30 Eylül 2019 04:28

CHP'nin deprem toplanma alanları için verdiği kanun teklifi 2 yıldır bekletiliyor

CHP'nin 2 yıl önce İstanbul’da acilen deprem toplanma alanları belirlenmesi ve bu alanların imar değişiklikleri ile satılamaması için verdiği verdiği kanun teklifi hâlâ bekletiliyor.

5.8'li deprem sonrası Bahçelievler'de vatandaşlar geceyi parkta geçirmişti. | Fotoğraf: Arif Hüdaverdi Yaman/AA

Paylaş

CHP İstanbul Milletvekili Akif Hamzaçebi'nin 8 Ekim 2017'de İstanbul’da acilen deprem toplanma alanları belirlenmesi ve bu alanların imar değişiklikleri ile satılamaması için TBMM’ye verdiği kanun teklifi halen TBMM komisyonunda bekliyor.

Sözcü'de Emin Özgönül imzalı habere göre, teklif ile Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından meydan, park, çocuk bahçesi ve yeşil alanların yanı sıra, özel kişilere ait boş arsa ve arazilerin de kamulaştırılıp deprem toplanma alanı olarak ilan edilmesi öngörüldü. Bu alanların tapuya “Deprem Toplanma Alanı” olarak tescil edilip imar değişikliği ile satışının yapılamayacağı şerhinin düşülmesi de istendi.

Kanun teklifi aradan 2 yıl geçmesi ve 1 Ekim 2018 günü yenilenmesine rağmen ele alınmadı. Teklif, Meclis Bayındırlık, İmar, Ulaştırma ve Turizm Komisyonunda bekliyor. CHP’li Hamzaçebi teklifi konusunda, “Deprem gerçeği, bu korkuyu hissetmeyince akıllara gelmiyor. Toplanma alanları konusundaki yasa teklifim, 2 yıldır komisyonda görüşülmedi” dedi.

“Umumi Hayata Müessir Afetler Dolayısıyla Alınacak Tedbirler ile Yapılacak Yardımlara Dair Kanunda” değişiklik öngören yasa teklifinin gerekçesinde de şöyle deniliyor:

“Deprem sonrasında vatandaşlarımızın toplanabileceği güvenli alanların belirlenmesi, depreme karşı alınacak tedbirler arasında kritik bir öneme sahiptir. Deprem sonrasında vatandaşların güvenli şekilde toplanmasının yanı sıra yaralıların tedavisi, geçici barınma, yardım dağıtımı, hasar tespit çalışmaları gibi afetle ilgili konularda ihtiyaç duyulacak bilgilerin en kısa sürede aktarılması ve gerekli eşgüdümün etkin şekilde sağlanması, toplanma alanları sayesinde mümkün olacaktır.” (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

Ceren Damar cinayeti davası: Katil ve babası el konulan telefonlarla görüşme yapmış

SONRAKİ HABER

Gebze'de KYK yurdunda kalan öğrenciler, binanın hasarlı olmasından dolayı endişeli

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...