Diyarbakır’da HDP’lilerden kayyumlara karşı oturma eylemi

HDP, Diyarbakır’da kayyum atamalarına ve belediye eş başkanlarının tutuklanmasına karşı oturma eylemi başlattı.

23 Ekim 2019 09:01
Son Güncellenme Tarihi: 23 Ekim 2019 09:32
Paylaş

HDP Eş Genel Başkanı Sezai Temelli ve milletvekillerinin katılımı ile Diyarbakır’da kayyumlara karşı 3 günlük oturma eylemi başlattı. Oturma eyleminin her gün saat 12.00-15.00 saatleri arasında Ofis semtinde bulunan AZC Plaza önünde gerçekleştirilmesi planlanıyor. Eylemlerde belediyelere kayyum ataması, belediye eş başkanlarının tutuklanması ve Türkiye’nin Suriye operasyonu protesto ediliyor.

HDP’liler bugün gerçekleştirilen eylem için Ofis’te toplandı. Eyleme, HDP Eş Genel Başkanı Sezai Temelli, HDP milletvekilleri Leyla Güven, Berdan Öztürk, Gülistan Koçyiğit, Murat Çepni, Saruhan Oluç, Fatma Kurtalan, İmam Taşçıer, Feleknaz Uca, Meral Danış Beştaş, Filiz Kerestecioğlu katıldı.

Milletvekillerinin oturma eyleminin yapılacağı alana yürüyüşü öncesi, AZC Plaza’nın önü TOMA, zırhlı araç ve otobüslerle kapatıldı. Bölgede çok sayıda polis bekletiliyor.

Sanat sokağında kitle yürüyüşe başlamak istediği sırada da polislerce engellendi. Milletvekillerin polisle yaptığı görüşmenin ardından AZC Plaza önündeki oturma eylemine izin verildi.

TEMELLİ’DEN MELİSE ÇAĞRI

Yürüyüşün ardından konuşan HDP Eş Genel Başkanı Sezi Temelli, “Her türlü ablukayı her türlü kıracağız. Bu kent bizim kentimizdir” dedi. Meclise kayyum rejimini kendisine saldırı olarak kabul etme çağrısı yapan Temelli, “Tüm milletvekillerine çağrımızdır. İktidarın dayattığı bu düzene sessiz kalmayın. Biz HDP olarak kayyum rejimini de kayyumları da kabul etmiyoruz. Bir an önce arkadaşlarımızın görevine dönmesini istiyoruz” dedi.

Belediye Eş Başkanlarının tutuklanmasına tepki gösteren Temelli, “2016'da Fırat Anlı ve Gültan Kışanak'a yapılanların aynısını bugün de yaptılar. Eninde sonunda kayyumları 31 Mart’ta olduğu gibi kentlerimizden süpürüp atacağız. Ama bu defa bu iktidarı yanına koyup atacağız” dedi.

Hükümetin Kürt düşmanlığı üzerine yürüttüğü politika ile ayakta kalmaya çalıştığını söyleyen Temelli, “Kürtleri yok sayarak kendince çözüm arıyor. Bu çözüm değil çözümsüzlüktür. ‘Toprak bütünlüğü’ diyor, ilk yaptığı şey Suriye topraklarına saldırmak. Biz hiç kimseye yapılan zulmü kabul etmiyoruz. Kayyum rejimine karşı önergelerimiz olacak. Kürtlere yapılanlar karşısında alınacak tavır demokrasi ve barış için alınacak bir tavırdır” dedi.

KOÇYİĞİT: KÜRTLERİ YOK SAYAN ANLAYIŞA KARŞI DİRENECEĞİZ

Eylemde konuşan HDK Eş Sözcüsü Gülistan Kılıç Koçyiğit, “Burayı yok etmek üzerine kurulan siyasete karşı buradayız. Gözaltı ve tutuklamaları kınıyoruz” dedi. Kayyum politikalarına mücadeleyi sürdüreceklerini ifade eden Koçyiğit, Kürtlere karşı yüz yıldır uygulanan baskı politikalarını bugün de AKP-MHP ittifakının sürdürdüğünü söyledi. Kürtlerin eşit yurttaşlık istediğini söyleyen Koçyiğit, “Sizin Kürtleri yok sayan anlayışınıza karşı dün direndik bugün de direniyoruz” ifadelerini kullandı.

Eylemde konuşan TİP Genel Başkanı Erkan Baş ise “Seçilmişlere dönük zorbalığa karşı onlarla omuz omuza olduğumuzu söylemek için buradayız. AKP, Kürt halkı ne zaman tokat atsa aynı politikaya başvuruyor” dedi.

İktidarın halkları düşmanlaştırmak istediğini söyleyen Baş, “Türkiye emekçilerine, yoksullarına seslenmek istiyoruz. Burada bizi ablukaya alanlar, kayyum atayan seçilmişlerimizi tutuklayanlar; bizi yoksullaştıranlar, kadınlarımızı katledenler, çocuklarımızı geleceksiz bırakanlardır” dedi. (Diyarbakır/EVRENSEL)

Reklam
ÖNCEKİ HABER

Sıra numarası almadan muayene olmak isteyen hastayı uyaran doktor darbedildi

SONRAKİ HABER

Tekirdağ'da deniz 25 metre çekildi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...