar, yansıtılacak yüzde 25 yemek zammının önemli bir iyileştirmeymiş gibi gösterilmesinin doğru olmadığını ancak atılan adımın olumlu olduğunu söyledi. Alemdar, Koton patronunun niyetini bilmediklerini belirterek, “Ancak Koton çalışanlarının sorunları yemek ücretlerinin arttırılmasıyla sınırlı değil. Eğer bu iyileştirme sendikalaşma çabalarını önlemek adına ise çok işe yaramayacaktır. AVM çalışanlarının koşulları çok kötü ve artık bu işçiler sendikalaşabileceklerini gördüler. Koton da bunlar için önlem alıyor olabilir” diye konuştu. İşçilerin işe ne zaman gelip gittiklerinin belli olmadığını ve her zaman iyi görünmek zorunda kaldıklarını belirten Alemdar, “İnsanlar çalışma koşullarının kötülüğünden ve hak gasplarından sendikalaşmak istiyor. Bu netice sonrasında artık patronlar da işçilerin haklarına saygı göstermeyi öğrensinler” dedi.

ÖNCEKİ HABER

Tekstil fabrikalarında işten atılan işçiler: Sonuna kadar hakkımızı arayacağız

SONRAKİ HABER

Tahliyesine karar verilen HDP’li Zeydan'ın tutukluk hali devam edecek

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...