16 Ekim 2019 08:54
Son Güncellenme Tarihi: 17 Ekim 2019 11:14

Türk Hava Kurumuna kayyum atandı

Türk Hava Kurumuna (THK) kayyum atanması sonucu başkanlığa Eski Gümrük ve Ticaret Bakanı Cenap Aşçı atandı. CHP Milletvekili Kani Beko ise sırada özelleştirme olduğunu iddia etti.

Türk Hava Kurumu logo

Paylaş

Türk Hava Kurumuna (THK) kayyum atandığı belirtildi. THK’de kayyum olarak Eski Gümrük ve Ticaret Bakanı Cenap Aşçı görev yapacak.

THK'ye kayyum atanması talebiyle açılan davada kuruma temsil kayyumu atanmasını talep eden THK Merkez Denetleme Kurulu üyelerinin avukatı Mustafa Köroğlu, "Türk Hava Kurumu yönetim kurulu üyelerinin birçoğu yönetimden ayrılmıştır. Yönetim tek başına idare edilmektedir, bu da hukuksuzluklara neden olmaktadır. Kuruma son genel kurul yapısı ile olağanüstü ve seçim gündemli temsil kayyumu atanmasını talep ediyoruz" dedi. Davalı avukatları da yönetim kurulu üyelerinin ayrılmış olması nedeniyle karşı dava olarak, Türk Hava Kurumuna yönetim kayyumu atanmasını talep ettiklerini bildirdi.

Mahkeme, Türk Hava Kurumu Başkanlığına Cenap Aşçı, Adnan Zengin ve Abdullah Kaya'dan oluşan üç kişilik yönetim kayyumu atanmasına hükmetti.

Türk Hava Kurumu, yazın yaşanan orman yangınlarında yangın söndürme araçlarını kullanmaması nedeniyle tepki çekmişti, THK ve Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli karşılıklı açıklamalarda bulunmuştu. Ayrıca geçtiğimiz aylarda THK ile ilgili geçmişe yönelik soruşturma başlatılmış, kurumun 1.4 milyar TL borcu olduğu, THK’nin tüm şirketlerinin iflasta olduğu, tüm mallarının hacizli olduğu, idari ve adli kovuşturmayı gerektiren onlarca dosya olduğu belirtilmişti. THK tarafından yapılan yazılı açıklamada ise Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın talimatı ile borçların yapılandırılması kararı alındığı ifade edilmişti.

CHP’Lİ KANİ BEKO: AMAÇ GERÇEKLERİ GİZLEMEK

Türk Hava Kurumu’nun yönetimine kayyum atanmasını kınayan CHP İzmir Milletvekili Kani Beko, kuruma kayyum atanarak İzmir yangınında uçakları kullandırılmayan kurumda yaşananların üstünün kapatılacağını savunarak; “Kayyumdan sonra sıra özelleştirmeye gelecek” dedi.

Tarım ve Orman Bakanı’nın cevaplaması istemiyle yangınlarda uçakların neden kullanılmadığını içeren soru önergesine cevap verilmediğini ifade eden Beko, şunları dile getirdi: “Sorularımızla İzmir’de, Muğla’da çıkan yangınlarda kullanılmayan, altından Tarım ve Orman Bakanlığınca ihalelerin çok daha yüksek paralarla havacılıkla ilgisi olmayan şirketlere verildiği çıkan THK’nın nereye sürüklenmeye çalışıldığını kamuoyuna açıklanmasını istemiştik. Hem yurt içinde hem de yurt dışında deneyim sahibi böyle bir kurumla bu dönemde işbirliğinin devam etmiyor oluşunun sebebini sorduk. Bir ihmal varsa sorumlular hakkında işlem yapılıp yapılmayacağını öğrenmek istedik. Ancak henüz bizim soru önergemize cevap bile verilmeden kuruma kayyum atandı. Gerçeklerin üzeri kapatılmaya çalışılıyor. Çünkü ihaleler havacılıkla ilgisi olmayan ‘yandaş’lara verildi. Atatürk’ün ‘istikbal göklerdedir’ diyerek bizlere emanet ettiği en büyük değerlerden olan ve Avrupa’nın gözdesi haline gelen kurum AKP tarafından itibarsızlaştırılıp içi boş bir hale getirildi. Kayyumdan sonra sıra özelleştirmeye gelecek. AKP’nin özelleştirme taktiği önce kurumu itibarsızlaştırıp kayyum atamak oldu. Cumhuriyet Halk Partisi’nin iktidarında değerlerimize sahip çıkacak ve bunların hesabını soracağız. CHP iktidarına az kaldı, bunları başımızdan defetmeye, kurumlarımızı ve ülkemizi ellerinden kurtarmaya az kaldı.” (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

Ahmet Türk'e Diyarbakır Newroz'u konuşması gerekçesiyle soruşturma açıldı

SONRAKİ HABER

İzmit'te bir kadın 3 ay önce boşandığı erkek tarafından katledildi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...