28 Ekim 2019 13:18

"29 Ekim'de uçacak" denilen yerli uçak pist yüzü görmedi

AKP hükümetince 2015 yılında duyurusu yapılan ve 29 Ekim 2019’da ilk uçuşunu yapacağı söylenen yerli uçağa ilişkin bugüne kadar yaprak kıpırdamadı.

Alman menşeli Dornier 328 model uçak | Fotoğraf: Diego Roxas/Flickr (CC BY-NC 2.0)

Paylaş

2015 yılında Dönemin Başbakanı Ahmet Davutoğlu’nun katılımıyla yapılan tanıtım töreninde, ilk sefer için 29 Ekim 2019 tarihi verilmesine rağmen aradan geçen 4 yılda yerli uçak için fabrika bile kurulamadı.

CHP Genel Başkan Yardımcısı Onursal Adıgüzel, “AKP’nin popülist bir seçim vaadi olarak başlayıp rafa kalkan projelerinden biri de yerli uçak oldu. İktidar temsilcileri vaatlerini unutmuş olabilirler ama biz unutmadık. Çünkü AKP’nin popülist seçim vaatlerinin faturasını vatandaşımız ödedi, ödemeye de devam ediyor” değerlendirmesini yaptı.

"AKP’LİLER VERDİKLERİ POZLA KALDI"

7 Haziran seçimleri öncesi mayıs 2015’te gerçekleştirilen törende dönemin Başbakanı Davutoğlu ve hükümet temsilcileri yerli yolcu uçağı TRJET’in ilk seferi için 29 Ekim 2019 tarihini işaret etmişlerdi. Hatta bununla da kalmayıp Konya’dan Yüksekova’ya yapılması planlanan ilk sefer için temsili bilet dahi kesmişlerdi. 

Projenin tamamen yerli ve yeni bir tasarım olduğu iddiasının en başından beri asılsız olduğunu ileri süren Adıgüzel, “Öncelikle proje Özmen ailesinin sahip olduğu Amerikalı Sierra Nevada Corporation (SNC) şirketi ile ortak olarak yapılacaktı. Ana yükleniciler Sierra Nevada Corporation ve Savunma Teknolojileri Mühendislik ve Ticaret AŞ (STM) kuruluşları idi. Proje, zaten en başından milli ve yerli bir proje değildi. Yine projede üretimi tasarlanan uçak Alman menşeli Dornier 328 idi. Yani aslında sıfırdan başlanıp yeni bir uçak tasarlanmadığı gibi, var olan bir uçağın geliştirilmesi öngörülüyordu. Ancak o dahi başarılamadı. Proje Türkiye’de sessiz sedasız rafa kalkarken SNC firmasının uçağı Almanya’da üretme kararı aldığına dair haberler basına yansıdı” dedi.

"ZARARI KİM ÖDEYECEK?"

Konuyu gündeme taşıyan Onursal Adıgüzel, “Ayakları yere basmayan, yalnızca bir seçim vaadi olarak ortaya atılan bu projeler nedeniyle oluşan kamu zararının hesabını kim verecek?​” sorusunu yöneltti.

Milyarlarca liralık kamu kaynağı aktarılan boş projelerin hesabını iktidar temsilcilerinin vermesi gerektiğini vurgulayan Adıgüzel, vatandaşın cebinden çıkan her kuruşun sonuna dek peşine düşeceklerini belirtti. (İstanbul/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

"Onlarınki irade de bizimki ne?"

SONRAKİ HABER

Yapay zeka, robotlar ve işçi sınıfı | Adana’da endüstri 4.0 tartışıldı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...