05 Ekim 2019 12:46

Avcılar Kent Konseyi: Deprem riskine karşı ücretsiz yapı kontrolü getirilmeli

Avcılar Kent Konseyi, deprem vergilerinin halkın güvenli barınma hakkı için kullanılması gerektiğini belirterek deprem riskine karşı tüm yapıların ücretsiz kontrol edilmesini istedi.

Fotoğraf: Evrensel

Paylaş

Avcılar Kent Konseyi, İstanbul’da yaşanılan 5.8 şiddetindeki depremin ardından görüş ve önerilerini paylaşmak üzere basın toplantısı düzenledi. Yapılan açıklamada deprem riski karşısında tüm yapıların ücretsiz kontrol edilmesi gerektiği vurgulandı.

"SORUMLU KAMU GÖREVLİLERİ İÇİN İŞLEM BAŞLATILMALI"

Teras Cafe’de düzenlenen basın toplantısında konuşan Avcılar Kent Konseyi Başkanı Turgay Halisçelik, “Hiçbir doğa olayı karşısında çaresiz değiliz. Kent sakinlerinin sınıfsal konumu gereği bu çaresizliğe terk edilmesi karşısında da kent konseyi olarak üzerimize düşen sorumluluğu hatırlatmak için bugün bu açıklamayı yapmayı uygun görüyoruz” dedi. Yaptıkları tespitler sonucunda bazı yapılarda orta ve ağır hasarlar olduğunu belirten Halisçelik açıklamaya şöyle devam etti: “Bazı kamu binaları (okul ve hastaneler) depreme karşı güvenli olmaması nedeniyle terk edilmek zorunda kalınmıştır. Kamu binalarının orta büyüklükteki bir depremde hasar alması kabul edilebilir değildir. Yapıların inşa edildiği döneme uygun yapılmaması ve deprem güvenliğini sağlamayan kamu görevlileri hakkında derhal gerekli inceleme ve soruşturmalar başlatılmalıdır.”

"VERGİLER HALKIN GÜVENLİĞİ İÇİN KULLANILSIN"

Avcılar ilçesinin zemin koşulları ve daha önce yaşanan deprem nedeniyle ivedilikle deprem konusunda seferberlik ilan edilmesi gerektiğine dikkat çeken Halisçelik, “Toplanan deprem vergileri halkın güvenli barınması için kullanılmalı, her il/ilçede deprem ve zemin müdürlüğü birimleri kurularak tüm yapılar ücretsiz incelenmelidir” dedi.Yapılan açıklamada ayrıca, afet kültürü derslerinin müfredata alınması, belirli periyotlarla tatbikat yapılması, mahalle meclislerinin kurulması, arama kurtarma, ilk yardım, yangın söndürme gibi eğitimlerin başlatılması önerileri yapıldı.

KONSEYDEN ÇÖZÜM ÖNERİLERİ

  • Şehrin tekrar planlanması sırasında sığınaklar ve toplanma alanları uygun alt-üst yapısıyla, haberleşme, barınma, beslenme vb. tüm koşullar düşünülerek tekrar hazırlanmalı.
  • Beklenen büyük deprem karşısında kent sakininin güvenli barınma hakkı, siyasi zıtlaşma ve kutuplaşma dili ve rant politikalarına teslim edilmemeli.
  • Ulaşım sorunu ve acil ulaşım yolları hazırlıklı hale getirilmeli.
  • Engelliler, kadınlar ve çocuklar için detaylı çalışmalar yapılmalı ve yapılar bu kapsamda tekrar planlanmalı.
  • Deprem sonrası yaşanacak salgın hastalıklara karşı şimdiden çözüm üretilmeli.
  • Elektrik üretim tesisi başta olmak üzere, petrol istasyonları, kimyasal ham madde kullanan üretim tesisleri ve bina altlarında bulunan işletmelerin risk eylem planları hazırlanmalı.
  • Yangınlara karşı gerekli donanımsal eksiklikler giderilmeli. İmar barışı uygulaması anlayışı terk edilmeli, yapılar tekrar kontrol edilmeli.(İstanbul/EVRENSEL)

 

ÖNCEKİ HABER

MAKÜ Rektörlüğünden cinsel saldırı ve taciz iddiasına dair açıklama

SONRAKİ HABER

Deprem neyi sarsar?

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...