14 Ekim 2019 13:22

Hukuk örgütlerinden Metin Feyzioğlu'na tepki: Bizleri temsil edemez

ÇHD, DİH ve ÖHD gibi hukuk örgütleri, TBB Başkanı Metin Feyzioğlu'nun operasyon açıklamasına tepki göstererek "Başkanlık görevini yerine getiremez ve bizleri temsil edemez" dedi.

Türkiye Barolar Birliği Başkanı Metin Feyzioğlu

Fotoğraf: Samed Aydın Sun / DHA

Paylaş

Çağdaş Hukukçular Derneği (ÇHD), Demokrasi İçin Hukukçular (DİH), Özgürlük İçin Hukukçular Derneği (ÖHD), Toplumsal Hukuk dernekleri Türkiye Barolar Birliği (TBB) Metin Feyzioğlu’nun bir televizyon programında yaptığı “Eğer silahlı güçler sivilleri kendilerine kalkan yapıyorsa saldırıya uğrayan devlet sivillerin hayatını korumak zorunda değildir” açıklamasına tepki gösterdi. Hukuk örgütleri, "Feyzioğlu, insan haklarını ve evrensel hukuk değerlerini açıkça yok sayan bu söylemlerinin ardından TBB Başkanlığı görevini yerine getiremez, bizleri temsil edemez” dedi. 

Hukuk dernekleri tarafından yapılan yazılı açıklamada, “Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK) tarafından, ÖSO çeteleriyle birlikte başlatılan savaş ile insanlık değerleri çiğnenmekte, en temel hak olan yaşam hakkı açıkça ihlal edilmektedir” denildi.

"BARIŞIN YANINDAYIZ"

“Bu süreçte barış hukukunu inşa etmek, bunun için mücadele etmek toplumsal ve insani bir sorumluluktur” ifadelerine yer verilen açıklamanın devamında insan hakları ve hukuk örgütlerinin tarihsel sorumlulukları gereği savaşın karşısında barışın yanında olduğu vurgulandı.

Açıklamanın devamında şöyle denildi: “Türkiye’nin içine sürüklendiği savaş sürecinde Türkiye Barolar Birliği Başkanı Metin Feyzioğlu’nun savaş destekçisi tavrına özel olarak değinmek gerekmektedir. Feyzioğlu; ‘Eğer silahlı güçler sivilleri kendilerine kalkan yapıyorsa saldırıya uğrayan devlet sivillerin hayatını korumak zorunda değildir. Biz bunu Cizre'de de yaşadık o çukurlarda yaşadık evet biz onları orada çukurlarına gömdük. Burada da kazdıkları mevzilere, çukurlara yine gömeceğiz’ açıklamalarında bulunmuştur.

"TÜM HAK İHLALLERİNİN ORTAĞIDIR"

Türkiye Barolar Birliği Başkanı görevi gereği uluslararası hukuku ve insan haklarını savunması gerekirken savaş güzellemesi yapmakta, savaşta insan haklarının hiçe sayılabileceğine dair demeçler vermekte ve meslek etiğini yok saymaktadır. Cenevre Sözleşmesi ve Roma Statüsü’ne atıfta bulunup yanlış bilgi vererek savaşın sözcülüğünü üstlenen TBB Başkanı, savaşın başladığı günden bu yana yaşam hakkı ihlalleri başta olmak üzere yaşanan tüm hak ihlallerinin ortağı olduğunu bilmelidir.

Tüm tutum ve söylemleri meslek etik ilkelerine, demokrasi ve hukukun üstünlüğüne aykırıdır. Uluslararası insan hakları hukukunun ilkelerini açıkça çiğnemekte, sivillerin öldürülmesine meşruluk kazandırmaktadır. M. Feyzioğlu, TBB Başkanı olma yeterliliğini tümden yitirmiştir. Kendisine askeri alanda görev verilmesi, sözcüsü olduğu savaş, işgal, katliam politikalarının sahiplerinin takdiri olacaktır. Ancak Avukatlık mesleğinin gereklerini taşımaktan dahi aciz M. Feyzioğlu; insan haklarını ve evrensel hukuk değerlerini açıkça yok sayan bu söylemlerinin ardından TBB Başkanlığı görevini yerine getiremez, bizleri temsil edemez.

"YAŞAMI SAVUNMAYA DEVAM EDECEĞİZ"

Bizler hukuk örgütleri olarak savaşın karşısında barışı ve yaşamı savunmaya devam edeceğimizi bir kez daha ilan ediyoruz. Savaşa, yaşam hakkı ihlallerine derhal son verilmelidir. Hukukun ve demokrasinin üstünlüğü sağlanmalıdır.” (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

Şiddet her yerde ama kadınlar da mücadele ve dayanışma içinde!

SONRAKİ HABER

Yurttaşlar sınırdan seslendi: Barıştan başka bir şey istemiyoruz

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...