28 Ekim 2019 13:24

Ders arası

Hayatın her alanında etkisi olan kriz, öğrenciyi ve ailesini farklı boyutlarda etkiliyor. Bu sayımızda Elazığ'dan arkadaşlarımızla krizin hayatlarını ne yönde etkilediklerine dair sohbet ettik.

Paylaş

Ekin Temmuz SALTIK

Elazığ

Hayatın her alanında etkisi olan kriz, öğrenciyi ve ailesini farklı boyutlarda etkiliyor.

İlk olarak ders arasında Onat'ı görüyorum, yanına gidiyorum. “Ülkedeki ekonomik krizin etkileri öğrenciyi ve ailesini nasıl etkiliyor?​” diye soruyorum. Onat da “Kendi ayakları üzerinde durmak için okuyan gençler, daha eğitim hayatında borçlanıyor. Bunun yanında bir de KYK yurdu yetersizliği gençlerin önündeki en büyük engellerden biri olarak karşımıza çıkıyor. İki çocuklu bir ailede, asgari ücretle çalışan bir baba çocuklarını okutmak için kara kara düşünürken, faizlerle zamlarla daha da baskı altında kalıyor. Öğrencilere karşılıksız burs verilmesi gerekirken burs adı altında kredi verilip, borç olarak geri dönüyor. YKS'de istediği okul için gerekli puanı alan gençler ekonomik yetersizlikleri nedeniyle kendi ilinden veya bölgesinden dışarı çıkamıyor." diyor.

Onat'la konuştuktan sonra Engin'i görüyorum ve aynı soruyu soruyorum. Engin,

“Ülkede yaşanan ekonomik kriz ile birlikte yoksulluk da gelmiştir. Ülkede süregelen ekonomik ve toplumsal sorunlara yalnızca okuyarak, üreterek ve çalışarak çözebiliriz. Artan kantin fiyatları, gerekli kırtasiye malzemeleri ve birçoğu öğrenciyi zor durumda bırakırken, ailelerin biraz daha kemer sıkmalarına sebebiyet verdi” diyerek öğrencilerin yaşadığı güncel sorunların can alıcılığını dile getirdi. Onat’ın belirttiği bir başka çarpıcı nokta ise intiharlar oldu. “Bu sistem içerisinde işsizlik ve gelecek kaygısı yaşayan öğrenciler psikolojik bunalımlara girerek intihar ediyor.” dedi.

Sonuç olarak arkadaşlarımızın dediği gibi ülkede yaşanan ekonomik kriz öğrenciyi her haliyle etkiliyor. Öğrencilerin tek talebi aslında tamamen ücretsiz, bilimsel ve nitelikli bir eğitim. Bizler de bu sorunları karşılamak için çeşitli kulüplerde, atölyelerde tartışıp belirlediğimiz talepler üzerinden mücadele etmeliyiz.

ÖNCEKİ HABER

Bizler Bittik, Sıralar Bitmedi

SONRAKİ HABER

“Risk alın”, mümkün mü?

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...