30 Eylül 2019 06:29

Avusturya'da erken seçimler: İktidar partisi ve Yeşiller kazandı

Avusturya'da iktidardaki Halkçı Parti (ÖVP) ve Yeşiller Partisi kazandı, aşırı sağcı ırkçı parti ve sosyal demokratlar kaybetti.

Avusturya Halk Partisi (ÖVP) Genel Başkanı Sebastian Kurz | Fotoğraf: AA

Paylaş

Aziz KOÇYİĞİT
Köln

Avusturya'da yaklaşık dört ay önce ortaya çıkan skandallar, sağcı muhafazakar Avusturya Halk Partisi (ÖVP) ile aşırı sağcı koalisyon ortağı Avusturya Özgürlükçü Partisi (FPÖ) hükümeti dağılmıştı. Hükümetin dağılmasına neden olan skandal, mayıs ayında basında "İbiza skandalı" olarak ifade edilen, ırkçı parti FPÖ Genel Başkanı Heinz Christian Strache’nin zengin bir Rus'la partilerine yardım yapılması konusunda yaptığı görüşmeyi içeren kamera kaydı olmuştu.

28 Eylül Pazar günü yapılan erken genel seçim sonuçlarına, skandallar ve son haftalarda gündeme oturan iklim krizine karşı öğrencilerin başlatmış oldukları "Fridays for Future" eylemleri damga vurdu.

Henüz kesinleşmeyen seçim sonuçlarına göre, eski Başbakan Sebastian Kurz öncülüğündeki ÖVP yüzde 38.4 oy alarak 2017 seçimlerde aldığı oy oranını yüzde 7 artırdı. Buna karşın skandallarla gündeme gelen aşırı sağcı ve ırkçı parti FPÖ 8.7 oy kaybederek yüzde 17.3'de kaldı. Seçimlerin diğer galibi ise Yeşiller Partisi oldu. Yeşiller, 2017 seçimlerde aldığı 3.8 oyla yüzde dört barajını geçememiş ve parlamento dışında kalmıştı. Bu seçimlerde oylarını yüzde 12.4'de çıkaran Yeşillerin bu başarısı, çevre ve iklim sorunların güncelliğine bağlanıyor.

Diğer yandan sosyal demokratların oy kaybetmeye devam etmesi de seçim sonuçlarında dikkat çeken bir durum. Sosyal Demokrat Parti (SPÖ) yüzde 5.4 oy kaybederek, yüzde 21.5'e geriledi. Liberal Parti Neos ise oylarını yüzde 2.1 artırdı.

Yaklaşık bir milyon seçmenin mektupla seçime katıldığı ve Pazartesi günü sayılacağı bildiriliyor. Bu oyların, yaklaşık 6 milyon 400 bin seçmenin bulunduğu ve seçime katılım oranının yüzde 60.6'da kaldığı seçim sonuçlarını bir miktar değiştirmesi bekleniyor.

Bu seçim sonuçlarına göre hiçbir parti tek başına hükümet kuramıyor. Şimdi gözler Sebastian Kurz liderliğindeki ÖVP'nin hangi parti ile koalisyon yapacağına çevrilmiş durumda. Kulis tartışmalarına göre, skandallarla gündeme gelen ve hükümetin dağılmasına yol açan aşırı sağcı parti FPÖ ile yeniden koalisyona gidilmesi olasılığı zayıf görünürken, Yeşiller Partisi ile bir koalisyon kurulması daha olası görünüyor. Ancak ilk demeçlere göre Yeşiller partisinin hükümete katılmak için bazı ön koşullar ileri süreceği belirtiliyor.

Hükümet kurma tartışmaları, oy kaymaları, göçmenlerin tercihlerini nasıl kullandıklarına dair daha detaylı bir seçim analizi için önümüzdeki günlerde açıklanacak kesin sonuçları beklemek gerekiyor.

ÖNCEKİ HABER

"Dargeçit JİTEM" davasında sanıkların tutuklanması talebi reddedildi

SONRAKİ HABER

Ankara'da halk otobüsü durağa girdi: 4 kişi hayatını kaybetti

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa