25 Ekim 2019 22:55

RTÜK Üyesi Faruk Bildirici: AYM’nin iptal ettiği karar RTÜK sitesinden kaldırılmalı

RTÜK Üyesi Faruk Bildirici, AYM tarafından "İfade ve basın özgürlüğünü ihlal ettiği” gerekçesiyle iptal edilen yasak kararlarının RTÜK'ün internet sitesinden de kaldırılması için başvuru yaptı.

Görsel: Bildirici YouTube hesabının "Faruk Bildirici/TBMM" başlıklı videosundan alınan ekran alıntısıdır

Paylaş

Birkan BULUT
Ankara

RTÜK’ün CHP kontenjanından seçilen üyesi Faruk Bildirici, Anayasa Mahkemesinin (AYM) “İfade ve basın özgürlüğünü ihlal ettiği” gerekçesiyle iptal kararı verdiği 17-25 Aralık süreci, MİT tırlarının durdurulması ve Musul’daki Türkiye konsolosluğunun işgal edilmesiyle ilgili dört yayın yasağı kararının RTÜK’ün internet sayfasından kaldırılması için başvuruda bulundu.

AYM’nin, Basın Kanunu’nun 3/2 maddesinin “Basın özgürlüğüne aykırı” olduğuna karar verdiğini ancak RTÜK’e bildirilen mahkemelerin yayın yasağı kararlarının büyük bölümünün bu maddeye dayandığını belirten Bildirici, AYM’nin yayın yasaklarıyla ilgili dört ayrı başvuruyu da 25 Eylül 2019’da karara bağladığına dikkat çekti. Bildirici, bu kararların da dört eski bakanla ilgili kararlar gibi RTÜK sayfasından çıkarılmasını istedi.

Yayın yasağı kararlarının uygulamadan kaldırılması için hukuki inceleme başlatılmasını ve sonucun da Üst Kurul gündemine getirilmesini isteyen Bildirici, “RTÜK kanunu uyarınca ‘Yayın hizmetleri alanında ifade ve haber alma özgürlüğünün, düşünce çeşitliliğinin güvence altına alınması’ görevi bulunan RTÜK’ün, Anayasaya aykırılığı açığa çıkan yayın yasaklarını uygulamaya devam etmesi hukuken tartışmalı bir durum doğmasına neden olmaktadır. Yayın yasağı kararlarını yayın kuruluşlarına duyurmakla görevli olan RTÜK’ün, söz konusu yayın yasaklarına karşı hukuki girişimlerde bulunmayı ve tıpkı kanalların reklam gelirlerinin artırılması ile sağlıksız ürünlerin tanıtımını yapan kanalların durdurulması gibi konularda yaptığı gibi- hükümet nezdinde temaslar yürütmeyi de görev kabul etmesi gerekir” dedi.

ÖNCEKİ HABER

Çağrı merkezi işçisi: İzin gününde dahi "neden çok çağrı almadın" sorgusu peşimizde

SONRAKİ HABER

HDP Muş İl Eş Başkanı Murat Balkaya tutuklandı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...