27 Mayıs 2019 13:49

Avusturya’da rüşvet skandalı | Güven oyu alamayan hükümet düştü

Avusturya’da hükümet ortağı ırkçı Avusturya Özgürlükçü Partisi lideri Strache’nin uluslararası rüşvet skandalının ardından güven oyu alamayan hükümet düştü.

Avusturya gazetesi Kronen Zeitung'un bugünkü nüshasında yer alan haber

Fotoğraflar: Evrensel

Paylaş

Gökhan GÜNEŞ
Viyana

Avusturya’da İbiza skandalı ile başlayan, başbakan yardımcısı ve ırkçı FPÖ (Avusturya Özgürlükçü Partisi) Lideri H.C. Strache’nin istifasıyla devam eden ve koalisyon ortağı FPÖ’nün hükümetten çekilmesiyle süren siyasi krizde yeni bir aşamaya gelindi. 

Bugün toplanan mecliste, hükümete karşı gündeme gelen güvensizlik önergesi oylandı ve skandaldan sonra yeni oluşan geçici hükümet güven oyu alamayarak düştü.

İKİ GÜVENSİZLİK ÖNERGESİ BİRDEN

Geçtiğimiz hafta, “Şimdi” listesinden Peter Pilz, iktidar partisi Avusturya Halk Partisi (ÖVP) Başkanı ve Başbakan Sebastian Kurz ile ilgili “güvensizlik önergesi” vermişti. Ardından ise Sosyal Demokrat Parti (SPÖ) Başkanı Pamela Rendi Wagner, tüm hükümete karşı bir “güvensizlik önergesi” verdi ve mecliste ilk önce SPÖ’nün önergesi oylandı.

Oylama öncesi muhalefet parti milletvekilleri, Başbakan Kurz’un iktidar olma gücünü kötüye kullandığı, tek başına hareket ettiği ve muhalefeti görmezden gelerek, ülkede kriz ve kaostan uzak bir denge gözetme konusunda samimi davranmadığı eleştirilerini sıraladı.

UZMANLAR HÜKÜMETİ KURULACAK

Her hafta yeni güvensizlik önergelerinin gelmemesi ve krizin giderek bir “devlet krizi”ne dönüşmemesi gerekçesiyle, bütün partilerin üzerinde uzlaştıkları bir “Uzmanlar Hükümeti” oluşturulmasının çalışmalarına başlandı.

Önümüzdeki iki gün içinde, anayasaya göre yeni bir geçici hükümetin oluşturulması ve bu hükümetin ülkeyi eylülde yapılacağı duyurulan erken seçime götürmesi gerekiyor.

Hükümeti Cumhurbaşkanı Alexander van der Bellen’in kurması bekleniyor.

NE OLMUŞTU?

Avusturya Başbakan Yardımcısı ve aşırı sağcı Özgürlükçü Parti (FPÖ) Genel Başkanı Heinz-Christian Strache ile bir Rus oligarkının yeğeni arasında pazarlık yapıldığı ortaya çıktı. 2017’de İspanya’nın Ibiza adasında bir yazlıkta yapılan görüşmeyi gizliden filme alan Rus tarafı, görüşmeyi basına sızdırdı. Alman haber sitelerinde 6 dakikası yayımlanan ve 2017 seçimleri öncesi yapılan görüşmede Strache, Rus tarafından yeğeninden seçim için destek istiyor. Bunun karşılığında ise kara para aklama ve ihale sözü veriyor. Rus yeğen de, çeyrek milyar avroluk bir yatırımdan söz ediyor.

Görüntülerin yayımlanmasının ardından Strache istifa ederken hükümet erken seçim kararı almıştı. (DIŞ HABERLER)

ÖNCEKİ HABER

Dostlar Müzik Topluluğundan “İnsana Dair/Umut Türküleri” konseri

SONRAKİ HABER

Akkuyu’da ete, süte, balığa karışacak radyasyon eksik gösterilmiş

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...