09 Ekim 2019 09:42

Siyasi partilerden Fırat'ın doğusuna operasyon açıklamaları

Siyasi partiler ve parti temsilcileri, TSK ve ÖSO'nun Suriye'de Fırat'ın doğusuna operasyon başlatmasına dair açıklamalar yaptı.

Fotoğraf: İbrahim Erikan/AA

Paylaş

Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Tayyip Erdoğan'ın Suriye'de Fırat'ın doğusuna operasyon başlatıldığını duyurmasının ardından siyasi paritlerden ve parti temsilcilerinden açıklamalar geldi.

Siyasilerin ve partilerin açıklamaları şöyle:

NUMAN KURTULMUŞ

AKP Genel Başkan Vekili Numan Kurtulmuş:

''#BarışPınarıHarekatı başlamıştır. Cenab-ı Allah en kısa sürede zaferler nasib etsin. Mehmetçiğimizin ayağına taş değmesin, Allah milletimize zeval vermesin.''

KEMAL KILIÇDAROĞLU

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu:

"Dualarımız, kahraman askerlerimizin burnu dahi kanamadan #BarışPınarıHarekatı'nın bir an önce başarılı bir şekilde tamamlanması için… Allah evlatlarımızı korusun, Allah evlatlarımızı muzaffer eylesin."

DEVLET BAHÇELİ

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli:

"Uluslararası hukuk ve meşruiyet ölçülerine harfiyen uygun olan Barış Pınar Harekatı’yla Suriye’nin kuzeyinde ülkemizin kara sınırlarına paralel olacak şekilde hem güvenli bölge tesis edilecek hem de bölgeye huzur, sükûnet ve istikrar yerleşmiş olacaktır. Türk milleti terörle yaşamaya alışmayacak, bu zillete asla tahammül etmeyecektir. ABD Başkanı’nın gelgitleri, tehdit dolu ifadeleri, aba altından sopa gösteren açıklamaları hiçbir şart altında itibar ve değeri olmayan zorba yaklaşımlar olarak anılacaktır. Barış Pınar Harekatı’na katılan kahraman Türk Silahlı Kuvvetleri’nin her bir ferdini gönülden kutluyor, hepsinin gözlerinden öpüyor, üstün başarılar diliyorum. Sayın Cumhurbaşkanımızı ve hükümetini samimiyetle tebrik ediyor, sonuna kadar desteklediğimizi çok güçlü şekilde paylaşıyorum. Türkiye’nin ve Türk milletinin Cenab-ı Allah yardımcısı olsun. Gazamız mübarek, geleceğimiz müstesna, zaferimiz muhkem ve mutlak olsun."

MERAL AKŞENER

İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener:

"Türk Silahlı Kuvvetleri’miz Suriye’nin kuzeyinde terör örgütlerine karşı Barış Pınarı Harekatı’nı başlatmış bulunmaktadır.

Bugün, bütün farklılıklarımız ve iç siyasette yaşadığımız tüm tartışmaları rafa kaldıracağımız gündür. Türk Ordusu cephede yerini aldığı anda, tek siyasi Partimiz 'Al-Bayrağın Partisi'dir. Mehmetçiklerimizin, Fırat’ın Doğusuna girip, terör koridorunu yaracakları hususunda şüphemiz yoktur.

Türk Milleti ve ordusu, nice kahramanlık destanları yazmıştır, yazmaya da devam edecektir.

Bu askerî harekât, her ne kadar terörizmle mücadele kapsamında yürütülüyor olsa da, Suriye’nin toprak bütünlüğüne ve siyasi birliğine aykırı sonuçlar doğurmamalıdır.

Bu yüzden de, Türkiye Cumhuriyeti’nin, diplomatik yöntemleri de kullanarak mücadeleyi sürdürmesi gerektiği düşüncesindeyiz.

Allah Mehmetçiğimizin ayağını taşa değdirmesin, en kısa zamanda muvaffakiyet nasip etsin."

HDP, HDK, DTK VE DBP

HDP, HDK, DTK ve DBP, "Savaşı dayatan iktidara 'dur' demek bütün Türkiye halklarının sorumluluğudur" açıklaması yaptı.

