27 Ekim 2019 20:19

Kadınlar Birlikte Güçlü: Kadın ve çocuk düşmanı yargı paketine hayır

Kadınlar Birlikte Güçlü'nün çağrısıyla Kadıköy'de bir araya gelen kadınlar, "Kadın düşmanı yargı paketine hayır" diye haykırdı.

Fotoğraf: Evrensel

Paylaş

Kadınlar Birlikte Güçlü'nün çağrısıyla, "Kadın Cinayetlerini Acil Önle" kampanyası kapsamında Kadıköy Süreyya Operası önünde bir araya gelen kadınlar, "Kadın düşmanı yargı paketine hayır" dedi.

"Nafakanın gaspına, istismarın affına hayır" pankartı açan kadınlar "Nafaka gaspına hayır", "Savaşa değil yaşama bütçe" dövizleri taşıdı. Sık sık "Jin Jiyan Azadi", "Yaşasın kadın dayışması", "İstismarı aklama suça ortak olma", "Kadın cinayetleri politiktir" sloganlarının atıldığı eyleme HDP Milletvekili Oya Ersoy katıldı. Çevredeki kadınların da alkışlarla destek verdiği basın açıklamasını Kadınlar Birlikte Güçlü adına Seher Kalkan ve Aysun Çeper okudu.

"Yargı reformu" teklifinin ikinci paketinde cinsel istismarın önünün açıldığına ve nafaka hakkına saldırıldığına dikkat çekilen açıklamada, "Kadınları ekonomik olarak güvensizleştirerek şiddet dolu evliliklere mahkûm ettiği yetmediği gibi 15 yaş altında evliliği yani çocuk istismarını da meşrulaştırıyor! Emine Bulut'un 'Yaşamak istiyorum' derken öldürülmesinin, bunun üzerine yükselen infialin, yetkililerin 'kadın cinayetlerinin arttığı' itirafının üzerinden daha iki ay geçti geçmedi. Büyük büyük cümleler unutuldu; savaş sesleri her tür itirazı bastırırken kadınları korumakla, erkek şiddetini önlemekle yükümlü olanlar dönüp yine kadınların haklarına, hayatlarına göz dikti" denildi.

Evlilik öncesi ve evlilik boyunca, eğitimden mahrum bırakılarak evin tüm işleri, çocuk ve yaşlı bakımı üzerine yıkılarak, sigortasız, esnek ve düşük ücretle çalıştırılarak ekonomik olarak kendi ayakları üzerinde durması engellenmiş kadınların bir de nafaka haklarını ellerinden almanın sonucu açıklamada şöyle aktarıldı:

"Pek çok kadını asgari düzeyde dahi geçinebilmek için şiddet dolu evliliklere mahkum etmek, daha fazla kadın cinayetine davetiye çıkarmak! Ekonomik haklarımız güvence altına alınmadıkça şiddeten uzak hayatlar bizim için bir hayal."

Açıklamada yargı paketinde 15 yaş altı evliliklerin yani çocuğun cinsel istismarının meşrulaştırmaya girişildiği ifade edildi. Bu girişimin daha önce engellendiğini hatırlatılan açıklamda "Biz 2016'da 'tecavüzü meşrulaştıramazsınız', 2018'de 'istismarı affettirmeyiz' diyerek bir araya gelen kadınlar bunu daha önce iki defa engelledik. Çocuk hamileliklerinin, evlilik içinde kadınlara yönelik şiddetin böyle tavan yaptığı bir dönemde üçüncü defa karşımıza gelmesini anlamakta zorlanıyoruz" dedi.

Mağduriyeti önlemenin tek yolunun istismar vakalarını evliliğe bağlı afla meşrulaştırmak yerine etkili ve hızlı kovuşturmak, davaların 10 yıl sürmesine müsaade etmemek, çocuk yaşta evliliğe ve hamileliğe göz yummamak olduğu söylenen açıklama şu ifadelerle sona erdi:

"Aksi göz göre göre evlilik yaşını 15'in altına düşürmek demek. Kız çocuklarına bu ülkede size gelecek yok demek. Bir kişi daha eksilmemek için, kadın cinayetlerine imkân sağlayan eşitsizlik koşullarını ortadan kaldırmak için bu yargı paketine hep birlikte dur demek, aklınıza bile getirmeyin demek zorundayız." (İstanbul/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Nurtepe ve Güzeltepeliler Evrensel ile dayanışma etkinliğinde buluştu

SONRAKİ HABER

Üniversite öğrencileri ders yerine iş kuyruğuna girdi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...