02 Ekim 2019 06:39
Son Güncellenme Tarihi: 02 Ekim 2019 11:11

Kemal Kılıçdaroğlu: Bakanlar Meclisi tanımıyor

Partisinin grup toplantısında konuşan CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, yeni ekonomi paketi üzerinden hükümete yüklendi; bakanların meclisi tanımadığını söyledi.

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu | Fotoğraf: Volka Furuncu/AA

Paylaş

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, tek adam rejimiyle birlikte Meclisin giderek işlevsizleştirildiğine dikkat çekti. 15 gün içinde  yanıt verilmesi gereken soru önergelerinin yüzde 61'ine yanıt verilmediğini belirten Kılıçdaroğlu, atamayla gelen bakanların milletvekillerine yanıt vermemesinin Meclisi tanımama anlamına geldiğini ifade etti.

partisinin grup toplantısında geçtiğimiz günlerde düzenledikleri Suriye Konferansı'na değindi. İktidarın düzenlemesi gereken bir konferansı kendilerinin yaptığı belirten Kılıçdaroğlu, Ankara ve Şam arasındaki yolun barışa giden en kestirme yol olduğunu ifade etti. Suriye'nin geleceğine ancak Suriye halkının karar vereceğini belirten Kılıçdaroğlu, iktidarın ABD ve Rusya'nın çıkarları arasında savrulduğunu söyledi. Kılıçdaroğlu, “ABD ve Rusya’nın çıkarları arasında savrulmamak için, toprak bütünlüğü, siyasi bağımsızlık, egemenlik ve iyi komşuluk ilişkileri ilkelerine dayanan, bütünlüklü ve uyumlu tek bir Suriye politikası izlemeliyiz” dedi.

IMF İLE GİZLİ GİZLİ GÖRÜŞÜYORLAR

Her açıklanan ekonomi programdan sonra yeni zamlar geldiğini anlatan Kılıçdaroğlu, “Damata vermişler bir metin, çık anlat diyorlar. Damat ne anlar ekonomiden, işsizlikten? Damadın bir eli yağda, bir eli balda. Yeni program bir IMF programıdır. Eski programlar hiçbir işe yaramadı, IMF geldi, günlerce konuştular, damada bunu çık oku dediler. Bizim arkadaşlarımız IMF ile görüşünce gerçekler ortaya çıktı. Yoksa kimse IMF'in geldiğini bile duymayacaktı. IMF ile gizli gizli görüşüyorlar” dedi.

BAKANLAR MECLİS'İN SORULARINA YANIT VERMİYOR

Parlamentonun mili iradeyi değil bir kişiyi ifade eder hale geldiğini ifade eden Kılıçdaroğlu, “Erdoğan'ın dün yaptığı konuma Cumhurbaşkanı değil, AKP genel başkanı olarak bir konuşmaydı” dedi. Meclis'in en basit denetleme araçlarından biri olan soru önergelerinin dikkate alınmadığını belirten Kılıçdaroğlu, Anayasa'da soru önergelerinin 15 gün içinde yanıtlanması gerektiği yazmasına rağmen son yasama döneminde 18 bin 895 soru önergesinin sadece yüzde 7'sinin 15 gün içinde yanıtlandığın, yüzde 61'inin ise hiç yanıtlanmadığını aktardı. Atamayla gelen bakanların milletvekillerine yanıt vermemesinin Meclisi tanımama anlamına geldiğini ifade eden Kılıçdaroğlu, “Yanıt veremiyorsan '15 güç için yazamadım, bir ay içinde yazacağım'dersin. Verilen yanıtların ise çoğu uyduruk. Çünkü bakanların hiçbirinin ülke yönetiminden haberi yok. 'ÖSO'ya aylık veriyor musunuz?' diye sorulduğunda 'TSK Cerablus ve Afrin'de huzur ve güvenliğinin tesisi için çalışmaya devam ediyor' deniyor. Biz diyoruz bayram haftası, o diyor mangal tahtası” diye konuştu.

ADALETTE TUZ KOKMUŞ

Türkiye'de adalet olmadığı söyleyen Kılıçdaroğlu, bir iş cinayetinin duruşmasını örnek verdi. Kılıçdaroğlu, metro inşaatında meydan gelen göçükte yaşamını yitiren iki işçi hakkında görülen davayı anlattı: “Duruşma 23 Eylül'de yapılacaktı. Fakat avukat bakıyor ki; kendisinden habersiz iki duruşma yapılmış. Avukatların haberi bile yok. Oturmuşlar kendi kendilerine duruşma yapmışlar.Bunlar da o beşli çeteden olan kişiler. Kararlar vermişler. Avukat 'böyle bir şey olur mu?' diyor. Duruşma 23 Eylül'de ama öncesinde iki duruşma yapılıp birinin yurt dışına çıkış yasağı kaldırılıyor. Adalet bu noktaya gelmişse tuz kokmuştur.” (Ankara/EVRENSEL)

 

ÖNCEKİ HABER

Haydarpaşa Dayanışması: Haydarpaşa ve Sirkeci Gar Sahası İBB’ye devredilsin

SONRAKİ HABER

Öykü Arin'in aylar sonra saçı çıktı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...