11 Eylül 2019 09:23

HDP’li Mithat Sancar’dan anneler için Meclise çağrı

HDP'li Mithat Sancar: "Evladı dağda olan annelerin, evlatları kayıp olan Cumartesi Annelerinin, bu savaşta büyük acılar yaşamış Barış Annelerinin, hepsinin acısını ortaklaştırmak zorundayız."

HDP’li Meclis Başkan Vekili Mithat Sancar, Diyarbakır’da HDP il binasında oturan anneler için bir kez daha Meclise çağrıda bulundu

Paylaş

HDP’li Meclis Başkan Vekili Mithat Sancar, Diyarbakır’da HDP il binasında oturan anneler için bir kez daha Meclise çağrıda bulundu: “Gelin bütün annelerin acısını dindirecek bir çalışmayı ortak bir komisyonla birlikte yapalım barış için çözüm için adına ne derseniz deyin acıyı dindirmek için ne gerekiyorsa yapalım.”

Kayyum darbesi başta olmak üzere demokratik anayasa, yargı reformu ve demokrasi ittifakları konusunda ziyaretlerde bulunan HDP Meclis Başkan Vekili ve Mardin Milletvekili Mithat Sancar, İHD’deki buluşmada gündeme ilişkin açıklamalarda bulundu.

Demokratik bir anayasanın acil ihtiyaç olduğunu anlatan Sancar, “16 Nisan referandumu ile kabul edilen değişiklikler 12 Eylül Anayasası’ndan kurtulalım derken daha da geriye götürdü ülkeyi. Tek adam rejimi oluşturuldu, hak ve özgürlük güvenceleri iyice zayıflatıldı, sistemin denge-fren mekanizmaları tamamen bozuldu” ifadelerini kullandı.

31 Mart ve 23 Haziran’daki seçim stratejilerini de hatırlatan Sancar “Başarının faturasını şimdi sadece belediye başkanlarımıza değil halka kesmeye çalışıyorlar. Biz iktidarı gerilettik doğrudur bunu tek başımıza yapmadık. Demokrasi güçleri ile yaptık. Bu siyasi stratejiye demokrasi güçleri çok büyük oranda, çok yüksek düzeyde destek verdiler” dedi.

"KAYBEDECEK ZAMANIMIZ YOK"

İktidarı geriletmek yetmediğini anlatan Sancar şunları söyledi: “İktidarı değiştirmek gerekiyor. Halk iradesiyle ile değiştireceğiz. Demokrasi ittifakı artık yeni demokratik bir iktidarın altyapısını geliştirmek zorundadır. Bütün demokrasi güçleri yeni demokratik bir yönetime şimdiden hazırlanmalıdır. İktidarı geriletmek yetmiyor, halk iradesi ile değiştirmek gerekiyor. Bunun da çok uzun zaman almayacağını mevcut şartlar bize gösteriyor. Halka rağmen, hukuka rağmen hiçbir iktidar uzun süre ayakta kalamaz. Seçim, sandık ne zaman gelir bunları ayrıca speküle etmenin gereği yoktur. İhtiyaç olan şey bütün demokrasi güçlerinin bir araya gelerek temel ilkelerde, adalet, özgürlük, demokrasi ve eşitlik ilkelerinde buluşmaları ve yeni demokratik bir iktidarın hazırlıklarını bugünden itibaren yapmalarıdır. Bu konuda kaybedecek zamanımız yoktur. Kaybedeceğimiz her zaman bu topluma tamiri daha da zorlaşan tahribat yaşatır.”

ANNELER İÇİN MECLİSE ÇAĞRI

Diyarbakır’da parti il binaları önünde oturma eylemi yapan annelere ilişkin

de Sancar, “Evladı dağda olan annelerin, evlatları kayıp olan Cumartesi Annelerinin, bu savaşta büyük acılar yaşamış Barış Annelerinin, hepsinin acısını ortaklaştırmak zorundayız” dedi. Annelerin bu güne kadar hiçbir yerde çözüm bulamadıklarını da anlatan Sancar, “Barışın gerçek adresi bellidir. Hangi sözleri kullanırlarsa kullansınlar medya nasıl yansıtırsa yansıtsın barış umudunun nerede olduğunu hissederek oraya gelmişlerdir. Biz de söz veriyoruz. Barış politikalarından, barışı aramaktan ve savunmaktan, barış için elimizden geleni yapmaktan asla vazgeçmeyeceğiz” diye konuştu. Evlat acısının ve hasretinin temel sebebi savaş politikaları olduğuna vurgu yapan Sancar, “Mecliste bulunan tüm siyasi partilere çağrı yapıyoruz. Gelin bütün annelerin acısını dindirecek bir çalışmayı ortak bir komisyonla birlikte yapalım barış için çözüm için adına ne derseniz deyin acıyı dindirmek için ne gerekiyorsa yapalım. Bu konuda başta İHD olmak üzere; insan hakları örgütlerinin ve emek meslek örgütlerinin zaten ezelden beri yürüttükleri çalışmaları var şimdi bunları birleştirelim” dedi. (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

Mahkeme yüzdelik fark gasbına "dur" dedi

SONRAKİ HABER

Akademik eğitim veren okulların sayısı artırılmalı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa