18 Eylül 2019 08:31

DİSK: İklim krizine karşı işçi sınıfı göreve!

DİSK, küresel iklim hareketinin çağrısıyla tüm dünyada ilan edilen "İklim Grevi” ile ilgili emek, demokrasi ve meslek örgütlerini hareket etmeye çağırdı.

Fotoğraf: Evrensel

Paylaş

DİSK, 20-27 Eylül 2019 tarihleri arasında tüm dünyada düzenleneceK olan "İklim Grevi” etkinliklerine dair açıklama yayımladı. DİSK, "Bütün demokrasi güçlerini, emek ve meslek örgütlerini iklim için harekete geçmeye çağırıyoruz" dedi.

Öğrencilerin ve ekoloji örgütlerinin küresel iklim krizine karşı başlattığı eylemler çok sayıda demokratik kitle örgütünün, yerel yönetimlerin ve sendikaların da desteğiyle küresel bir harekete dönüştü. 20-27 Eylül 2019 tarihleri arasında tüm dünyada düzenlenecek olan "İklim Grevi” ile ilgili açıklama yapan DİSK "Kapitalizm hem emeğimizi hem de doğamızı sömürüyor. Bu sömürü artık gezegeni yaşanmaz bir hale getirdi. Birleşmiş Milletler'in (BM) 'Varoluş krizi' olarak tanımladığı iklim krizi, yaşadığımız gezegeni dönüşü olmayan bir yola sokmuş durumda. BM Hükümetlerarası İklim Değişikliği Paneli (IPCC), hükümetler derhal radikal tedbirler alma yoluna gitmediği takdirde, 10 yıl sonra dünyanın artık geri dönüşü olmayan bir yola gireceğini kesin bir dille ilan etti” denildi.

"İKLİM BANKA OLSAYDI ÇOKTAN KURTARILIRDI"

İklim krizinin sadece kutuplardaki buzların eriyerek denizleri yükseltmesinden ibaret sonuçlar doğurmadığı, ülkede de yaşanan dolu felaketlerinin, hortumların, kuraklığın, sel felaketlerinin, yangınların iklim krizinin ilk işaretleri olduğuna dikkat çekilen açıklamada şu ifadelere yer verildi:

"Tüm dünya büyük bir felakete sürüklenirken, hükümetlerin önlem almasını engelleyen, sayısı 100'ü bile bulmayan dev şirketlerin kar hırsı dünyamızı yok oluşa sürükleniyor. Herkes biliyor ki iklim, banka olsaydı çoktan kurtarılmıştı... 2008 ekonomik krizinde batan bankaları ve şirketleri kurtarmak için sıraya giren hükümetler yok oluşa sürüklenen gezegenimizi kurtarmak için kıllarını bile kıpırdatmıyorlar. Bekliyorlar ki faturayı yoksullar ve emeğiyle geçinenler ödesin. Petrol, kömür, doğalgaz başta olmak üzere şirketlerin karları ve o şirketlerin arkasından bankaların çıkarları için çocuklarımızın, torunlarımızın geleceğini çalıyor. Tam da bu nedenle gençler herkesi iklim için harekete geçmeye çağırdı. Uluslararası sendikal hareket, bu çağrıya yıllardır kullandığı bir sloganıyla cevap verdi: Ölü bir gezegende istihdam olmaz!”

"İKLİM ACİL DURUMU İLAN EDİLMELİDİR"

Sendikaların da parçası olduğu "küresel iklim hareketi”nin dünya hükümetlerini derhal harekete geçerek iklim krizini durduracak adımlar atmaya çağırdığı vurgulanan açıklamada “Çağrımız net: Ulusal hükümetler, yerel yönetimler ve şirketler insanlığın sonunu getirecek uygulamalara son vermek için 'İklim Acil Durumu' ilan etmelidir" denildi.

İklim mücadelesinin aynı zamanda adalet ve demokrasi sorunu olduğunu belirten DİSK, iklim adaletinin ancak adil bir dönüşümün sağlandığı bir politikayla mümkün olabileceğine dikkat çekti.

Ekonomik kriz gibi iklim krizinin de sorumlusunun şirketler ve onlara göz yuman hükümetler olduğuna vurgu yapılan açıklamada greve katılım çağrısı yapıldı: "İklim krizinin, emeğimizi, yaşamımızı ve bütünüyle dünyamızı tehdit eden temel bir kriz olduğunun bilinciyle, bütün demokrasi güçlerini, emek ve meslek örgütlerini iklim için harekete geçmeye çağırıyoruz. Bütün işçileri İklim Grevi kapsamında etkinlikler düzenlemeye ve düzenlenen etkinliklere katılmaya davet ediyoruz." (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

İHD, CHP ve HDP’den anneler için hükümete çağrı: İstismarı bırak, çözüm için adım at

SONRAKİ HABER

CHP'den uluslararası Suriye konferansı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...