08 Ekim 2019 07:18

Ekvador'da protestolar sürüyor: Hükümet başkentten kaçtı

Ekvador’da farklı kentlerde başlayan hükümet karşıtı yürüyüşlerin başkent Quito’ya ulaşmaya başlamasının ardından başkanlık sarayı boşaltıldı, hükümet merkezinin başka kente taşınması kararı alındı.

Fotoğraf: Jonatan Rosas/AA

Paylaş

Güney Amerika ülkesi Ekvador’da hükümetin akaryakıt sübvansiyonlarını kaldırması sonucu ulaştırma grevi olarak başlayan, olağanüstü hal ilanı ile hız kesen ve daha sonra yerlilerin yeniden ivme kazandırdığı hükümet karşıtı protestolar sürüyor. Protestoların şiddetini artırması nedeniyle hükümet sarayı Carondelet boşaltıldı.

Ekvador Devlet Başkanı Moreno, AA'da yer alan habere göre, protestocuların gruplar halinde başkent Quito’ya ulaşmaya başlamasının ardından hükümetin merkezini ülkenin güneybatısındaki liman kenti Guayaquil’e taşıma kararı aldı.

Yerliler ise alıkoydukları 52 güvenlik görevlisini serbest bıraktı. Tepkiler üzerine Anayasa Mahkemesi de 60 günlük olağanüstü hal uygulamasını 30 güne indirdi.

HAREKET YÜKSELİYOR

Eylemlerde ülkenin birçok bölgesinde 71 büyük cadde ve şehirler arası yollar kapatılırken başkent Quito’daki protestolarda ise yeniden artış gözlemleniyor.

Ülkenin orta kısmındaki Chimborazo bölgesindeki protestoları sürdüren yerliler ise 5 ekimde alıkoydukları 52 güvenlik görevlisini uzun görüşmeler sonucu serbest bıraktı.

Yerliler, Riobamba kentinde Cuenca’ya gıda taşıyan 9’u subay 38’i gönüllü 47 askeri, protestoculara saldırdıkları iddiasıyla alıkoymuştu. Askerleri kurtarmak isteyen 5 polisi de yakalayan yerliler, güvenlik güçlerini yerli mahkemelerinde yargılayacaklarını duyurmuştu.

BAZI BÖLGELERDE EĞİTİME ARA VERİLDİ

Ülkenin kuzeyinde grevden ötürü ulaştırma hizmetinin sağlanamadığı Esmeraldas vilayetinde okullarda eğitim de verilmedi. Ülkenin kıyı ve dağlık bölgelerindeki yerli liderlerinden Jaime Vargas, hükümet sübvansiyonları kaldırma kararından geri adım atana kadar eylemlerini devam ettireceklerini basın toplantısıyla duyurdu.

Öte yandan ülkenin bazı bölgelerinden yola çıkan protestocu yerlilerin bir kısmının başkent Quito’ya güneyden giriş yaptığı belirtildi. Quito’daki protestolara destek amacındaki yerlilerin büyük bölümünün yarın kente ulaşması bekleniyor.

NE OLMUŞTU?

Ekvador’da hükümet şubat ayında 4,2 milyar doları Uluslararası Para Fonundan (IMF) olmak üzere 10 milyar dolarlık borç anlaşması yapmış ve IMF’nin, kamu harcamalarının kısılması da dahil birçok şartını kabul etmişti. Devlet Başkanı Lenin Moreno anlaşma çerçevesinde yapılan düzenlemeleri 1 Ekim’de açıklamış ve hükümetin artık ulaştırmacılara sağlanan akaryakıt sübvansiyonunun kaldırdığını duyurmuştu. Ülkedeki ulaştırmacıların 3 Ekim’de gittiği genel grev, öğrenciler, işçi sendikaları ve birçok muhalif organizasyonun da katılmasıyla ülke genelinde protestolara dönüşmüş, göstericiler ve polis saldırısı üzerine şiddetli çatışmalar yaşanmıştı. Moreno aynın günün akşamında olağanüstü hal ilan etmiş ve askeri sokaklara çıkarmıştı.

500’E YAKIN KİŞİ GÖZALTINA ALINDI

Ekvador polisinin 20’den fazla gazeteciyi hedef aldığı olaylarda onlarca kişi yaralanmış, 1 kişi de hayatını kaybetmişti. Göstericilerin de sık sık şiddete başvurduğu, 12 devriye aracının yakıldığı 11 ambulansın saldırıya uğradığı olaylar nedeniyle şu ana kadar grev organizatörlerinin de aralarında bulunduğu 477 kişi gözaltına alındı.

HEP AYNI SUÇLAMA: DARBE GİRİŞİMİ

Devlet Başkanı Moreno, protestoları "darbe girişimi" olarak nitelendirdi ve Venezuela Devlet Başkanı Maduro ve ile partidaşı olan Ekvador eski Devlet Başkanı Correa’yı sorumlu tuttu. (DIŞ HABERLER)

ÖNCEKİ HABER

Beraat eden Barış Akademisyenlerine Veli Deniz de eklendi

SONRAKİ HABER

İlacı SGK tarafından ödenmeyen işçi: Beni ölüme terk ediyorlar

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...