17 Eylül 2019 21:00

MESS kapsamındaki Temsa’da işçiler uyarıyor: Birliğimizi acilen sağlamalıyız

Temsa işçileri: "Kriz sadece işçiye var, her şeye zam geliyor. Bu ücret zammı yeterli değil. En az yüzde 35- yüzde 40 zam talep edilmeliydi."

Fotoğraf: Evrensel & Logo: Temsa | Kolaj: Evrensel

Paylaş

Aydın YİĞİT
Adana

Adana’da kurulu bulunan, otobüs üretiminin yapıldığı TEMSA’da işçiler, Özçelik-İş yöneticilerinin Türk Metal’le aynı taslağı teklif edeceklerini açıkladıklarını söyledi. Durumun beklentilerini karşılamadığını ifade eden işçiler, “Kriz var, her şeye zam geliyor. En azından bundan sonraki süreçte birlikte hareket etmeliyiz” uyarısı yaptı.

MESS ile Türk Metal, Birleşik Metal-İş ve Özçelik-İş arasında imzalanacak MESS grup toplu iş sözleşmesi görüşmeleri için sendikalar taslaklarını açıkladı. Türk Metal yüzde 26 zam talep ederken Birleşik Metal-İş ücretlere yüzde 34 artış istedi. Özçelik-İş ise taslakla ilgili bir açıklama yapmadı. Adana’da faaliyet gösteren, otobüs üretimi yapan MESS üyesi TEMSA’da çalışan işçiler sendikacıların fabrikada kendileriyle yaptığı görüşmede taslağın Türk Metal ile aynı olduğunu söylediklerini dile getirdi.

"İSTENEN ZAM ORANI YETERSİZ"

Taslakta yer alan sosyal haklarla ilgili taleplerden memnun olduklarını ve bu taleplerin bir kısmının zaten işçiler tarafından sendikaya iletildiğini dile getiren bir TEMSA işçisi yüzde 26’lık ücret zammının işçiler tarafından iyi karşılanmadığını dile getirdi. “Geçen sözleşmede olduğu gibi kıdeme göre seyyanen zamlar olsa iyi olurdu” diyen işçi, 2 yıllık sözleşme istediklerini dile getirdi.

"KRİZ HEP BİZE VAR"

Ekonomik krize işaret eden başka bir işçi ise “Kriz sadece işçiye var, her şeye zam geliyor. Bu ücret zammı yeterli değil. En az yüzde 35- yüzde 40 zam talep edilmeliydi” dedi. Fabrikaya 2003 ila 2007 yılları arasında işçilerin ücretlerinde sıkıntılar olduğunu dile getiren işçi bu sözleşme ile bunun çözülmesi gerektiğini söyledi. Sendikanın yüzde 26 zam oranıyla masaya oturacağını ancak bunun daha düşük zam oranına imza atılması anlamına geldiğini dile getiren işçi, “En azından bundan sonraki süreçte işçilerle birlikte hareket edilmeli” diye konuştu.

ÖNCEKİ HABER

4 Barış Akademisyeni daha beraat etti

SONRAKİ HABER

Aliağa Emek ve Barış Şenlikleri yeniden başlıyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...