10 Ekim 2019 09:50

25. yılda 25 manşet sergisi Evrensel okurları ile buluştu

Evrensel’in 25. yılı kapsamında İzmir’de "25. yılda 25 manşet" fotoğraf sergisi açıldı. Serginin açılışında birçok kurum temsilcisi katıldı.

Fotoğraf: Evrensel

Paylaş

Evrensel’in 25.yılı kapsamında İzmir’de "25.yılda 25 manşet" fotoğraf sergisi açıldı. Çetin Emeç Sanat Galerisinde açılan sergi, 15 Ekim ‘e kadar devam edecek. Serginin açılışında Emek ve Demokrasi Güçleri, Barış Akademisyenleri ile birçok kurum temsilcisinin atılımıyla kokteyl gerçekleştirildi. 

"BIÇAK SIRTI GÜNLERDE 25.YALIMIZA GELMEK EMEKÇİLERİN ESERİ"

Kokteylde Evrensel Gazetesi İzmir Temsilcisi Özer Akdemir, “Evrensel bu 25 yılı bıçak sırtında geçti. Bu 25 yılda ilk çıktı günden bugüne kadar işçinin, emekçinin, ezilenin sesi soluğu olmaya çalıştı. Elinden geldiği kadar gerçekleri işçi, emekçinin, kadınların, ezilenlerin, Kürtlerin gözünden aktarmaya çalıştık. Bunun bedelleri de vardı bu bedelleri her türlü ödedik. Yüzlerce yılla yargılandı arkadaşlarımız hala yargılanıyorlar, binlerce liralık maddi cezalar kesildi hala kesiliyor” dedi. Metin Göktepe ve Hasan İşler’i de anarak konuşmasına devam eden Akdemir, “Bugüne gelmemizdeki en önemli dayanakları burayı dolduran Evrensel dostları, okullarıdır. Öncelikle evrensel 25. yaşına gelmesi bu bıçak sırtı günlerde bunun sizlerin işçilerin, emekçilerin eseri olduğunu söylemek istiyoruz” dedi. 

“EVRENSEL YÜZYILLARA ULAŞABİLECEK YAYINLARDAN BİRİ”

Evrensel Gazetesi köşe yazarı Uzman Dr. Zeki Gül de konuşmasında Evrensel’in kelime anlamı kadar geniş bir haber içeriğine ve bakış açısına sahip olduğunu dile getirerek, “özellikle son 4-5 yıldır bunca basın kurumu kapatılıyorken belki de Evrensel ve benzeri gazetelere abone olmak lazım. Evrensel çok net ki haber anlayışıyla ve varoluşuyla yüz yıllara ulaşabilecek yayınlardan biri olarak görüyorum. Bir çoğunuzun da Evrensel'e yazmaya, haberin parçası olmaya davet ederim” dedi. 

Kokteyle açılış konuşmalarından sonra kurum temsilcileri de söz aldı. Konak Mülteci Meclisi Başkanı Mete Hüsünbeyi Evrensel Gazetesi’nin tüm hak alanlarında olduğu gibi mültecilik konusunda da haberler yaptığına dile getirerek, “Mültecilerin sorunları yazan bence öncü gazete ve gazetecilerden oluşmuş bir yapı. Evrensel bu boyutuyla bizim yol arkadaşımız. Nice 25 yıllar diliyorum” dedi. 

“EMEKÇİLERİN MÜCADELESİNİN YANINDA OLDU”

Bu dönemler bir gazete çıkarmanın zorluğuna değinen TMMOB İzmir İl Koordinasyon Kurulu Sözcüsü Melih Yalçın, “Birinci sayıdan başlayarak 25 yıllık bir serüveni gördük bu sergide. Bedel ödenen bir süreç. Kelimelerle anlatmak güç. Bir yandan gerçekleri ulaştırmaya çalışacaksınız halka bir yandan bunu finanse etmeye çalışacaksınız ve bunlarla birlikte tüm baskılara direneceksiniz. Siyasetin yayın hayatındaki baskısına direnmek emek harcanan bir süreç. Emeği geçen herkese teşekkür ediyoruz” diye konuştu. KESK İzmir Şubeler Platformu Dönem Sözcüsü Mustafa Güven de, “95 yılından bu yana günlük işçi basını olarak tüm haberleri gönüllü muhabirlerle, yazarlarla devam eden ilk gazetedir. Bir bütün olarak emekçinin haberini kendi yaptığı ve yine emekçinin dağıtıldığı gazete milyonların gazetesi olarak hem işçi sınıfının hem de kamu emekçilerinin mücadelesinde her zaman yanımızda oldu” dedi. 

EGEÇEP Sözcüsü Hüsnü Dilli, "Türkiye giderek artan baskı ortamında 25 yıl boyunca taviz vermeden muhalefet yapan bir gazete olarak ayakta kalmak başlı başına büyük bir başarı. Türkiye sermayeye teslim edilmiş durumda tüm doğa alanları. Sermaye Türkiye’nin dağlarını denizlerini ovalarını her tarafı sermayeye peşkeş çekmiş durumda. Bu süreçte de giderek yükselen ekoloji mücadelesi var. Evrensel gazetesi de bu mücadelenin sadece gazete olarak değil aktif olarak da içinde olan bir gazete. Biz EGEÇEP olarak uzun yıllar diliyoruz" dedi.  

Karabağlar Kent konseyi Başkanı Nazik Işık, "Evrensel'e Ekmek ve Gül için teşekkür etmek istiyorum. Ben kadın hareketinin uzun yıllardır içinde olan biriyim. Biz her zaman Ekmek ve Gül'ü yanımızda bulduk" ifadelerini kullandı.  

DİSK Ege Bölge Temsilcisi Memiş Sarı, "Basın gerçekleri halkından saklıyorsa o ülkenin düşmana ihtiyacı yok. Tam da bu dönemde özgür basının olmadığı süreçte ayakta kalabilen birkaç gazete, gerçekleri yazan, işçi sınıfı mücadelesinde yanı başımızda olan, bu mücadele içerisinde bizlerle birlikte yol arkadaşı olan Evrensel Gazetesi’nin sadece 25. yılı değil nice 25. yıllarda hep birlikte kutlama dileğiyle" dedi.  

Deriteks Sendikası İzmir Şube Başkanı Makum Alagöz, "Evrensel gazetesi bizim için sadece bir basın değil işçi sınıfının gerçekten çınarlaşmış bir aile yapısından bir tanesi. Evrensel işçi sınıfı içerisinde bir taraftan gecenin üçünde muhabirini tanımak, gazete çıkar çıkmaz direniş çadırına Evrensel getirmek aileleşmekten başka bir şey değil. İşçi sınıfı olduğu taktirde Evrensel her zaman olacak. Bu ailenin çınar yapısını da hep beraber, birlikte göğüsleyerek daha büyük alanlara taşıyacağız" ifadelerini kullandı. (İzmir/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

AYM'den gardiyanların yaraladığı hükümlü için ihlal kararı

SONRAKİ HABER

AYM’den emsal karar: Mektup yasağı haberleşme hürriyeti ihlalidir

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...