20 Eylül 2019 09:06

10 Ekim Ankara Katliamı sanığı Erman Ekici, "insanlığa karşı suç"tan yargılanacak

10 Ekim Ankara Katliamı Davası'nda IŞİD yöneticiliğinden 18 yıl hapis cezası alan Erman Ekici "insanlığa karşı suç"tan yargılanacak ve bu durumda Ekici için zaman aşımı söz konusu olmayacak.

Fotoğraf: Evrensel

Paylaş

Birkan BULUT
Ankara

10 Ekim Ankara Katliamı Davası'nda IŞİD yöneticiliğinden 18 yıl hapis cezası alan Erman Ekici hakkında "kasten öldürmek", "kasten öldürmeye teşebbüs" ve "insanlığa karşı suç"tan geçtiğimiz ay hazırlanan iddianame, Ankara 4. Ağır Ceza Mahkemesi tarafından kabul edildi. Erman Ekici'nin dosyası, firari sanıklar yönünden tefrik edilen dosya ile birleştirildi. Böylece ilk defa bir IŞİD'li insanlığa karşı suçtan yargılanacak.

Türkiye tarihinin en kanlı saldırısı 10 Ekim Katliamının yargılamasında yeni bir gelişme meydana geldi. Ankara 4. Ağır Ceza Mahkemesinde geçen yıl karara bağladığı davada, tutuklu 19 kişiye 7 buçuk yıl ile 101 kez ağırlaştırılmış müebbet arasında değişen sürelerde hapis cezaları verilmişti. Firari 16 sanık hakkındaki kamu davası ise ayrı olarak sürüyor.

İLK DEFA "İNSANLIĞA KARŞI SUÇ" YARGILAMASI

Ancak mahkeme heyeti, örgüt yöneticiliğinden 18 yıl hapis cezası verilen Erman Ekici hakkında katliamda meydana gelen ölüm ve yaralanmalardan dolayı suç duyurusunda bulunulmasına karar vermişti. Suç duyurusunun ardından Ankara Cumhuriyet Savcısı Yarcan Mutlu, Erman Ekici hakkında “ikisi çocuk 100 kişiyi kasten öldürmek”, “20'si çocuk 391 kişiyi kasten öldürmeye teşebbüs”ün yanı sıra Türk Ceza Kanunu'nun (TCK) 77. maddesindeki "insanlığa karşı suç"tan da iddianame düzenledi. Ankara 4. Ağır Ceza Mahkemesi, Ekici hakkında hazırlanan iddianemeyi kabul ederek firari sanıkların yargılandığı tefrik dosyasıyla birleştirdi. Böylece Türkiye'de ilk defa insanlığa karşı suçtan yargılama yapılacak.

İNSANLIĞA KARŞI SUÇTA ZAMAN AŞIMI İŞLEMİYOR

10 Ekim Katliamı sorumlularının insanlığa karşı suçtan yargılanması, dava boyunca dile getirilen en önemli taleplerden biriydi. Kanuna göre çeşitli suçların “siyasal, felsefi, ırki veya dini saiklerle toplumun bir kesimine karşı bir plan doğrultusunda sistemli olarak işlenmesi, insanlığa karşı suç” olarak kabul ediliyor. Erman Ekici hakkında hazırlanan yeni iddianame, 10 Ekim saldırısının dini saiklerle ve toplumun bir kesimine yönelik gerçekleştirildiği tespitinde bulunuyor. İnsanlığa karşı suçlarda zaman aşımı işlemiyor.

HDP VE CUMHURİYET GAZETESİNE DE SALDIRACAKLARDI

10 Ekim davasında mahkeme heyeti tarafından sadece örgüt üyesi olarak değerlendirilen Erman Ekici'nin örgüt yöneticisi olduğu dava sonunda kabul edilmişti. 10 Ekim Katliamı davasında Erman Ekici'nin mitinge saldırı emirini Yunus Durmaz'a getirdiği, teknik ve fiziki takip tutanaklarına göre IŞİD'in Antep hücresinin yanı sıra Elazığ, Malatya ve Urfa’da örgütsel faaliyetlerde bulunduğu tespit edilmişti. 10 Ekim Katliamı'ndan 20 gün sonra dur ihtarına uymayıp, polise el bombası atarak kaçmaya çalışan şahısların bulunduğu aracın HDP İstanbul il binasını patlatmak amacıyla yola çıktığı öğrenilmişti. Araçta bulunan Yusuf Cebael ve Abdülkadir Demirel’in yakalanmasının ardından 7 eve düzenlenen operasyonda Erman Ekici de yakalandı. IŞİD'liler HDP İstanbul İl Binası'nın yanı sıra Cumhuriyet Gazetesi’nin Ankara’daki adresine de saldırı hazırlığındaydı. Bomba yüklü araçta Erman Ekici'nin de parmak izi vardı.

ÖNCEKİ HABER

Bingöl'de 26 öğrenci civa zehirlenmesi şüphesiyle hastaneye kaldırıldı

SONRAKİ HABER

Yüksekdağ ve mahsup talebi kabul edilen Demirtaş için yine tutuklama kararı verildi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...