Velilerden imam hatip tepkisi: Tek bir okul türünün dayatılmasına karşıyız

İzmir'de okullarının bir bölümünün imam hatibe dönüştürülmesine karşı çıkan veliler, 772 dilekçeyi Milli Eğitim Müdürlüğüne verdi. Aydın'da ise veliler çocuklarının açıkta kalmasına tepki gösterdi.

24 Eylül 2019 06:50
Son Güncellenme Tarihi: 24 Eylül 2019 14:41
Paylaş

İzmir’in Bayraklı ilçesinde bulunan Milli İrade Ortaokulunun bir bölümünün imam hatibe dönüştürülmesine karşı çıkan öğrenci velileri konuyla ilgili olarak topladıkları imzaları İl Milli Eğitim Müdürlüğüne teslim etti. Toplanan 772 dilekçenin teslim edilmesinin ardından veliler Konak Kemeraltı girişinde basın açıklaması yaptı. Açıklamaya İzmir Barosu, Veli Der, Eğitim Sen ve Bayraklı Kent Konseyi destek verdi.

“ÇOCUKLARIMIZ ÖZGÜRCE OKUL TERCİH EDEBİLSİN”

Veliler adına basın açıklaması okuyan Filiz Güneş, “Kamuoyunun da yakından takip ettiği gibi, eğitim sisteminde yapılan köklü değişikliklere paralel olarak imam hatip okulları da yaygınlaştırılmaktadır. Öyle ki, akademik eğitim veren birçok ortaokul ve lise, imam hatip okullarına dönüştürülmüştür” diyerek imam hatip sayılarının giderek arttığını söyledi. Sistemin tek bir okul türünü çocuklarına dayatılmasına karşı olduklarını ifade eden Güneş, çocuklarınım ilgi, istek ve yeteneklerine göre özgürce okul tercihini yapabilmesini ve eğitim almasını istediklerini dile getirdi. Okulun bölgenin tek ortaokulu olduğunu ve çok yakınında bölgenin talebini karşılayan bir imam hatip ortaokulu da bulunduğunu söyleyen Güneş, “Buna karşın geçtiğimiz eğitim öğretim yılında, ihtiyaç olmadığı halde, okulumuzun bünyesinde, iki cami hocasının özel çabalarıyla, imam hatip ortaokulu açılmıştır. Ancak talebin çok düşük olması nedeniyle geçen yıl eğitim öğretime geçilememiştir. Bu yıl ise, yine talebin çok düşük olmasına rağmen eğitim öğretime geçilmiştir” dedi.

“AKADEMİK EĞİTİME OKULUN KAPASİTESİ YETMİYOR”

Okul bünyesinde ikinci bir okul türünün daha açılmış olmasının beraberinde birçok sıkıntıyı da getirdiğini söyleyen Güneş sözlerine şöyle devam etti; “Geçtiğimiz eğitim öğretim yılında okulumuzda tekli eğitim yapılırken o durumda bile, okulun 1200 olan mevcudunu okulun kapasitesinin karşılayamaması sorun oldu. Bu yıl imam hatip ortaokuluna dört sınıfın tahsis edilmesi ve sınıf mevcutlarının 7-16 arasında olması nedeniyle akademik eğitim veren ortaokulda ikili eğitime geçilmiş, sınıf mevcutları 40-45’e çıkmıştır. Ayrıca imam hatip ortaokulu kısmında birçok ders boş geçmekte ve bu öğrencilerimiz de mağduriyet yaşamaktadır. İhtiyaç olmadığı halde aynı okulun bünyesinde, mevzuata aykırı olarak farklı iki okul türünün açılmasını ve bunun yarattığı sıkıntılardan kaynaklı olarak çocuklarımızın olumsuz etkilenmesini istemiyoruz. Bu amaçla, çocuklarımızın üstün menfaatleri için, sesimizi ilgililerin ve yetkililerin duymasını ve bu yanlıştan bir an önce dönülmesini istiyoruz.”  Açıklama sonrası İzmir Barosu da konuyla ilgili hukuki destek vereceğini söyledi. (İzmir/EVRENSEL)


ÇOCUKLARI AÇIKTA KALAN VELİLER TEPKİLİ 

Aydın’da da veliler Aydın İl Milli Eğitim Müdürlüğü önünde yaptıkları eylemle çocuklarının istemedikleri okullara mecbur bırakılmasına tepki gösterdi. Müdürlük önünde toplanan veliler adına konuşan Hale Dalkıran, Liselere Geçiş Sınavı’ndan (LGS) sonraki ilk yerleştirmede gerekli şartları taşımalarına rağmen adreslerindeki okullara çocuklarının yerleştirilmediğini söyleyerek “Meslek liselerine, imam hatiplere ya da özel okullara mecbur bırakıldık. Çocuklarımızın eğitim hakkının bu şekilde gasbedilmesini istemiyoruz” dedi.

Usulsüz ve uygunsuz kayıtlar nedeniyle ilk yerleştirmede adreslerinin kayıtlı olduğu okulun kontenjanının dolduğuna dikkat çeken Dalkıran “Sonraki diğer 2 yerleştirme başvurusunda ve komisyon kararında ise bize sadece teknik liseler, imam hatip liseleri ve açık liseler önerildi. Hiçbirini istemiyorsanız özel okula verebilirsiniz denildi” diye konuştu. Milli Eğitim Bakanlığının ‘Öğrenciler adreslerindeki okula gidecek. Hiçbir öğrenci açıkta kalmayacak’ açıklamalarını hatırlatan Dalkıran “55 bin öğrenci nasıl açıkta kaldı? 8 bin çocuk neden hiçbir okula yerleşemedi?” diye sorarak bu saçma sistemi istemediklerini belirtti. (Aydın/EVRENSEL)

Reklam
ÖNCEKİ HABER

Afrin'de bomba yüklü araç saldırısı: 5 kişi yaşamını yitirdi

SONRAKİ HABER

Atatürk Kız Öğrenci Yurdu Çinçin'e taşınmak isteniyor, kadın öğrenciler tedirgin

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...