02 Ekim 2019 06:46

HDP Eş Genel Başkanı Temelli: Yargı paketi tam bir fiyasko

HDP grup toplantısında konuşan HDP Eş Genel Başkanı Sezai Temelli'nin konuşmasında yargı paketi, Cumhurbaşkanlığı seçimleri ve İstanbul depremi öne çıktı.

Fotoğraf: MA

Paylaş

HDP Eş Genel Başkanı Sezai Temelli, partisinin grup toplantısında yaptığı konuşmada, Meclis gündemine getirilen yargı reform paketinde ifade özgürlüğü, evrensel hukuk, siyasetçilere özgürlük gibi düzenlemelerin olmadığını ve tam bir fiyasko olduğunu söyledi. Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde yüzde 40 tartışmasına da değinen Temelli, “Yüzde 40’ı iki aday birden aldığında eş cumhurbaşkanlığı sistemi mi olacak?​” diye sordu.

HDP Eş Genel Başkanı Sezai Temelli, partisinin haftalık grup toplantısında gündemdeki konuları değerlendirdi. Meclis’in açılmasıyla gündeme gelen Yargı Reform Paketi’ni değerlendiren Temelli “İçinde siyasetçilere özgürlük, ifade özgürlüğü, evrensel hukuk düzenlemeleri yok. Tam bir göz boyama paketidir. Gerçek anlamda bir yargı reformuna ihtiyaç var, Meclis bu iradeyi göstermek zorunda. Terörle Mücadele Kanunu’ndan başlamalıyız. Herkes savcının yorumuna göre terörist ilan edilebilir, onlarca yıl ceza alabilir. Ceza kanunun demokratik siyaset, örgütlenme, ifade özgürlüğü açısından demokratikleştirilmesi gerekiyor” dedi.

"ORTAĞINLA YÜZDE 40 BİLE ETMİYORSUN"

Cumhurbaşkanlığı sisteminin değişmesi gerektiğini kaydeden Temelli, Cumhurbaşkanı seçilebilmek için gereken oy oranının yüzde 50 artı bir oydan yüzde 40’a indirilmesi tartışmalarına değindi. Temelli, “Yüzde 40’ı iki aday birden aldığında eş cumhurbaşkanlığı sistemi mi olacak? Bunlar birinci sınıfa gidip terk etmişler. Son araştırmalara bakmamışlar, küçük ortağınla birlikte yüzde 40 bile etmiyorsun artık” dedi.

"KENT RİSK ALTINDA, MÜSEBBİBİ BU ZİHNİYETTİR"

İstanbul’un büyük bir depreme hazır olmadığını belirten Temelli, “25 yıldır İstanbul’u bunlar yönetmemiş gibi konuşuyorlar. Deprem toplanma alanları kalmamış, her yer inşaat. Kent risk altında, müsebbibi bu zihniyettir” dedi. Cumhurbaşkanının BM Genel Krulu’nda ekolojik krize çözüm olarak millet bahçelerini göstermesinin utandırıcı bir durum olduğunu belirten Temelli, “Türkiye plastik ithalatında birinci ülke, küresel iklim krizine katkı yapan beş ülkeden biri. Bunların bir elinde hurafe bir elinde rant var. ‘Önce memleket’ diyenler önce müteahhit, önce Saray, önce mermi dememeli” dedi.

"KAYNAKLARI HALKI DAHA DA YOKSULLAŞTIRMAK"

Yeni Ekonomik Programı da değerlendiren Temelli, “İşsizlik, bütçe açığı, cari açık düşecek diyenlerin kaynağı halkı daha da yoksullaştırmak, elindekileri almak. Bu mucize program açıklanırken elektriğe yüzde 14,9 zam yapıldı. Bir yılda doğalgaza yüzde 52, gıdaya yüzde 50 üzerinde zam yapıldı. Ekonominin büyümesinden anladıkları bu” dedi.

"8 EKİM’DE ANNELERİ BARIŞ İÇİN MECLİS’E DAVET EDİYORUZ"

Temelli, 17 yıllık AKP iktidarının elinde bir tek şiddetin kaldığını belirterek, AKP’nin zulmünü yaymaya devam ettiğini söyledi. İktidarın hiçbir sorunu çözemediğini kaydeden Temelli, HDP önündeki annelerle birlikte, asker annelerine, barış annelerine, Cumartesi annelerine çağrıda bulundu: “Bütün anneleri 8 Ekim’de yapacağımız grup toplantısı için Meclis’e davet ediyoruz. İktidar savaş politikalarından vazgeçmiyorsa bu Meclis çatısı altında barışın sesini yükseltelim” dedi.

"100. YILINDA 1920 MECLİSİNİN HUKUKU ÖNEMLİ"

 Meclis’in “Yurtta Sulh Cihanda Sulh” anlayışı üzerine kurulduğunu hatırlatan Temelli, Meclis kürsüsünden savaş çağrıları yapılmasına tepki gösterdi. Meclis Başkanına çağrıda bulunan Temelli, “Cumhurbaşkanı bile olsa savaş çağrısı yapanlara, savaşla, şiddetle arasına mesafe koymayanlara yer vermeyin” dedi. Meclis’in açılışının bu yıl 100. yılı olduğunu hatırlatan Temelli, “1920 meclisin hukuku önemli. O mecliste kimler varsa onlarla birlikte ortak vatanda demokratik cumhuriyet mücadelesinde 1921 anayasası referans olabilir, bu hukuku geliştirebilir, bugünün siyasetiyle yeni bir yolu açabiliriz” dedi. (Ankara/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Öykü Arin'in aylar sonra saçı çıktı

SONRAKİ HABER

BES: Yargı paketinde sosyal çalışma görevlileri aleyhine düzenlemeler var

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...