26 Ekim 2019 19:03

Bağımsızlık talep eden Katalanlar yine Barselona sokaklarını doldurdu

Katalanların, tutuklu Katalan siyasetçilerin serbest bırakılması talebiyle başlattıkları eylemler 13. gününü doldurdu.

Fotoğraf: AA

Paylaş

İspanya'nın doğusundaki Barselona kentinde, meydanlara çıkan bağımsızlık yanlısı binlerce Katalan, mahkum edilen Katalan siyasetçilerin serbest bırakılmasını istedi.

İspanya Yüksek Mahkemesi'nin 14 Ekim'de açıkladığı kararla 9 Katalan siyasetçinin 1 Ekim 2017'de yapılan yasa dışı bağımsızlık referandumundan dolayı 9 ila 13 yıl hapis cezası alması sonrası Barselona merkezli başlayan eylemler 13. gününü doldurdu.

Katalonya'daki bağımsızlık yanlısı sivil girişimlere öncülük eden Katalonya Ulusal Asamblesi (ANC) ve Omnium Cultural adlı örgütler, kitlesel protestoların devamlılığını sağlamak için "özgürlük" temasıyla Barselona'da kitlesel bir eylem düzenledi.

Bağımsızlık yanlısı Katalan siyasi partilerin temsilcileri ve Katalonya Özerk Hükümet Başkanı Quim Torra'nın da katıldığı eylemde, “özgürlük” ve “bağımsızlık” sloganları atıldı.

İspanya devletinin Katalonya üzerinde “baskıcı bir siyaset uyguladığı” vurgulanan eylemin manifestosunda, tutuklu Katalan siyasetçilerin serbest bırakılması, yurt dışına çıkmak zorunda kalan Katalanların geri dönmelerinin sağlanması ve bağımsızlık referandumu talebi için kullanılan kendi geleceğine karar verme hakkının tanınması istendi.

Barselona Belediyesi, eyleme 350 bin kişinin katıldığını açıkladı.

KATALONYA BAŞKANINDAN BİRLİK ÇAĞRISI

Diğer yandan Katalonya Özerk Hükümet Başkanı Quim Torra, eylem öncesinde, Katalonya'daki bağımsızlık yanlısı 800 kadar belediye başkanını kabul ederek, “birlik olma” çağrısında bulundu.

KATALONYA'DAKİ SÜREÇ

İspanya'nın Katalonya Özerk Bölgesi'nde, Anayasa Mahkemesi'nin yasa dışı ilan etmesine rağmen 1 Ekim 2017'de bağımsızlık referandumu yapılmış, bu referandumu organize etmekten mahkemeye çıkan 12 Katalan siyasetçi ve sivil toplum örgütü liderinden tutuklu olan 9'una 9 ila 13 yıl hapis cezası verilmişti.

Kararın ardından başlayan Barselona merkezli kitlesel protestolarda şimdiye kadar 600 kişi yaralanırken, yaklaşık 200 kişi de gözaltına alındı. (AA)

ÖNCEKİ HABER

Lübnan'da yol kapatan halka asker saldırdı, çok sayıda kişi yaralandı

SONRAKİ HABER

Sudan'ın devrik Cumhurbaşkanı Beşir 9. kez hakim karşısına çıktı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa