27 Eylül 2019 07:06

Bayramiç’te Kaz Dağları’ndaki orman katliamına karşı yürüyüş yapıldı

Bayramiç Belediyesi, Kaz Dağları’ndaki altın arama faaliyetleri ve doğa katliamına karşı yürüyüş düzenledi. Yürüyüşte yüzlerce Bayramiçli toprağına sahip çıktı.

Fotoğraf: Evrensel

Paylaş

Sabahattin SALLAMA
Çanakkale

Bayramiç Belediyesi, Kaz Dağları’nda yaşanan altın arama faaliyetleri ve doğa katliamına karşı yürüyüş düzenledi. Yürüyüşte yüzlerce Bayramiçli, toprağına sahip çıktı. Bayramiçliler, Kaz Dağları’nın yok olmaması adına seslerini yükseltti.

DOĞA HARİKASI TARIM CENNETİ

Doğa harikası Kaz Dağları’nda, Kanada merkezli Alamos Gold firması ve ülkemizdeki ortağı Doğu Biga Madencilik tarafından yapılan altın arama faaliyetleri ve doğa tahribatı, gündemi meşgul etmeyi sürdürüyor. Çanakkale’nin Bayramiç ilçesi, Kaz Dağları’nın eteklerinde bulunan ve onlarca ürünün üretildiği bir yerleşim yeri. Bayramiç beyazı, elması, kiraz, şeftali, ceviz, zeytin, kapya biber, Çanakkale domatesi, Ezine peyniri, hububat üretimi gibi onlarca mahsulün üretildiği, tarihi ve doğasındaki 40’ı üzerindeki endemik bitki örtüsüyle örnek gösterilen Bayramiç de bu katliamdan nasibini alanların başında geliyor.

ÇOCUKLARIMIZIN YÜZÜNE UTANMADAN BAKABİLMEK İÇİN...

Bayramiç Belediyesi, geleceği tehlikeye atan bu katliama karşı yürüyüş düzenledi. Yürüyüşte hiçbir siyasi simge, bayrak ve slogan kullanılmayacağı günler öncesinden duyurulurken, yürüyüşe ilçe dışından kimsenin katılmaması kararı alındı. Bayramiç Belediye Başkanı Mert Uygun, Çanakkale İl Genel Meclisi Başkanı Sadık Göğüsgeren ve meclis üyelerinin de katıldığı yürüyüşte yüzlerce Bayramiçli ve köy muhtarları toprağına sahip çıktı. “Kaz Dağları bizimdir, bizim kalacak. Toprağıma, suyuma, havama dokunma” gibi sloganlar eşliğinde Yıldırım Akbulut Meydanı’ndan başlayan yürüyüşte vatandaşlar ıslık, düdük, pankart ve sloganlarla doğa katliamına tepki gösterdi. Kaz Dağları’na sahip çıkma adına büyük öneme sahip yürüyüşte herhangi bir olumsuzluk yaşanmadı. Yürüyüş sonrası vatandaşlara seslenen Başkan Mert Uygun şunları söyledi, “Mücadelemiz; yaşam kaynaklarımıza sahip çıkmak, çocuklarımızın, torunlarımızın gözlerinin içine utanmadan bakabilmek, atalarımızdan bize kalan mirası yedirmemek, bizden sonraki kuşaklar da binlerce yıl doğanın nimetleriyle barış içinde yaşasın diyedir.Kaz Dağları oksijen bakımından Alpler’ den sonraki en zengin ikinci bölgedir ama ne yazıkki Kaz Dağları 10 yılı aşkın süredir, her köşesi kara deliklerle talan edilen bir dağ olarak anılmaya başlandı.Ormanlık alanlar bulundukları ülkelerin çok önemli zenginlikleri olup, tüm canlılar için vazgeçilmez nitelikler taşır. Bunun en önemli örneği Kaz Dağları’dır. Ülkemizin en güzel coğrafyası olan Biga Yarımadası’nın güneyinde yer alan Kaz Dağları, barındırdığı tarihsel, kültürel, ekolojik ve ekonomik değerleri nedeniyle, yeryüzünün en özgün yaşam kaynaklarının başında gelmektedir.

BİRLİK OLMA GÜNÜ

Kaz Dağları bu bölgede yaşayan yaklaşık bir buçuk milyon insanın, bitkilerin, yaban hayatın, meraların, tarım alanlarının, en önemlisi de su kaynaklarının yaşam sigortasıdır. İlçemiz Bayramiç, Kaz Dağları’nın en verimli topraklarına sahiptir. Ancak, doğal etkenlerin yanı sıra, bacalarından zehir çıkan termik santraller ve madencilik faaliyetleri, efsaneler diyarı güzelim dağlarımızın taşıdığı değerleri olumsuz yönde etkilemektedir. Özellikle madencilik adı altında sürdürülen altın işletmeciliği faaliyetleri, bulunduğu yörelerdeki yaşamsal tüm süreçleri yok etmenin eşiğine getirmiştir. Eğer bugün burada sesimizi duyuramazsak, Kirazlı’daki katliama dur diyecek dayanışmayı sergileyemezsek, hesap verecek yarınlarımız olacak.

BİGA YARIMADASI’NIN BAĞRINA SAPLANAN HANÇER

“Dünya görüşü, siyasi görüşü ne olursa olsun, yaşam hakkımız adına, ben de varım diyenler adına, herkesi Kaz Dağları için dayanışmaya ve mücadeleye davet ediyorum. Birlikte yan yana omuz omuza olursak, Bayramiç’in yeraltı sularını, ormanlarımızı, Kaz Dağları’nı birlikte kurtarabiliriz. Hep birlikte dayanışma içinde olursak, Biga Yarımadası’nın bağrına saplanan hançerleri teker teker sökebiliriz. Yeter ki bir arada olalım. Ağaçlarımızın sesine kulak vereceğiz, susmayacağız. Toprağımızı, havamızı, suyumuzu teslim etmeyeceğiz. Değerli hemşehrilerim unutmayalım ki doğa kendisine verilen zararı asla unutmaz ve misliyle insanoğluna geri iade eder. Gün tüm sıfatlarımızdan ve makamlarımızdan ayrılıp birlik olma günüdür. Kaz Dağları’na sahip olma günüdür” ifadelerini kullandı.

ÖNCEKİ HABER

Ankara'da ulaşıma bir ev kirası veriyoruz

SONRAKİ HABER

Ailelerin Öcalan ile görüşme başvurusu reddedildi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...