09 Ekim 2019 08:40

ÇAYKUR'da sözleşme imzalandı, işçilerin talepleri başka bahara kaldı

ÇAYKUR’da 9 ay süren sözleşme görüşmeleri sonunda, hükümetle anlaşmaya varılan çerçeve sözleşmeye imza atıldı. Sözleşme, ÇAYKUR işçilerinin taleplerini karşılamadı.

Fotoğraf: Evrensel

Paylaş

Hak-İş’e bağlı Öz Gıda-İş Sendikası, ÇAYKUR’da 9 ay 8 gün süren sözleşme görüşmeleri sonunda, Türk-İş ve Hak-İş’in hükümetle anlaşmaya vardığı çerçeve sözleşmeye imza attı. Sözleşme, mevsimlik işçilerin kadro talebi başta olmak üzere ÇAYKUR işçilerinin taleplerini karşılamadı. Sözleşmeyi "satış sözleşmesi" olarak değerlendiren DİSK/Gıda-İş, ÇAYKUR işçilerini birleşmeye ve talepleri için mücadele etmeye çağırdı.

DİSK/Gıda-İş Sendikası Genel Başkanı Seyit Aslan yaptığı yazılı açıklamada, TV ekranlarında değerlendirmede bulunan Öz Gıda-İş Genel Başkan Yardımcısı Tevfik Ali Hançeroğlu’nun bizzat kendisinin sözleşme sürecinin kazanımla bitmediğini itiraf ettiğini hatırlattı.

"BU SÖZLEŞMENİN NESİ BAŞARI?"

Öz Gıda-İş’in diğer yandan sözleşmenin başarılı olduğunu söylediği aktarılan açıklamada “Şimdi buradan soruyoruz; sözleşmeye koyduğunuz telafi çalışması başarı mıdır? Kamuda Türk-İş ve Hak-İş’in altına imza attığı, 2019 için 8+4, 2020 yılı için 3+3 ücret zam dışında kazanılan nedir? Brüt 3 bin 500 TL altında alanlara iyileştirme yapıldığı söyleniyor, kaç işçi bu iyileştirmeden faydalanıyor? Sosyal haklara yapılan yüzdelik artışlar ise tam anlamıyla komedi olmuştur. Yol ücretlerine yapılan 1 TL’lik artışı başarı göstermek hangi akılla izah edilebilir? 22.9 TL doğum yardımı, 32.67 TL giyim yardımı, 53.77 TL evlilik yardımı artışı kazanım değildir! Gerçek ücretlere yapılan artış, ÇAYKUR işçilerini sefalet içinde yaşamaya iterken, sosyal haklardaki artış tam bir komediye dönüşmüştür” dendi.

Krizle birlikte elektrik ve doğal gaz başta olmak üzere gelen zamlar düşünüldüğünde, ücretlere yapılan zammın incir çekirdeğini doldurmayacağı vurgulanan açıklamada, Öz Gıda-İş’in bunu bildiği halde işçilerin umutlarını bilinmez bir geleceği havale ettiği ifade edildi. Öz Gıda-İş’in “Biz gelirsek tüm mevsimlik işçileri kadroya aldıracağız” vaadinin gerçek olmadığının da bir kez daha ortaya çıktığı belirtilen açıklamada, şu ifadelere yer verildi: “Dördüncü dönemdir başarısız bir toplusözleşme süreci geçiren Öz Gıda-İş Sendikasının işçiye verecek bir şeyi kalmayınca, çareyi bakanları ve milletvekillerini devreye sokarak çözüm arama girişimleri boşa çıkmıştır. Esas sorunu çözecek olan ÇAYKUR işçileri, onların iradesi ve örgütlü gücüdür.”

"İŞÇİ KADERİNİ KENDİ BELİRLEMELİ"

Öz Gıda-İş’in bu sözleşmeye sanki kendi imza atmamış gibi DİSK/Gıda-İş’i suçlayan açıklamalar yaptığına dikkat çekilen açıklamada, “Buradan bir kez daha şunu belirtmek istiyoruz, ÇAYKUR işçileri kendi iradeleriyle sendika seçmemişlerdir. Bugünkü sendikal anlayış ÇAYKUR işçilerini temsil edemez. Çay işçilerinin kaderi üç beş sendika bürokratının iki dudağı arasından çıkan sözlerle belirsizliğe itilmiştir ve gelecek günlerin yeni sorunlar ortaya çıkaracağı açıktır. ÇAYKUR işçilerinin kendi kaderlerini kendilerinin belirleyeceği, özgür toplu iş sözleşmesi yapacakları bir sendikal anlayışın adresi Gıda-İş Sendikasıdır” dendi.

Gıda-İş’in görevi işçilerin alınan haklarının korunması, yeni hakların alınması, mevsimlik işçilerin tam kadroya geçirilmesi için mücadele etmek olacağı kaydedilen açıklama şöyle devam etti: “Öz Gıda-İş sendikasının son yaptığı sözleşme ÇAYKUR işçilerini bir kez daha iki yıllığına ölmeden yaşamaya zorlayan bir sözleşmedir. ÇAYKUR işçilerinin kendi gelecekleri için en iyi kararı verecekleri açıktır. Tüm ÇAYKUR işçilerini birleşmeye ve mücadele etmeye çağırıyoruz.” (Rize/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Köln Egetürk fabrikası patronu, grevi kırmak için işçilere 100 avro prim önerdi

SONRAKİ HABER

CHP'li Muharrem Erkek: Eren Erdem için özgürlük istiyoruz

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...