01 Kasım 2019 11:53

Maltepe’de grev kırıcı ‘temizlik gönüllüleri’ devrede!

Maltepe Belediyesinin toplu sözleşmeye uymaması ve işçileri işten atması sonrası temizlik işçilerinin başlattığı grev 8. gününde sürerken grev kırıcılar ortaya çıktı.

Fotoğraf: Evrensel

Paylaş

İmzalanan toplu sözleşmenin uygulanması ve işten atılan işçilerin geri alınması talebiyle belediye işçilerinin grevde olduğu Maltepe’de, CHP’li mahalle temsilcilerinin ve muhtarlıkların iş birliğiyle kendilerine “temizlik gönüllüleri” diyen bir grup, Maltepe’de belediye araçlarıyla çöp toplamaya başladı. Grevdeki işçiler duruma tepki gösterdi.

Maltepe Belediyesi işçilerinin grevi 8. gününde sürüyor. Temizlik işçilerinin başlattığı ve Fen İşleri işçileri ile Park Bahçeler biriminden bir grup işçinin katılımıyla devam eden grevin doğal sonucu olarak mahallelerdeki çöp konteynerleri taştı. Maltepe’deki CHP’li mahalle temsilcileri ve muhtarlıklar ise işçilerin karşısında durarak grev kırıcılığına girişti. Yapılan toplantılar sonrası kendilerine "temizlik gönüllüleri" diyen bir grup, belediyenin araçlarıyla çöpleri toplama girişiminde bulundu.

Grevdeki Maltepe Belediyesi işçileri ise duruma tepki gösterdi. Evrensel'e konuşan işçiler, “Burada işçinin toplu sözleşmesi uygulanmıyor, işçi işten atılıyor. Biz macera için greve çıkmadık, haklarımızın karşılanmasını istiyoruz. Şu an Büyükşehir Belediyesi ana arterleri alıyor. Mahallelerde ise grev kırıcılığı yapmaya çalışanlar ciddi tepkiyle karşılaşıyor. Bazı yerlerde polis eşliğinde ancak alabiliyorlar çöpleri. Emekçi semtlerinde durumu anlatıyoruz, bilmeyen insanlar var, ilk başta tepki gösterip sonradan hak verip özür dileyenler var. Bu saatten sonra grevi kıran kim olursa olsun karşısında duracağız, gereken cevabı vereceğiz” dedi.

Maltepe halkının her gün kapısının önünü süpüren, çöpünü alan işçinin haklarına saygı göstermesini beklediklerini ifade eden işçiler, “Halktan belediye yönetimine bu yönde baskı yapmalarını, işçiler ve sendikalardan da bulundukları her yerde bu durumu anlatmalarını ve dayanışma göstermelerini bekliyoruz” diye konuştu.

İSTANBUL İŞÇİ SENDİKALARI ŞUBELER PLATFORMU: DAYANIŞMAYI BÜYÜTELİM

DİSK, Türk-İş ve Hak-İş’e bağlı sendikaların oluşturduğu İstanbul İşçi Sendikaları Şubeler Platformu, “Haklı talepleri için iş bırakan Maltepe Belediyesi işçilerinin yanındayız” dedi.

Platform tarafından yapılan yazılı açıklamada, “İşçileri işten atarak, zor ve şiddetle taleplerini baskı altına almak kabul edilir değildir! Toplu iş sözleşmesine uyulması talebi bizlerin de talebidir. Biliyoruz ki bu olumsuz örnek kabul edildiğinde Türkiye işçi sınıfının kazanımı olan toplu sözleşme yasasının gasbedilmesi anlamına gelmektedir. Maltepe işçileri yalnız değildir. Maltepe Belediyesinde toplu iş sözleşmesi uygulanmalı, işten atılan işçiler derhal işlerine geri dönmelidir. Belediye yönetimi bu yasa tanımaz tutumdan derhal vazgeçmelidir” ifadeleri kullanıldı. (İstanbul/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

CHP eski Milletvekili Eren Erdem: Çok sayıda kişi hukuksuz şekilde cezaevlerinde

SONRAKİ HABER

HDP Eş Genel Başkanı Sezai Temelli: Sessiz kalanların vebali büyük

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...