10 Ekim 2019 02:42

Suriye operasyonu gerekçe gösterilerek Kaz Dağları mitinginin erteleme kararına tepki

Kaz Dağları'nı savunmak için 12 Ekim’de yapılacak Su ve Vicdan Mitingi'nin ertelendiği açıklandı. Ancak miting bileşenleri, kararın kendilerine sorulmadan alındığını açıklayarak tepki gösterdi.

Fotoğraf: Evrensel

Paylaş

Seçkin SAĞLAM
Çanakkale

Çanakkale Kaz Dağları’ndaki altın madeni şirketinin 13 Ekim’de dolan ruhsatının yenilenmemesi için 12 Ekim’de yapılacak Su ve Vicdan Mitingi, Türkiye’nin Suriye’ye gerçekleştirdiği operasyon gerekçe gösterilerek ileri bir tarihe ertelendi. Karar, Ege ve Marmara Çevre Belediyeler Birliği ile Miting Komitesi tarafından alındı. Mücadele bileşenleri erteleme kararına tepki gösterdi.

Çanakkale’de 12 Ekim tarihinde yapılması planlanan Su ve Vicdan Mitingi, Türkiye’nin Suriye’ye yönelik “Barış Pınarı Harekatı” gerekçe gösterilerek iptal edildi. Mitingin ertelenmesi ile ilgili olarak yapılan açıklamada, “Cumhurbaşkanlığı’ndan yapılan açıklamaya dayanarak Suriye’ye başlatılan askeri operasyon nedeniyle Ege Marmara Çevre Belediyeler Birliği, Çanakkale Belediyesi ve Su ve Vicdan Nöbeti Koordinasyon Kurulu olarak 12 Ekim 2019 tarihinde düzenlenecek olan “Kazdağları Su ve Vicdan Mitingi” yine Birliğin almış olduğu kararla ileri bir tarihe ertelenmiştir. İnsani ve vicdani olarak almış olduğumuz miting erteleme kararı ruhsatın yenilenmesi ve madencilik faaliyetlerinin devam etmesi için bir gerekçe oluşturmamalıdır. Kirazlı Balaban’da sürdürülen madencilik faaliyetlerine derhal son verilmeli, maden ruhsatı yenilenmemelidir” denildi.

“EKOLOJİK YIKIM DURMUYORSA MÜCADELE DE DURMAMALIDIR!”

Miting tertip komitesinin açıklamasının ardından açıklamada bulunan Ekoloji Birliği, alınan kararı eleştirerek, “Miting iptal edilmemeliydi” dedi. Ekoloji Birliği açıklamasında; “12 Ekim Cumartesi günü Çanakkale’de yapılması planlanan ‘Su ve Vicdan Mitingi’nin Ege ve Marmara Belediyeler Birliği, Çanakkale Belediye Başkanlığı ve Su ve Vicdan Nöbeti Koordinasyonu tarafından ‘insani ve vicdani nedenlerle’ iptal edildiği bilgisi kamuoyu ile paylaşıldı. Ancak bu açıklama çeşitli gruplarda “Su ve Vicdan Mitingi Tertip Komitesi” imzası ile duyuruldu. Miting için oluşturulan Tertip Komitesi için Ekoloji Birliği’nden de temsilci istenildi ve Ekoloji Birliği Eş Sözcümüz Süheyla Doğan komiteye temsilcimiz olarak katıldı. Mitinge hazırlıklar hızla sürerken Suriye topraklarına yapılan operasyon gerekçe gösterilerek, Tertip Komitesi Toplantısı yapılmadan (Ekoloji Birliği temsilcisi karar alma sürecinin dışında tutulmuştur) mitingin iptal kararı açıklanmıştır. Bu durum birlikte mücadele ve örgütlenme anlayışıyla uyuşmamaktadır ve kabul edilebilir bir tarafı yoktur. Ekoloji Birliği Yürütme Kurulu olarak, Çanakkale Mitinginin Suriye’ye yapılan Operasyon gerekçe gösterilerek ertelenmesinin doğru olmadığını düşünüyoruz. Mitingin içeriği değiştirilebilir, düzenlenebilir, müzik kısımları çıkartılabilirdi. Bu ertelemenin iptal sürecine gideceği de aşikardır. Ülkenin her tarafında ekolojik yıkım, talan aksamadan devam ediyor. Ancak mücadele de devam ediyor ve edecek. Suriye’ye operasyon nedeniyle şirketler talana ve yıkıma ara vermediklerine göre bizler de mücadelemize ara vermemeliyiz. Çanakkale Mitingi ertelense de ülkenin tüm ekolojik sorunlarını birleştirerek ortak mücadeleyi hedefleyen 26 Ekim Cumartesi günü Ankara’da yapacağımız ‘İklim Krizine ve Ekolojik Yıkıma DUR diyoruz’ mitingini örgütleme çalışmamız devam ediyor. Tüm bileşenlerimizi, ekoloji mücadelesi veren dernek ve platformları, tüm emek ve demokrasi güçlerini Ankara mitingine katılım çalışmalarını aksatmadan sürdürmeye çağırıyoruz. Saldırı sürüyor, mücadele de sürecek” denildi.

EMEP: KESİNTİSİZ OLARAK MÜCADELEMİZİ SÜRDÜRMEYE DEVAM ETMELİYİZ

Emek Partisi Çanakkale İl Örgütü de, erteleme kararını doğru bulmadıklarını ifade ederek,Bu çağda barışçıl yöntemler ile sorunların çözülmesi mümkün iken Ortadoğu’da yürütülen emperyalist paylaşım savaşından istediği payı alamayan hükümet, ülkemizi bir bataklığa doğru sürüklemektedir. Savaş egemen güçlerin kendi iktidar hesaplarına ülkemizi halkımızı alet ettikleri kanlı bir oyundur. Ayrıca savaş doğanın gezegenimizin büyük tahribatlar ile yok oluşu demektir. Bu savaşta emekçilerin bir çıkarı yoktur. Aksine ağır ekonomik krizin yarattığı işsizlik yoksulluk bu savaş ortamında katlanarak daha büyük bir yıkıma sebep olacaktır. Emperyalist kapitalist şirketler savaşı gerekçe göstererek doğayı tahrip ettikleri faaliyetlerden vazgeçmiyorlar. Bu şirketler aşırı kar uğruna tüm eko sistemi yok etmekteler. Onun için yaşamadan emekten barıştan ve doğadan yana yürüttüğümüz mücadele alanlarından asla geri çekilmemeliyiz. Kesintisiz olarak mücadelemizi sürdürmeye devam etmeliyiz. Gücümüz birliğimizdir. Birleşe birleşe kazanacağız” dedi.

“BARIŞI DA KAZDAĞLARI’NI DA MÜCADELE EDEREK SAVUNABİLİRİZ”

“Tertip Komitesi kararını değiştirmelidir” diyen Halkevleri Genel Merkezi de, “Kaz Dağları’nı da barışı da ancak mücadele ederek savunabiliriz. 12 Ekim Su ve Vicdan mitingi yapılmalıdır! Bu savaş, halklar, iktidara ve sermayeye karşı haklarını, doğayı savunanlar sussun diye. Biz sustuğumuzda Alamos Gold durmayacak. Tertip komitesi kararını değiştirmelidir” denildi.

“12 EKİM’DE ÇANAKKALE’DE BULUŞUYORUZ”

75 gündür çadırlı nöbet eylemlerini sürdüren “Her Yer Kaz Dağlar” Grubundan yapılan açıklamada ise, 12 Ekim’de Çanakkale Buluşmasının yapılacağı ifade edildi. yapılan açıklamada, “12 Ekim Cumartesi günü Çanakkale’de yapılması planlanan ‘Su ve Vicdan Mitingi’, Ege ve Marmara Çevre Belediyeler Birliği, Çanakkale Belediyesi ve Su ve Vicdan Nöbeti Koordinasyon Komitesi tarafından iptal edilmiştir. Yaşam savunusu; insan, hayvan, ağaç ayırt etmeksizin var olan bir mücadele alanıdır. İptal edilen mitingin gerekçesi bu gerçekliği yok saymakta, 13 Ekim’de sona eren Kirazlı İşletme ruhsatının yenilenmemesine dair başlattığımız süreci gözardı etmektedir. Aynı Su ve Vicdan Nöbeti Koordinasyon Komitesi tarafından uzun süredir emekleri ve varlığı yok sayılan ve koordinasyon komitesinin aksine Kirazlı’da 7/24 çadırlı nöbet tutanlar olarak, Kazdağları’ndaki katliam durmadığı sürece mücadelenin de durmaması gerektiğine inanıyoruz. Ruhsatın yenilenmesine yönelik kamuoyu baskısını oluşturabilecek bu mitingin ertelendiği tarihin net olmaması iptal hükmündedir. Bu nedenle barışın kenti Çanakkale’de tam da insani ve vicdani sebeplerle barışı ve yaşamı savunan bizler, tertip komitesini verdiği erteleme kararından vazgeçmeye ve herkesi Kazdağları’ndaki katliama dur demek, Alamos Gold ve yerli taşeronu Doğu Biga Madencilik’in sona eren ruhsatının yenilenmemesi için sesimize ses vermeye çağırıyoruz. Başta Çanakkale halkı olmak üzere tüm yaşam savunucularını 12 Ekim 2019 saat 13:00’te Çanakkale İskele Meydanı’nda yapacağımız kitlesel basın açıklamasına davet ediyoruz. Savaşların olmadığı, doğanın talan edilmediği bir gelecek için dayanışmayla…” denildi.

İZMİR YÜRÜYÜŞÇÜLERİ, YÜRÜYÜŞLERİNE DEVAM EDİYOR

Öte yandan mitingin ertelendiği haberine rağmen, yürüyüşlerine devam etme kararı alan Efemçukuru’ndan Kaz Dağları’na Su Vicdan Yaşam Yürüyüşü Koordinasyonu, bilgilendirmede bulundu. Yapılan açıklamada, “Çanakkale’deki 12 Ekim Kaz Dağları Su Vicdan mitinginin ertelendiğine dair tartışma ve bilgilere bağlı olarak yürüyüş grubumuz durumu değerlendirip, yürüyüşümüzün planlandığı şekliyle devam etmesine karar vermiştir. Bugün başarıyla tamamladığımız program yarın saat 9.00’da Gencerli sahilinde basın açıklaması yaparak devam edecektir. Bizi takip eden yurttaşlarımıza ve bütün kamuoyuna duyurulur” denildi.

ÖNCEKİ HABER

Evrensel's Former Managing Editor Cem Şimşek's trial for "insulting the President" was postponed

SONRAKİ HABER

Donald Trump: İki tarafla da konuşuyorum, sonsuz savaşları sonlandırmaya çalışıyorum

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...