16 Ekim 2019 11:28
Son Güncellenme Tarihi: 16 Ekim 2019 14:09

Operasyona dünyadan tepki: Londra’da büyükelçiliğe siyah çelenk

TSK ve ÖSO’nun Suriye’de sürdürdğüğü operasyon Londra’da protesto edildi. İsveç ve Finlandiya ise Şampiyonlar Ligi finalinin Türkiye’den alınmasını talep etti.

Fotoğraf: Evrensel

Paylaş

TSK’nin cihatçı grupların da içerisinde yer aldığı ÖSO ile Suriye’de sürdürdüğü operasyona dönük tepkiler sürüyor. İngiltere’nin başkenti Londra’da Türkiye’nin başlattığı Kuzey Suriye operasyonuna karşı yapılan eylemler devam ederken, Türkiye Büyükelçiliği binasına siyah çelenk bırakıldı. Çok sayıda kurumun destek verdiği eyleme İngilizlerin yoğun katılımı dikkat çekti.

Türkiye Halklarıyla Dayanışma Kampanyası (SPOT), Savaş Karşıtı Koalisyon (STWC), Silahlanma Karşıtı Kampanya (CAAT) ve Ulusal Öğretmenler Sendikası (NEU) çağrısıyla yapılan eyleme, RMT, UNISON, TUC, Ulusal İşyeri Örgütlenme Ağı gibi büyük sendikaların yanı sıra Sosyalist Parti, Sosyalist İşçi Partisi gibi siyasi partiler de destek verdi.

Türk ve Kürt Toplumu Dayanışma Merkezi ve Kürt Halk Meclisinin de destek verdiği eylem sonrasında, elçiliğin kapısına siyah çelenk bırakıldı ve Türkiye’nin operasyona son vermesi istendi.

SPOT adına yapılan basın açıklamasında, tüm yabancı güçlerin Suriye’den çıkmasını istenirken Rojava halklarına destek olmaya devam edileceği belirtildi.

"ERDOĞAN İKTİDARINI KORUMAK İÇİN SALDIRIYOR"

Demiryolu İşçileri Sendikası (RMT) Genel Sekreter Yardımcısı Steve Hedley, “Erdoğan iktidarını korumak için Kürtlere saldırıyor. Sadece Kürtlere değil, Türkiye’de kendisine karşı olan herkese saldırıyor”dedi. Ulusal İşyeri Örgütlenme Ağı sözcüsü Rob Williams,“Onlar ve biz varız. Yani Trump, Erdoğan, Putin, Johnson gibi emperyalistler bir tarafa, bizim gibi işçiler, emekçiler, mazlum halklar bir tarafa. Bunlara karşı ortak mücadele etmek zorundayız” dedi. Williams, Rojava halklarının yanında olduğunu söyleyerek eylem ve protestoların devam etmesini istedi.

Ayrıca CAAT, TUC, Savaş Karşıtı Koalisyon, Sosyalist Parti ve Kürt Halk Meclisi sözcüleri de birer konuşma yaparak, Türkiye Ordusu’nun derhal Suriye’yi terk etmesini istedi.

Erdoğan ve AKP hükümetine tepkilerin sloganlarla ifade edildiği eylemde, İngiltere’nin 5 yılda 1 milyar dolarlık silah satışı gerçekleştirdiği Türkiye’ye silah satışı başta olmak üzere tüm ilişkilerin durdurulması talep edildi.

Öte yandan, Lordlar Kamarası’nda yapılan tartışmalardan biri de Türkiye’nin Suriye’ye girmesi idi. Türkiye’nin bu operasyonunun kabul edilemez olduğu ve hiçbir zaman İngiltere’nin bunu desteklemeyeceği vurgulandı.

İSVEÇ VE FİNLANDİYA’DAN, ŞAMPİYONLAR LİGİ FİNALİNİN TÜRKİYE’DEN ALINMASI TALEBİ

Öte yandan Finlandiya Sol Birlik ve İsveç Sol Parti, önümüzdeki yıl Türkiye’de yapılması kararlaştırılan Şampiyonlar Ligi finalinin Türkiye’den başka ülkeye alınmasını istedi.

Suriye’ye yönelik askeri operasyona tepki gösteren Finlandiya Sol Birlik, Türkiye’nin uluslararası sözleşmeleri çiğnediğini belirterek 2020 yılında İstanbul Atatürk Olimpiyat Stadı’nda oynanacak Şampiyonlar Ligi finalinin başka bir ülkeye alınmasını istedi. İsveç Sol Parti Milletvekili ve Dış Politika Sözcüsü Hakan Svennelig, Twitter hesabından yaptığı açıklamada Sol Birlik’in önerisine katıldığını söyledi.

Konuyla ilgili Evrensel’e konuşan Svennelig, “Toplumda Türkiye’nin Suriye’deki saldırılarına karşı güçlü bir tepki var. Bu doğal olarak futbol müsabakalarını da etkiliyor” dedi.  Svennelig spor karşılaşmaların uluslararası hukuku çiğneyen ülkelerde yapılmasının sorunlu olduğunu belirtti.

Daha önce pek çok kez Türkiye’nin Suriye’de uluslararası sözleşmeleri ihlal ettiğini hatırlatan Svennelig, UEFA’ya Avrupa Birliği üyesi ülkelerin aldığı Türkiye’yi kınama kararını değerlendireceğine inandığını söyledi.

Spor etkinliklerinin liderler tarafından kendi ülkeleri hakkında olumlu algı oluşturmak amacıyla kullanıldığına dikkat çeken Svennelig, “Biz uluslararası toplumun Türkiye’nin saldırılarını ciddiye aldığını göstermek için bunu Türkiye’ye uygulanacak yaptırımlardan biri olarak gündeme getireceğiz” şeklinde konuştu.

UEFA’nın Türk Milli Takım oyuncularının Arnavutluk ve Fransa maçlarında asker selamı vermelerini onaylamadığını ve soruşturma başlattığını hatırlatan Svennelig, “Bu da 2020 yılında Türkiye’de düzenlenecek Şampiyonlar Ligi’nin başka ülkeye alınmasının daha doğru olacağını gösteriyor. Eğer futbol savaşa destek için kullanılıyorsa bunun sonuçlarının olması gerekir” dedi.

BM DAİMİ TEMSİLCİSİ: BM, IŞİDLİLERİN KAÇMASINDAN ENDİŞE DUYUYOR

Birleşmiş Milletler Genel Kurulu, 5 Avrupa Birliği (AB) üyesi Almanya, Belçika, Fransa, İngiltere, Polonya’nın talepleri üzerine Suriye operasyonunu kapalı oturumda görüştü. Oturumun ardından konsey adına açıklama yapan BM Daimi Temsilcisi Jerry Matjila, “BMGK, harekat sebebiyle DEAŞ teröristlerinin kaçmasından ve Suriye’de insani durumun kötüleşmesinden endişe duyuyor” ifadelerini kullandı.

BM’DEN TÜRKİYE'YE ATEŞKES ÇAĞRISI

Birleşmiş Milletler (BM) Suriye Özel Temsilcisi Geir Pedersen, Anayasa Komitesi görüşmeleri için bulunduğu Suriye’nin başkenti Şam’da, Suriye Dışişleri Bakanı Velid Muallim ile görüştü. Pedersen, yaptığı görüşme ardından Türkiye’nin Kuzey ve Doğu Suriye’ye yönelik devam eden operasyonuna ilişkin Reuters’a konuştu. Türkiye’nin operasyonunun krize neden olduğunu ve BM’nin endişeli olduğunu belirten Pedersen, anlaşmazlığa son verilerek, ateşkes çağrısında bulundu.

Suriye devlet televizyonunun haberinde ise Dışişleri Bakanı Muallim’in, görüşmede Türkiye’nin operasyonunun Suriye’deki krizi uzattığı ve siyasi çözümün sağlanması çabalarının bertaraf edildiğini dile getirdiğini aktardı.

KANADA SİLAH SATIŞINI DURDURDU

Türkiye'ye silah satışını durduran ülkelere Kanada da katıldı. Kanada Dışişleri Bakanlığından yapılan açıklamada, Türkiye'ye askeri teçhizatlar için yeni ihracat lisansı verilmeyeceği belirtildi.

“Kanada, Türkiye'nin Suriye'ye yaptığı askeri saldırıyı kesin olarak kınadı” denilen açıklamada, “Bu tek taraflı eylem, halihazırda kırılgan bir bölgenin istikrarını baltalıyor, insani durumun kötüleşmesine ve Türkiye'nin de üyesi olduğu IŞİD karşıtı uluslararası koalisyon tarafından kaydedilen ilerlemenin boşa çıkmasına neden oluyor” ifadeleri kullanıldı. (DIŞ HABERLER)

ÖNCEKİ HABER

Vatan Partisi, HDP'nin kapatılması için başvuru yaptı

SONRAKİ HABER

CHP’li Ağbaba: İhraçların ortak özelliği AKP muhalifi, Alevi ve solcu olmak

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...