HDP Eş Genel Başkanı Sezai Temelli, HDK Eş Sözcüleri Gülistan Kılıç Koçyiğit, Sedat Şenoğlu, DTK Eş Başkanı Berdan Öztürk ve DBP Eş Genel Başkanı Mehmet Aslan tarafından operasyonun başlatıldığını duyurmadan önce yapılan açıklamada şu ifadelere yer verildi:

"Meşruluğunu yitiren, aciz duruma düşen, kendi içinde çatırdayan iktidar, geçmişteki savaş hükümetleri döneminde olduğu gibi savaştan beslenen, Kürt karşıtlığını kendine bayrak edinen bütün güçleri etrafına toplayarak içinde olduğu krizi aşmak için bölgesel bir savaşı gündeme getirmiştir. Herhangi bir meşruiyeti olmayan bu işgal girişimine ülke içinde meşruiyet sağlamak için Meclis'e savaş tezkeresi getirilmiştir. Bu tezkereye evet diyen bütün partiler bilmelidir ki Türkiye halkları bu savaşa rıza göstermiyor, bu savaş ve işgal girişimini onaylamıyor. Bir kez daha Türkiye halklarının çıkarları bu partiler tarafından iktidar bloğunun ve müesses nizamın çıkarlarına tercih edilmiştir.

Ayrıca iktidarın tüm bu meşrulaştırma çabalarına rağmen, böylesi bir girişimin uluslararası toplum nazarında da kabul görmediği bütün açıklığıyla ortadadır. Selefi, cihadçı çeteleri kullanarak bugüne kadar barış içinde yaşayan kadın, çocuk bütün Suriye halklarına saldıracak olan iktidar bloğu, DAİŞ barbarlığının başaramadığını başarmaya soyunmaktadır. Kürt inkârı ve soykırımının 21’inci yüzyılda sürdürülmesi manasına gelen bu yaklaşım halkların direnişi ve barış içinde yaşama iradesi karşısında dün olduğu gibi bugün de kaybedecektir.

Bütün Kuzey ve Doğu Suriye ile Rojava’dan, bugüne kadar Türkiye’ye tehdit değil barış ve kardeşlik mesajları gelmiştir. Kuzey ve Doğu Suriye ile Rojava halkları Türkiye’de yaşayan halkların akrabası, dostu, kardeşidir. Yapılması düşünülen, vicdani ve ahlaki olarak kabul edilemez olan bu saldırı bölgesel istikrarsızlığı tetikleyecek, DAİŞ, El Kaide gibi barbar çetelere alan açacak ve halklar arasında sonu gelmeyen nefret bariyerleri örecektir. Kendi bekası ve kini uğruna savaş kışkırtıcılığı yapan ve ülkeyi bölgesel bir savaşın içine sürükleyen iktidara “dur” demek bütün Türkiye halklarının sorumluluğudur.

Bu anlamda Türkiye’deki bütün yaşam savunucularına, Demokratik Kitle Örgütlerine, Sendikalara, Emekçilere, Kadın Örgütlerine, Sivil Topluma çağrımızdır; 'Bu savaşı durduralım, ölüm iradesine karşı yaşamı savunalım.' Uluslararası kurum ve kuruluşları, insan hakları ve barış savunucularını, insanlık düşmanı barbar DAİŞ’i yenen Rojava halklarına ve kazanımlarına sahip çıkmaya, halklar arasındaki dostluk ve dayanışmayı güçlendirmeye davet ediyoruz."

SELMA GÜRKAN

Emek Partisi Genel Başkanı Selma Gürkan:

"Adına ne derseniz deyin durum savaş halidir ve Türkiye bugün çıkmaz bir yola girmiştir. Bu yol siyasi, iktisadi, bölge politikaları, her yönden yanlış bir yoldur, yeni felaketleri getirecektir, Türkiye adına IŞİD kırması çetelerin savaşıyor olması ise korkunçtur. #10Ekim barış demeye devam."

MUSTAFA DESTİCİ

BBP Genel Başkanı Mustafa Destici::

"Gazamız mübarek olsun. Biz başından itibaren BBP olarak bu harekatın zorunlu, Kıbrıs Barış Harekatı kadar önemli olduğunu ifade etmiştik. Başından beri destekliyoruz zaten. ABD'nin oradaki birliklerini çekmesini bekleniyordu. Bugün-yarın eli kulağındaydı. Harekatın fiilen başlamış olduğunu da bütün dünya duymuş oldu. Türkiye'nin oradaki amacı, hem sınır güvenliğimizi korumak, sınırımızın hemen öbür tarafından bize yönelik tehditleri ortadan kaldırmak; PKK PYD ve DEAŞ'a yönelik bir operasyon bu. Mehmetçiklerimizin muzaffer olacağına inanıyorum."

DOĞU PERİNÇEK

Vatan Partisi Genel Başkanı Doğu Perinçek:

"Kahraman Mehmetçiğimizin kılıcı keskin olsun! ABD ve PKK kaybedecek. Zafer Türkiye'nin olacak!"

(HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

Sınır ötesi operasyonu EMEP MYK Üyesi İskender Bayhan ile konuştuk

SONRAKİ HABER

Anadolu Üniversitesinde 2 akademisyenin görevden alınmasına barolardan tepki

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...