24 Eylül 2019 03:10

Yargı reformunda pasaport düzenlenmesi: Buna reform denmez. Kimse kimseyi aldatmasın

Yargı reformunda yer alan KHK'liler ile ihraç edilenlere yönelik "pasaport" düzenlenmesini değerlendiren idare hukukçusu Prof. Dr. Metin Günday, "Buna reform denmez. Kimse kimseyi aldatmasın" dedi.

Fotoğraf: Volkan Furuncu/AA

Paylaş

AKP’nin hazırladığı “Yargı Reformu ve Strateji Belgesi” olarak adlandırılan değişiklik taslak metnini MHP, CHP ve İYİ Parti'ye sundu. Taslağın 2 Ekim’de ise TBMM’ye verileceği belirtiliyor. Taslak metin, 38 madde ve 15 ayrı kanunda değişiklik öngörüyor. Taslakta en fazla öne çıkarılan maddelerden biri ise "pasaport" maddesi oldu. Taslakta yer alan düzenleme ile haklarında herhangi idari veya adli soruşturma veya kovuşturma bulunmayanlar, kovuşturmaya yer olmadığına, beraatine, ceza verilmesine yer olmadığına, davanın reddine veya düşmesine karar verilen Kanun Hükmünde Kararnameler (KHK) ile kamu görevinden ihraç edilenler pasaport başvurusu yapabilecek.

Ancak taslakta, mahkumiyet kararı bulunanlardan cezası tümüyle infaz edilenler veya ertelenenler, hükmün açıklanmasının geri bırakılmasına karar verilen kişilere kolluk makamlarınca yapılacak soruşturmaya göre İçişleri Bakanlığı’nca pasaport verilebilecek deniyor.

Olağanüstü Hal (OHAL) döneminde yayımlanan Kanun Hükmünde Kararnameler (KHK) ile kamu görevinden ihraç edilen 130 binin üzerindeki kişinin pasaportlarına el konuldu. KHK’lilerin seyahat özgürlükleri anayasaya aykırı bir şekilde kısıtlandı. Gazete Duvar'dan Serkan Alan, idare hukukçusu Prof. Dr. Metin Günday ve HDP Kocaeli Milletvekili Ömer Faruk Gergerlioğlu ile "Yargı reformu ve Stratejisi Belgesi"nde yer alan "pasaport" düzenlemesine dair görüştü.

"BUNA REFORM DENMEZ"

Taslakla ilgili "Buna reform denmez. Kimse kimseyi aldatmasın" değerlendirmesinde bulunan Prof. Dr. Metin Günday, seyahat özgürlüğünün sınırlanmasının ancak mahkeme kararıyla olabileceğini hatırlatarak “Kanun Hükmünde Kararname bir yargı işlevi değildir. Burada en başından beri hukuksuzluk vardır. KHK ile bu kişilerin pasaportlarına el konulması, yurt dışına seyahat özgürlüklerinin ortadan kaldırılması baştan itibaren hukuk dışıdır. Eğer bu kişiler hakkında bir soruşturma açılmış, o soruşturma kovuşturmaya dönüşmüş ise ancak mahkeme kararıyla o kişilerin yurt dışına çıkışı yasaklanabilir. Reform diye sundukları şey bunun bile gerisinde kalan bir uygulama” diye konuştu.

"BU DÜZENLEME DE ANAYASAYA AYKIRI"

Hükümetin gündeme getirdiği düzenlenmenin anayasaya uygun olmadığını belirten Günday, “Taslağa göre, şu şu kişilere kolluk makamlarınca yapılacak soruşturmaya göre İçişleri Bakanlığı’nca pasaport verilebilir deniyor. Peki yargı kararı var mı, yok. Hakkında hiç soruşturma açılmayan kişi yargıcın önüne çıkmamış ki yargıç kararı olsun ve seyahat özgürlüğü engellensin. Yargılanmış olsa bile o yargılamanın sonunda verilen bir karar var mı o da yok. Bu düzenleme de anayasaya aykırıdır. İşin acı yanı bunu reform diye lanse etmeleridir” dedi.

Pasaport yasağının OHAL’in sonlanmasının ardından kaldırılması gerektiğini vurgulayan Günday, "OHAL kalktığı andan itibaren bu kişilere, yargı kararıyla yurt dışına çıkması yasaklanmamış olduğunda, hepsine pasaportların geri verilmesi gerekiyor. Bunun için reforma ihtiyaç yok” diye konuştu.

"TÜM KHK'LİLER İÇİN PASAPORT İPTALİ KALDIRILMALI"

HDP Kocaeli Milletvekili Ömer Faruk Gergerlioğlu da taslakla son sözün İçişleri Bakanlığı tarafından verileceğini belirterek, “Adil olmayan yargılamalar, hukuki olmayan delillerle insanların tutuklandığını ve mahkûm edildiğini biliyoruz. Yürütmenin başının bile Demirtaş’ı bırakamazdık dediğini biliyoruz. Böyle bir ortamda takipsizlik ve beraat alanlara pasaportları verilecek sesi yükseliyor. Bu son derece yetersiz” dedi.

Kamu görevinden ihraç edilip, haklarında açılan soruşturmaların kovuşturmaya dönüşmeyen KHK’lilerin olduğunu hatırlatan Gergerlioğlu, “Düşünün ihraç edilmiş, üç yıldır hakkında herhangi bir kovuşturma yürütülmeyen insanlar var. Savcılar dosyaları bekletiyorlar ve bu insanlar da pasaport alamayacak. Davası sürenler, ceza alanlar, Yargıtay’ın kararını bekleyenler pasaport alamayacak. Cezasını çektikten sonra başvurduklarında alabilecekler mi o da belli değil. Ağır bir insan hakları ihlali devam ediyor." diye konuştu. Gergerlioğlu "Yapılması gereken pasaport iptalinin KHK’liler için tamamen kaldırmaktır” dedi. (HABER MERKEZİ)

 

ÖNCEKİ HABER

İstanbul'da 4.6'lık deprem

SONRAKİ HABER

Cezayir’de hastanede yangın: 8 bebek öldü

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...