17 Ekim 2019 00:34

Sarkıt, dikit, sütun, kristal çiçekleriyle hayran bıraktıran Taşkuyu Mağarası

Halil İmrek, 2006 yılında tesadüfen bulunan Taşkuyu Mağarasını yazdı: Ayrı cazibesi olan ve ziyaretçilere keyif veren bir mağara.

Fotoğraf: Halil İmrek/Evrensel

Paylaş

Halil İMREK
Mersin

Mersin’in Tarsus ilçesinde 2006 yılında karayolu çalışmaları sırasında tesadüfen ortaya çıkarılan Taşkuyu Mağarası, Çukurova Kalkınma Ajansı’nın desteği ile Tarsus Belediyesi tarafından yapılan restorasyon çalışmalarının ardından 2014 yılında ziyaretçilere açıldı.

Restorasyon çalışmaları esnasında mağaraya merdivenler, yürüyüş platformları, seyir platformları, aydınlatma ve tanıtım levhaları yapılmış. Bu da mağarayı rahatlıkla gezme imkanı veriyor.

Taşkuyu Mağarası, önemli inanç merkezlerinden biri olan Eshab-ı Kehf Mağarası’nın yolu üzerinde. Eshab-ı Kehf’e gidenler Taşkuyu Mağarası’na da uğramış oluyor. Gün yüzüne geç çıkan Taşkuyu Mağarası’nın daha güzel olduğunu belirtmek gerek.

MAĞARANIN OLUŞUMU

Taşkuyu Mağarası, Taşkuyu köyüne yaklaşık 10 kilometrem uzaklıkta. Taşkuyu Mağarası; permo karbonifer yaşlı mermerler ile bunları örten miyosen yaşlı kireçtaşları doğal kaynağında gelişmiş. Mağaranın girişi deniz seviyesinden 214 metre yüksekte ve bilinen toplam uzunluğu 470 metre. Zeminden yaklaşık 20 metre derinlikte olan Taşkuyu Mağarası’nda sıcaklık 19,5 derece ile 24 derece arasında değişiyor. Bu da Çukurova’nın sıcağında bunalan ziyaretçilere kısa süreliğine de olsa bir serinlik sunuyor.

DEĞİŞİK RENK VE BİÇİMDE SARKITLAR VAR

Taşkuyu Mağarası suyun damlaması ile oluşmuş. Mağara birbirine bağlı galerilerden oluşuyor. Mağaranın büyük bir kesimi, yoğun damlataşı oluşumları ile kaplı. Süt beyazından kahverengi, kırmızı ve sarının değişik tonlarında olan farklı şekillerde sarkıt, dikit, sütun, makarna sarkıtlar bulunuyor. İçerisinde çok sayıda sarkıtlar, dikitler, kristal çiçekler bulunan doğa harikası mağara ziyaretçileri hayran bırakıyor. Mağaranın duvarlarında perde ve duvar damlataşları, tabanda ise örtü damlataşları görmek mümkün.

Taşkuyu Mağarası Türkiye'de bulunan mağaraların dışında ayrı cazibesi olan ve ziyaretçilere keyif veren bir mağara. Mağaraya giriş ve otoparkın ücretsiz olduğunu belirtelim.

TESADÜFEN BULUNMUŞ

Tarsus ilçesi 10 bin yıllık geçmişiyle, medeniyetlere ev sahipliği yapan önemli bir kent. Tarsus’un geçmişi çok eskilere dayanıyor. Taşkuyu Mağarası da tesadüfen yol yapma çalışmalarında ortaya çıkmış bir mağara.

2006 yılında karayollarının yol açma çalışmaları sırasında ortaya çıkan Taşkuyu Mağarası, 2009 yılında Adana Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulunca koruma altına alınarak 1. derece doğal sit alanı ilan edildi. Mağara müze müdürlüğü denetiminde gerekli kazı ve incelemeler yapıldıktan ve restorasyon çalışmaları sona erdikten sonra 2014 yılında ziyaretçiler açılarak kültür turizmine kazandırıldı.

ÖNCEKİ HABER

CHP’li Bekaroğlu: Varlık Fonu bir an önce denetlensin

SONRAKİ HABER

Şair Cenk Kolçak: Dil, yaşanılan çağın ve coğrafyanın tanıklığıdır

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...