17 Ekim 2019 10:48

Faruk Bildirici: RTÜK'ün "hassasiyet" açıklaması Üst Kurulda görüşülmeden yapıldı

RTÜK Üyesi Faruk Bildirici, kurulun Fırat'ın doğusuna düzenlenen operasyona ilişkin basına yaptığı “hassasiyet” uyarısının Üst Kurul toplanmadan yapıldığını açıkladı.

Görsel: Bildirici YouTube hesabının "Faruk Bildirici/TBMM" başlıklı videosundan alınan ekran alıntısıdır

Paylaş

Radyo ve Televizyon Üst Kurulunun (RTÜK) Suriye'de Fırat'ın doğusuna düzenlenen operasyona ilişkin basına yaptığı “hassasiyet” uyarısını eleştiren RSF Temsilcisi Erol Önderoğlu’na RTÜK Üyesi Faruk Bildirici’den yanıt geldi. RTÜK açıklamasının Üst Kurul toplanmadan yapıldığına dikkat çeken Bildirici, açıklamaya katılmadığını belirterek “Doğru olan tehdit diliyle susturmaya çalışmak değil nesnel ve etik gazeteciliğe davetti” dedi.

Sınır Tanımayan Gazeteciler (RSF) Türkiye Temsilcisi Erol Önderoğlu, RTÜK’ün 10 Ekim’de Fırat'ın doğusuna düzenlenen operasyona ilişkin açıklamasını Twitter hesabından eleştirdi.

Önderoğlu, “RTÜK açıklamasının kapsamı, ister savaş isterse terörle mücadele olsun, askeri operasyonları olgulara sadık kalarak haberleştirme veya eleştirme işlevi üzerinde yıldırıcı bir etki yaratır. Kurumdan temiz/nesnel gazeteciliğe dair daha fazla uyarı beklerdik” ifadelerini kullandı.

Bildirici’de Twitter hesabından RSF Türkiye temsilcisine verdiği yanıtta şu ifadeleri kullandı:

“Bu açıklama Üst Kurul’da görüşülmeden RTÜK Başkanı tarafından yapılmıştır. Üst Kurul üyesi olarak açıklamadaki basın ve ifade özgürlüğü ile bilgi edinme hakkına aykırı ifadelere katılmıyorum. Doğru olan tehdit diliyle susturmaya çalışmak değil nesnel ve etik gazeteciliğe davetti."

RTÜK 10 Ekim’de TSK’nin ÖSO’yla (yeni adıyla Milli Ordu) birlikte Suriye’de Fırat’ın doğusuna başlattığı operasyonla ilgili yayıncılara "hassasiyet” uyarısı yapmıştı. Açıklamada "Barış Pınarı Harekatı'nın aleyhinde, karalayıcı nitelikte, terör örgütü desteğiyle yurt dışı kaynaklı bölücü ve yıkıcı yayınlar hızlıca tespit edilerek devletin diğer ilgili kurumlarıyla iş birliği içinde susturulmaktadır" denilmişti. Türkiye Gazeteciler Sendikası Diyarbakır Temsilciliği ve Mezopotamya Kadın Gazeteciler Platformu, uyarıya tepki göstermiş ve "Savaş gerçeğinin üstü örtülmek isteniyor" değerlendirmesi yapmıştı. (MEDYA SERVİSİ)

ÖNCEKİ HABER

Ankara'da demokrasi mitingine çağrı: Bu suça ortak olmayacağız

SONRAKİ HABER

Ankara'da geçici diye taşınan imam hatip okulu kalıcı oldu

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...