27 Eylül 2019 10:24

Ilısu Barajı nedeniyle köyleri boşaltılan köylüler: Geçmişimiz su altında kaldı

Ilısu Barajında su tutulmasıyla birlikte bazı köy ve mezralar ile birlikte binlerce dönüm ekili arazi su altında kaldı.

Fotoğraf: MA

Paylaş

Ömer AKIN

Ilısu Barajında su tutma işlemi devam ederken, bölgede başta 12 bin yıllık tarihe sahip Hasankeyf olmak üzere 199 yerleşim yeri ile araziler sular altında kalacak. Su altında şimdiden kalan Siirt’tin Yığınlı (Motit) köyüne bağlı Yokuşbağlar mezrası sakinleri, 100 yıldır ikamet ettikleri köylerini terk etmek zorunda kaldı. Yurttaşlar, ekinleriyle birlikte geçmişlerinin de sular altında kaldığını söyledi.

"EKİLİ ARAZİM SU ALTINDA KALDI"

Yokuşbağlar mezrasında yaşayan Sezai Başaran, 1992 yılında “güvenlik” gerekçesiyle köylerinin boşaltıldığını hatırlatarak, “O zaman yakın bir köye gittik. Geceleri sadece yatmak için gidiyorduk, gündüzleri tarlalarımıza geri gelip ekinlerimizi ekiyorduk. 2000 yılında ise köyümüze tamamen geri döndük” dedi. Başaran, aradan yıllar geçtikten sonra bu sefer de Ilısu Barajı yüzünden köylerini terk etmek zorunda kaldıklarına dikkati çekti. Barajın su tutma işleminin 4 yıl ertelendiğinin belirtilmesi üzerine bu sene de ekin ektiklerini belirten Başaran, “80 dönüm mısır, 40 dönüm patlıcan ekmiştim. Hepsi su altında kaldı. Şimdi tarlada lahana ve kıvırcık var. Bunlar da su altında kalacak biliyorum ama gözümün önünde kuruyup gitmesin diye hâlâ sulamaya devam ediyorum” diye konuştu.

"BİR PLANIMIZ YOK"

Ev ve tarlaları için kamulaştırma yapıldığını hatırlatan Başaran, kamulaştırmadan bir miktar ödeme aldıklarını, fakat evleri için daha ödeme almadıklarını söyledi. Suyun gittikçe yükseldiğini belirten Başaran, nereye gideceklerine dair bir planlarının olmadığını ve hâlâ köylerinde kalmaya devam ettiklerini söyledi.

"400 DÖNÜMLÜK ARSANIN PARASIYLA 2 DÖNÜM ARSA ALABİLDİM"

Tamamen su altında kalan Yazlıca (Seyfiye) köyünden Ekrem Tarha ise 300 köye yakın köy ve mezranın sular altında kalacağını ifade ederek, kendi köylerinde kendilerini göçmen gibi hissettiklerini dile getirdi. “Her ne kadar bize ‘Size para verdik ve siz toprağınızı sattınız’ deseler de ben burada 400 dönüme yakın arsa verdim ama bunun parasıyla Batman’da 2 dönüm arsa alamadım” diye konuştu. Köyde var olan tarlaları ile 80 kişinin geçimini sağladığını vurgulayan Tarha, “Biz burada 1500 dönüm sadece pamuk ve mısır ekiyorduk. Ne yazık ki bugün hiç kimse artık ekim yapamıyor. Bunun yanında hayvancılık yapıyorduk. Ne yazık ki ne biz ne de hayvanlar faydalanabiliyor. Hepsi su altında kaldı. Şu an kendimi eksik hissediyorum. Hepimiz o tarladan besleniyorduk. Şimdi maalesef kimi İstanbul, kimi İzmir, Batman gibi yerlere göç etti” şeklinde konuştu.

ÖNCE GÜVENLİK, ŞİMDİ BARAJ

Köy sakinlerinden Faik Aydın da köylerinin 120 yıllık bir geçmişi olduğunu söyleyerek, 1992 yılında köylerinden çıkarıldıklarını ifade etti. 1998 yılında kardeşleriyle birlikte köylerine dönerek tekrar yerleşime açtıklarını kaydeden Aydın, şimdi de baraj yüzünden tekrar yurtlarını terk etmek zorunda kaldıklarını söyledi. (Siirt/MA)

ÖNCEKİ HABER

İnşaat Mühendisleri Odası: Yapı stoğu için toplanan 60 milyar amaç dışı kullanıldı

SONRAKİ HABER

Mersin'de öğrenci velisi tarafından darbedilen kadın öğretmen tedavi altına alındı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...