20 Eylül 2019 12:10

Adana’da mültecileri hedef alan linç girişimine tepki: Kabul edilemez

Adana’da istismar iddiası üzerine Suriyeli mültecilere dönük linç girişimine dönüşen saldırılara kurum temsilcileri tepki gösterdi.

Fotoğraf: Evrensel

Paylaş

Gökhan İMREK
Volkan PEKAL
Adana

Adana’nın Seyhan ilçesine bağlı Dumlupınar Mahallesi’nde 11 yaşındaki çocuğun 20 yaşlarında bir şahıs tarafından istismar edilmesi ile ilgili iddialar üzerine oluşan tepki Suriyeli mültecilere yöneldi. Evrensel’e konuşan kurum temsilcileri sağduyu çağrısı yaparken, bu tür tepkilerin topluma yarar değil zarar vereceğe dikkat çekti.

‘SURİYELİLER DİYE GENELLEME YANLIŞ’

Yaşanan olayların tedirginliğini evinde yaşayan bir ev kadını şöyle konuştu: “Bakın ‘Ben niye işsizlik maaşı alamıyorum, onlara maaş bağlanıyor? Ya da ‘Ben ilaca para verirken onlar öncelikli’ gibi tepkiler var. İnsanlara bunların doğru olmadığını anlatamıyorsun. Benim de Suriyeli komşularım var. Bir evde işçi erkekler birlikte kalıyor. Efendiler, işlerine gidip geliyorlar. Suriyeliler böyle diye genelleme yapılmamalı.”

BULAMLILAR DERNEĞİ: OLAYA SAKİN YAKLAŞALIM

Mahallede bulunan Bulamlılar Derneği Başkanı Yılmaz Parlak, yaşananların altında ekonomik sebepler olduğunu ifade etti. Parlak, “Olayların yağmalamaya dönüşmesi, masum halka zarar verecek noktaya gelmesi, iş yerlerinin tahrip edilmesi endişe verici bir durum” dedi.

Hükümet’in izlediği yanlış politikalar sonucu vatandaşta bir birikme olduğunu ifade eden Parlak, “Suriye’ye müdahalenin doğru olmaması, oradan yaşanan göç krizini yönetilememesi sonucu birçok sorun beraberinde geldi” diye konuştu. Parlak ayrıca “Bunun diğer illere yansıması büyük bir kaosa neden olur. Çocuklarımız gece uyuyamadılar. Bunlar da endişe verici. Bölge insanı olarak insanlara ricam biraz daha sakin olabiliriz. Olayların hukuki boyutuna, bakabiliriz, iktidarın sorumluluğuna dikkat çekebiliriz” ifadelerini kullandı.

Dernekte karşılaştığımız ve mahalleyi iyi tanıyan CHP Belediye Meclis Üyesi Hüseyin Orhan ise şu değerlendirmede bulundu:

“100-200 lira yardımlarla değil de eğitim, barınma, istihdam sorunlarını çözecek politikalar üretmedikçe bu yaşananlar tekrarlanacaktır” dedi. 17 yıllık AKP iktidarının Türkiye halklarını ve emekçilerini getirdiği noktanın ortada olduğunu ifade eden Orhan, “Bugünkü asgari ücretle insanlar açlık sınırının atında. Bir bebek maması 160 lira. Ayda 1600 lira sadece bebeğin beslenmesi. 500-600 lira elektrik faturası geliyor. İnsanlar artık karınlarını doyuramıyorlar. Bu şartlarda yaşayan insanların suçu mevcut iktidarda araması gerekiyor.”

‘İSTİSMAR SUÇLARINDA ADALETE GÜVEN YOK’

Emek Partisi İl Başkanı Sevil Aracı, “Taciz, tecavüz haberleri toplumda tepkiye neden oluyor. Zira bu suçların yeterince cezalandırılmadığı, suçluların cezasız kaldığı yönünde bir algı mevcut. Ancak bu olayların bir halka, bir topluluğa yönelmesi, tepkilerin ırkçı bir karakter kazanması elbette kabul edilemez” açıklamasında bulundu.

ÖNCEKİ HABER

Almanya'da İklim Koruma Paketi imzalandı, muhalefet anlaşma "yetersiz" dedi

SONRAKİ HABER

ABD, İran'ın ulusal bankasına yaptırım kararı aldı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa