13 Ekim 2019 04:53

Ekvador’da devlet şiddeti artıyor, halk sokaklardan çekilmiyor

Ekvador'da IMF politikalarının hayata geçirilmesine karşı başlayan protestolarda polis ve asker saldırıları nedeniyle ölenlerin sayısı artıyor ancak halk sokaklardan çekilmiyor.

Fotoğraf: AA

Paylaş

Hükümetin IMF ile yaptığı anlaşma gereği hazırladığı “ekonomik paket” ve bu kapsamda akaryakıt sübvansiyonlarını kaldırmasının ardından büyük çaplı protestoların yaşandığı Ekvador’da, polis ve asker saldırıları nedeniyle ölenlerin sayısı artıyor. Sokağa çıkma yasağına rağmen eylemler sürerken, başkentteki devlet şiddeti dün sabaha doğru bu kez tencere ve tavalarla protesto edildi. İşçi sendikaları, siyasi parti, sendika ve örgütlerin oluşturduğu Halk Cephesi ve yerli örgütleri diyalog için hükümete şiddete son verme çağrıları yapıyor.

SOKAĞA ÇIKMA YASAĞI

Hükümetin merkezini başkent Quito’dan Guayaquil kentine taşıyan Devlet Başkanı Lenin Moreno, askerlere talimat vererek kentte kontrolü sağlamalarını ve sokağa çıkma yasağını uygulamalarını istedi.

Ancak Moreno’nun yasağına rağmen Quito’da protestolar devam ediyor.

3 Ekim’de başlayan ve ülke genelinde hükümet karşıtı protestolara dönüşen gösteriler sürüyor. Sokağa çıkma yasağı ile birlikte askerin birçok mahallesinde kontrolü sağladığı kentte halen bazı mahallelerde barikatlar kuran halk ve güvenlik güçleri arasında çatışmalar yaşanıyor. Polis ve ateş açan asker görüntüleri sosyal medyada büyük tepki toplarken, yine sosyal medyada yapılan paylaşımlarda halkın kentin birçok bölgesinde tencere ve tavalara vurarak Devlet Başkanı Lenin Moreno karşısında tepki verdiği görülüyor.

6 KİŞİ ÖLDÜRÜLDÜ, BİNE YAKIN YARALI

Kamu binaları ve yüksek yapılara keskin nişancılar yerleştirildiği dikkat çeken görüntülere, askeri bir aracın protestocuları ezdiği ve bir göstericinin de başından vurulduğu anlar yansıdı.

Bu arada ülkenin resmi kamu denetçi kurumu Defensoria del Pueblo yayımladığı son bültenle ülkede günlerdir süren protestoların ağır bilançosunu duyurdu. Protesto ve şiddet olaylarında ülke genelinde 937 kişinin yaralandığı ve şimdiye kadar en az 6 kişinin öldüğü kaydedilen bültende tutuklanan ve gözaltına alınanların sayısının ise 1121’e ulaştığı belirtildi.

HEP AYNI SUÇLAMA: TERÖRİSTLER

Öte yandan Devlet Başkanı Morena, IMF programı karşıtı eylemler için (Venezuela Devlet Başkanı Nicolas) Maduro ve partidaşı eski Ekvador Devlet Başkanı Rafael Correa’yı suçlamaya devam ediyor. Moreno, eylemlere katılan on binleri “uyuşturucu kaçakçısı teröristler, çeteler ve şiddet yanlıları” olarak suçladı. Görüntülü mesajla seslenen Moreno, göstericilerin Kamu Denetçiliği binasını eski hükümetin yolsuzluk delillerini ortadan kaldırmak için yaktığını iddia etti ve bir sonraki emre kadar sokağa çıkma yasağını muhafaza edeceklerini söyledi.

Moreno, IMF ile yapılan borç anlaşması kapsamında gittiği ekonomik düzenlemeleri de gözden geçireceklerini söyledi. Devlet Başkanı Moreno ayrıca özel sektöre çalıştırdığı kişi başına 20 dolar destekte bulunacaklarını taahhüt etti.

İŞÇİ SENDİKASI: AÇIKLAMA ENDİŞE VERİCİ

Moreno’nun suçlamalarına yönelik Birleşik İşçi Cephesi (FUT) isimli sendika federasyonu ve siyasi ve emek örgütlerinin oluşturduğu Halk Cephesi (FP) ortak açıklama yayınladı. “Devlet televizyonunda Cumhurbaşkanı Lenin Moreno endişeleri artırmıştır çünkü açıktır ki hükümet halk ayaklanmasının akaryakıt zamlarına ve iş yasası konusundaki karşı reformlara yönelik olduğunu, başka bir motivasyonunun olmadığını anlamak istememektedir” denilerek bu tür açıklamaların “ülkenin on yıldır yaşadığı krizi aşmak için açılan diyalog kanallarını riske attığı”na dikkat çekildi. Moreno’nun önce bazı talepleri dikkate alarak çeşitli önlemler almaktan bahsederken aynı gece farklı bir açıklama yapması eleştirildi. Diyaloğu için hükümetin doğru koşulları oluşturması gerektiğine vurgu yapıldı.

GÖSTERİLER DİĞER KENTLERDE DE SÜRÜYOR

Bu arada başkent Quito’da ilan edilen sokağa çıkma yasağının ardından ilk kez kentin birçok bölgesi ve başka şehirlerde halkın gece protesto yapması dikkati çekti. AA’nın haberine göre, hükümetin merkezini taşıdığı Guayaquil kentinde dahi gösteri düzenlendiği görüldü. Guayaquil’de polisin göstericilere müdahale etmemesi dikkati çekerken, başkent Quito’nun birçok mahallesinde halk Moreno’yu istifaya çağırmak için tencere ve tavalara vurarak yürüdü. Ayrıca el Oro eyaletinde de kitlesel gösteriler vardı.

Öte yandan tüm Amerika kıtasında yayın yapan Venezuela merkezli haber ağı Telesur’un Ekvador’daki yayınları durduruldu. Kanaldan yapılan açıklamada, kararın herhangi bir hukuki gerekçesi olmadığı savunuldu.

ABD VE MÜTTEFİKLERİ HÜKÜMETE ARKA ÇIKTI

Moreno hükümetine ise ABD ve bazı Latin Amerika ülkeleri destek veriyor. ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo’nun destek açıklamasının ardından devlet şiddetinin en yüksek yaşandığı bölge ülkesi Kolombiya’nın Dışişleri Bakanı Carlos Holmes Trujillo da Moreno hükümeti ile birlikte olduklarını duyurdu. Sağcı hükümetlerin yönettiği Arjantin, Brezilya, El Salvador, Guatemala, Paraguay ve Peru hükümetleri de Moreno’ya desteklerini bildirmişti. (DIŞ HABERLER)

ÖNCEKİ HABER

Eliud Kipchoge'dan tarihi başarı: Maratonu iki saatin altında koşan ilk insan oldu

SONRAKİ HABER

"Duymak zorundasınız!"

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...