24 Eylül 2019 07:19

Yargı Paketi’ne tepki: Anayasaya aykırı, zihniyet değişmemiş, taktiksel

Yargı Paketi’ne dair milletvekilleri Sezgin Tanrıkulu ve Abdullah Koç ile hukukçu Cenk Yiğiter ile Özgür Urfa değerlendirmelerde bulundu.

Fotoğraf: MA

Paylaş

CHP İstanbul Milletvekili Tanrıkulu ve HDP Ağrı Milletvekili Abdullah Koç ile KHK’li hukukçular Cenk Yiğiter ve Özgür Urfa, MA'dan Diren Yurtsever'e Yargı Paketi’ne dair değerlendirmede bulundu.

TANRIKULU: ZATEN ANAYASA TARAFINDAN GÜVENCE ALTINDA

CHP İstanbul Milletvekili Tanrıkulu, Yargı Paketi’nde propaganda suçuyla ilgili getirilen düzenlemeye eklenen “Haber verme sınırlarını aşmayan ve eleştiri amacıyla yapılan düşünce açıklamaları suç sayılmaz” ibaresinin zaten suç olmadığını belirterek “Dolayısıyla suç olmayan bir durum herhangi bir ceza maddesine eklenemez. Anayasadaki bir düzenlemeyi getirip ceza maddesinin içerisine koymak reform anlamını taşımaz. Önemli olan bu yargıdaki zihniyeti değiştirmek. Bunun reform diye sunulmasını hiçbir şekilde gerçekçi bulmuyorum” diye konuştu.

Tanrıkulu, şu değerlendirmeyi yaptı: “Yapılan eleştirileri, muhalefetin her sözünü, suç olarak gören bir anlayış var. Kim söylemiş, kime karşı söylemiş buna bakılıyor sadece. Demek ki şimdiye kadar Türkiye’de eleştiri sınırını aşmayan ve haber verme niteliği olanlara ceza verildi. Bu yargı zihniyeti, şimdi böyle bir düzenlemeyi buraya koymak zorunda kalıyorlar. Bu zihniyetteki kişiler böyle bir düzenleme olsa bile kendi kafalarına göre ‘bu eleştiri sınırını aşmıştır’ diyebilecek. Hükümetin bu anlayışı ve yargıdaki zihniyet değişmediği sürece hiçbir sonuç vermez.”

HDP’Lİ KOÇ: PROPAGANDA İLE İLGİLİ MADDE SOYUT

HDP Adalet Komisyonu üyesi ve Ağrı Milletvekili Abdullah Koç ise Yargı Paketi’nin iktidar tarafından HDP’ye sunulmamasının anti-demokratik bir uygulama olduğunu söyledi. Koç, “Propagandayla ilgili kısıma o kadar soyut bir kavram getiriliyor ki bu madde parlamentodan geçse bile, demokratik bir toplumda yapılması gereken eleştiri yapan kişilerin, propaganda suçu ile karşı karşıya kalma durumu söz konusu. Çünkü netleştirilmemiş” değerlendirmesinde bulundu.

Türkiye’de “terör” kavramının çok geniş tutulduğuna dikkati çeken Koç, “Düşünce ve ifade suçunun ortadan kaldırılması için TMK’nin kaldırılması gerekiyor” dedi. Koç, “Demokratik ölçüleri taşımayan, taktiksel bir paket. Bölge adliye mahkemelerindeki suçların bazılarının suçlarının temyize tabi tutulması da tamamen bir göz boyamaya ilişkin bir düzenleme” dedi.

URFA: ESASTA HİÇBİR DEĞİŞİKLİK YOK

Türkiye İşçi Partisi (TİP) Parti Meclisi (PM) Üyesi hukukçu Özgür Urfa da, paketin hazırlanışında siyasi partiler, barolar, STK’ler ve yargı kurumlarına danışılmadığına işaret ederek, şu değerlendirmede bulundu: “İstinafta kesinleşen suçlar ile ilgili getirilen düzenlemede, ‘Türklüğü aşağılama’ gibi suçların bir kısmında İstinaf yolundan sonra Yargıtay yolu açılıyor sadece. Ama bu maddelerle ilgili herhangi bir değişiklik yapılmıyor. Var olan yapı tamamen korunuyor. Yargıtay da aynı düzenlemeyi inceleceğinden aslında aynı bakış açısıyla bir değişiklik yaratmayacak. Örneğin, bu düzenlemede bazı suçlar belirtilmiş ancak ‘Cumhurbaşkanına hakaret’ suçu belirtilmemiş. Yine kamu görevlilerine, bakanlara, milletvekillerine karşı yapılan eleştirilerde verilecek cezalar da yine İstinafta kalıyor ve Yargıtay yolu yine kapalı. O yüzden bir yanılsama yaratılıyor. Esasta hiçbir değişiklik yok.”

YİĞİTER: REFORM DEDİKLERİ ŞEY ANAYASAYA AYKIRI

Yargı Paketi’nde, devam eden idari veya adli soruşturmaları ya da davaları olmayan KHK’lilere pasaport verileceği maddesini değerlendiren KHK ile Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesi’nden ihraç edilen akademisyen Cenk Yiğiter, bu düzenlemeyi olumlu bulmadığını söyledi. İlgili düzenlemenin Anayasaya aykırı olduğunu belirten Yiğiter, şöyle konuştu: “2010 Referandumunda, Anayasaya bir hüküm eklendi. Bunu öneren de AKP’ydi. Ve bu hüküm ‘vatandaşın yurt dışına çıkma hürriyeti ancak suç soruşturması veya kovuşturması sebebiyle hakim kararına bağlı olarak uygulanabilir’ şeklindeydi. Bir kişinin yurt dışına çıkmasını yasaklamak için Anayasa iki şart koyuyor. Birincisi, o kişi hakkında bir suç iddiası olacak; ikincisi ise hakim kararıyla olacak. Şuan ki durum ise İçişleri Bakanlığı’nın talimatıyla KHK’lilerin pasaportları verilmiyor ve dolayısıyla yurt dışına çıkamıyorlar. Burada reform yapıyoruz diye getirdikleri şey hala Anayasaya aykırı ve çok gerisinde. Getirilen bu yeni düzenleme diyor ki, bu kişi beraat alacak, takipsizlik alacak ya da cezalarının infazı bitmiş olacak ancak bu durumda yine de biz onları incelemelerden sonra pasaport verebiliyoruz.” (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

Eğitim Sen Diyarbakır şubeleri, meslektaşlarının darbedilmesine tepki gösterdi

SONRAKİ HABER

Saray masraflarında yüzde 160 artış oldu, kasa 637.8 milyon lira açık verdi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa