22 Eylül 2019 02:07

‘Cumhurbaşkanı'na hakaret’e rekor hapis cezası: 12 yıl 3 ay

Sosyal medyada yaptığı 7 ayrı paylaşımdan dolayı davalık olan Burhan Borak’a ‘Cumhurbaşkanına hakaretten’ 12 yıl 3 ay ceza verildi.

Fotoğraf: MA

Paylaş

Van’da yaşayan Burhan Borak adlı yurttaşın 2014 yılında sosyal medyada yaptığı 7 paylaşım hakkında ‘Cumhurbaşkanına hakaret’ davası açıldı. Van 2’nci Asliye Ceza Mahkemesinde görülen davada, mahkeme Borak'ın yaptığı her bir paylaşımı için 1 yıl 9 ay olmak üzere toplam 12 yıl 3 ay ceza verdi.

12 yıl 3 ay hapis cezası alan Burhan Borak, yaptığı tüm paylaşımlarının düşünce ve ifade özgürlüğü ile ilgili olduğunu söyleyerek, “Ama bunu farklı değerlendirip çok ağır bir ceza vermeleri kabul edilebilecek bir şey değildir. Bu kararı veren hakim ve savcılara soruyorum; vicdanen rahat mısınız? Yoksa bu kararı baskı altında mı veriyorsunuz? Yargının bağımsız olmadığı ülkede bu tür cezalar sürpriz olmuyor. Verilen cezayla ilgili bir üst mahkemeye temyiz başvurusu yapacağız. Umarım adalet yerini bulur. Bu cezanın bozulmasını istiyorum” diye konuştu.

REKOR CEZA

Borak'ın Avukatı Cihat Durmaz ise, “Hükümet tarafından hazırlanan Yargı Reform Paketi'nde düşünce ve ifade özgürlüğü alanında bazı çalışmalarının olduğu duyumu yaygınken, bu süreç içerisinde müvekkilime 2014-2015 yılındaki paylaşımlarından dolayı bu cezayla karşılaştık. Müvekkilime 12 yıl 3 ay gibi yüksek bir ceza verildi. Biz bu cezanın rekor bir ceza olduğu kanaatindeyiz. Buna benzer emsal dosyalarda zincirleme hükümler uygulanarak bir sanığa en fazla 2 yıl ceza verildiğini biliyoruz. Müvekkilime 12 yıl ceza verilmesinin vicdanen ve hukuken açıklanacak bir tarafı yok. Bu paylaşımların tamamı düşünce ve ifade özgürlüğü içerisinde, tamamen müvekkilimin süreç itibariyle eleştirilerini kapsamaktadır” dedi. (Van/MA)

ÖNCEKİ HABER

Fransa'da sarı yelekliler gösterilerin 45. haftasında sokaklarda

SONRAKİ HABER

Ürdün’de grev hükümete geri adım attırdı: Sendika ile masaya oturmaya hazırız

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...