22 Eylül 2019 01:36
Son Güncellenme Tarihi: 22 Eylül 2019 08:51

Seyhan’da saldırıya uğrayan Suriyeliler: Can güveliğimiz yok

Seyhan’da istismar sonrası linç girişiminin hedefi haline gelen Suriyeliler, saldırıların ‘organize’ olduğunu söyledi.

Fotoğraf: MA

Paylaş

Hamdullah KESEN
Adana

Adana'nın Seyhan ilçesine bağlı Dumlupınar Mahallesi'nde yaşanan çocuk istismarı sonrası failin Suriyeli olduğu rivayeti üzerine linç girişimine maruz kalan Suriyelilerin tedirginliği sürüyor.

Şu ana kadar Suriyelilere ait 200'e yakın ev ve işyeri ile 60 araç tahrip edildi. Olaylarla ilgili 100'ü aşkın kişi gözaltına alındı. Olaylardan sonra mahallelere sevk edilen binlerce polis, zırhlı araçlarla mahalleleri ablukaya aldı.

Polisin kuşattığı mahallelerde yaşayan Suriyeliler şimdilik evlerinde çıkamıyor. Suriyelilerin yağmalanan dükkanlarına Türk bayrakları asıldı.

Yaşanan saldırıya anlam veremediklerini söyleyen Suriyeliler, “Suçumuz nedir? Bilmiyoruz. Neden yaşananları hepimize mal ediyorlar. Bu haksızlık” diyerek tepkilerini dile getirdi. Can güvenliklerinin olmadığını belirten Suriyeliler, saldırılan polis gözetiminde yapıldığını ileri sürdü.

Muhammed Hasan Beker adlı Suriyeli mülteci, 4 yıldır esnaflık yaptığını ve saldırı sırasında dükkan civarında olduğunu söyleyerek, “Suriyeli istemiyoruz, diye bağırıyorlardı. 20 bin TL zararım var. Dükkanlara saldırı olduğunda polis müdahale etmiyordu” dedi.

'SURİYELİLER GİTSİN'

Bölgede yaşayanlardan bazıları, tüm sorunların kaynağını Suriyeliler olarak görüyor ve bu nedenle mahallelerini terk etmelerini istiyor. Bazı yurttaşlar ise Suriyelere saldırıların başka mahallelerden gelenler tarafından gerçekleştirildiğini ileri sürüyor.

‘HALEP MAHALLESİ’

İçişleri Bakanlığı Göç İdaresi Genel Müdürlüğü 2019 yılı verilerine göre, Adana'da 238 bin 234 Suriyeli yaşıyor. Suriyelilerin çoğunluğu ise Seyhan ilçesine bağlı Kocavezir, Meydan, Mirzaçelebi ve Gülpınar mahallelerinde ikamet ediyor. Suriyelilerin yerleştiği bu mahallelerde daha çok Türk, Arap, Kürt ve Romanlar yaşıyor. Büyük çoğunluğu Halep kentinden gelen Suriyeliler, ev ve işyeri kiralayarak, hayatlarını sürdürmeye çalışıyor. Bit Pazarı olarak bilenen Kocavezir ve Mirzaçelebi mahalleleri; Suriyelilerin yoğun göçünden dolayı “Halep Mahallesi” olarak adlandırılıyor. (MA)

ÖNCEKİ HABER

2004’te 23 çeyrek altın alınan memur maaşı şimdi 9 çeyrek ediyor

SONRAKİ HABER

Fransa'da sarı yelekliler gösterilerin 45. haftasında sokaklarda

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...