07 Ekim 2019 07:37
Son Güncellenme Tarihi: 07 Ekim 2019 13:39

Irak'ta yoksulluğa ve yolsuzluğa karşı eylemlerde 15 kişi yaşamını yitirdi

Irak’ta işsizlik ve yolsuzluk karşıtı eylemlerde yaşamını yitirenlerin sayısı her geçen gün artıyor. Bağdat'ın Sadr bölgesinde güvenlik güçlerinin saldırısı sonucu 15 kişi hayatını kaybetti.

Fotoğraf: AA

Paylaş

Irak güvenlik güçlerinin dün gece Bağdat'ın Sadr bölgesinde toplanan eylemcilere ateş açması sonucu 15 kişi hayatını kaybetti, 18 kişi yaralandı.

SAVUNMA BAKANLIĞI: SADR BÖLGESİNDEN ORDU GÜÇLERİ ÇEKİLECEK

Irak Savunma Bakanlığından yapılan açıklamada 1 Ekim'den bu yana süren gösterilerde güvenlik güçlerinin aşırı güç kullandığı itiraf edilerek, ordu güçlerinin Sadr bölgesinden çekileceği ve yerine polis güçlerinin yerleştirileceği, aşırı güç kullanan askeri yetkililer hakkında soruşturma açılacağı duyuruldu.  

ULUSAL GÜVENLİK DANIŞMANI EYLEMCİLERİ TEHDİT ETTİ

Irak Ulusal Güvenlik Danışmanı ve Haşdi Şabi Başkanı Falih Feyyad ise eylemcileri tehdit eden açıklamalar yaptı. "Devleti yıkma girişiminde bulunanlara karşı savaşacağız. Uğruna kan dökerek ve kurbanlar vererek inşa ettiğimiz anayasayı savunacağız" ifadelerini kullanan Feyyad,  Irak Silahlı Kuvvetlerinin siyasetle bir ilgisi bulunmadığını ve anayasa ve devleti korumaya çalıştığını savundu. Feyyad ülkedeki gösterileri "provoke edenlerin arkasında kimlerin bulunduğunu" ve "Irak'ı hedef alan bir planın söz konusu" olduğunu ileri sürdü ancak bu konuda herhangi bir ülke ismi vermemesi dikkat çekti.

BAŞBAKAN ABDULMEHDİ, ABD DIŞİŞLERİ BAKANI POMPEO İLE GÖRÜŞTÜ

Irak Başbakanlığından yapılan yazılı açıklamada ise Başbakan Abdulmehdi'nin kendisini arayan ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo ile Irak'taki eylemleri ve son durumu görüştükleri belirtildi.

Açıklamada Abdulmehdi'nin güvenlik güçlerinin ülkedeki durumu kontrol altına aldığını ve hükümetin taleplere cevap vermek için reform paketi sunduğunu söylediği, Pompeo'nun da ABD'nin Irak'ta "istikrarın ve güvenliğin" sağlanması çabalarını desteklediğini söylediği ifade edildi.

EYLEMLER 7'NCİ GÜNÜNDE SÜRÜYOR

Irak'ta başkent Bağdat ve güneydeki vilayetlerde 1 Ekim'den bu yana süren eylemlerde temel talepler ülkede işsizliğin, yolsuzlukların son bulması ve başta eğitim ve sağlık olmak üzere kamu hizmetlerinin sağlanması. Eylemler saldırılara rağmen devam ederken, Irak hükümetine bağlı güvenlik güçleri, eylemlere ilk günden itibaren sert saldırılarda bulunuyor. Güvenlik güçleri yoğun şekilde göz yaşartıcı gaz ve gerçek mermiler kullanıyor. Gösterilerin başladığı günden bu yana ölü sayısı 110'u aşarken, 6 binden fazla kişi de yaralandı.

HÜKÜMET İLK PAKETİ AÇIKLADI

Irak hükümeti dün ülkenin çeşitli kentlerine yayılan eylemlerde yer alan halkın temsilcileriyle görüşmüş, Bakanlar Kurulu Başbakan Adil Abdulmehdi'nin başkanlığında olağanüstü toplanmıştı. Irak hükümeti, taleplere yönelik, düşük gelirli ailelere arsa ve konut tahsisi, 150 bin işsize maddi destek ve iş, gösterilerde hayatını kaybedenlerin şehit kabul edilmesi gibi vaatler içeren ilk paketi açıklamıştı.

Irak Bakanlar Kurulu, bir sonraki oturumda, reformlar ve eylemcilerin talepleriyle ilgili ikinci paketin görüşülmesini kararlaştırmıştı. (DIŞ HABERLER)

ÖNCEKİ HABER

ÇGD 3 aylık medya raporunu yayımladı: Gazetecilere dava, haberlere erişim engeli

SONRAKİ HABER

Doç. Dr. Halis Ulaş: Az gelişmişlik ile deprem travması arasında paralellik var

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...