Türk-İş önce onay verdi sonra ‘veto’ istedi
Türk-İş Genel Başkanı Mustafa Kumlu ve Genel Sekreteri Pevrul Kavlak Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün Sendikalar ve Toplu İş Sözleşmesi Kanununu veto etmesini istediler.
Kumlu ve Kavlak imzasıyla önceki gün akşam saatlerinde Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’e gönderilen yazıda, yasanın “Kuruculuk şartları” başlıklı 6’ncı maddesinin l’nci fıkrası ile “Sendika özgürlüğünün güvencesi” başlıklı 25’nci maddesinin 5’nci fıkrasının yeniden görüşülmek üzere TBMM’ye iadesi istendi.
TÜRK-İŞ TABANI YENİ DUYDU
Türk-İş’in, “Sendikal hak ve özgürlüklerin önündeki engellerin kaldırılmasının demokratikleşme çabalarına katkı sağlayacağına inandığı” vurgulanan yazıda, yasanın hazırlanış ve Meclisteki alt komisyon ve komisyon çalışmalarına azami katkıda bulunduğu, yapıcı öneriler getirdiği, ne yazık ki, bu önerilerin büyük bir kısmının dikkate alınmadığı vurgulandı.
Bu nedenle tabanlarında endişe olduğu, huzursuzluğun arttığı aktarılan yazıda, Türk-İş olarak gazetelere ilan verip, siyasi partilerin meclis grup başkan vekillerine mektuplar gönderdikleri, hassasiyetin doruk noktada olduğunu duyurdukları ifade edildi.
Yazıda, “Çalışma hayatının gelecek yıllarını belirleyecek olan bu kanun, şüphesiz, belirsizliğe, karmaşaya ve kaosa yol açacak tüm hükümlerden arındırılmalı, çalışma yaşamımızın demokratikleştirilmesi sürecinde Türkiye koşullarına uygun en ileri adımları içermelidir” denildi.
Yazıda yasanın veto edilmesi istenen bölüm iki madde halinde sıralandı. 2821 sayılı Sendikalar Yasası’nın “Kurucularda aranacak nitelikler” başlıklı 5’nci maddesinin 1’inci fıkrasında sendika kurucusu olabilmek için aranan “Sendikanın kurulacağı iş kolunda fiilen çalışır olma” ve “Türkçe okur-yazar olma” şartlarının yeni yasada kaldırılıyor olmasına itiraz eden Türk-İş Yönetimi Cumhurbaşkanına gönderdiği yazıda, “Getirilen hükme göre her ne kadar ‘fiilen çalışan’ ibaresi bulunsa da bu ibare ‘Sendikanın kurulacağı iş kolunda fiilen çalışmayı’ kapsamamaktadır.
Böyle bir uygulamanın Türk çalışma hayatına pozitif hiçbir etkisi olmayacağı gibi, ortaya sendika görüntüsü altında yüzlerce kuruluş çıkacak, çalışma hayatı kendini daha büyük bir kaos içinde bulacaktır” görüşünü savundu.
Türk-İş’in ikinci karşı çıktığı madde ise yine aynı yasanın “Sendikaya üye olup olmama hürriyetinin teminatı” başlıklı 31’inci maddesindeki değişiklik oldu.
Yazıda, 30 ve daha az işçi çalıştıran işyerlerinde çalışan işçiler için tamamen ortadan kaldırıldığı vurgulandı.
Yazıda “Böylelikle 30 ve daha az işçi çalıştırılan işyerlerinde çalışan yaklaşık 6.5 milyon işçi için örgütlenmenin önü kesilerek, temel insan hakkı olan örgütlenme özgürlüğüne darbe vurulmuştur” denildi. (Ankara/EVRENSEL)
Evrensel'i Takip Et