08 Eylül 2019 09:57

Esenler halkı: Rant uğruna mahallemizden koparılıyoruz

"Kentsel dönüşüm" kapsamında hazırlanan imar planının Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından onaylanmasına karşı çıkan Esenler halkı, "Rant uğruna mahallemizden koparılıyoruz" diyor.

Fotoğraf: DHA

Paylaş

Esenler’de yaşadıkları mahallelere dair ‘kentsel dönüşüm’ kapsamında hazırlanan imar planının Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından onaylanmasına karşı çıkan mahalle halkı, “Rant uğruna mahallemizden koparılıyoruz” dedi. TMMOB Şehir Plancıları Odası ise plana itiraz etmeye hazırlanıyor.

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, İstanbul’un Esenler ilçesinde ‘kentsel dönüşüm’ kapsamında yapılacak olan imar planını 22 Ağustos’ta onayladı. Bu plan çerçevesinde Esenler’in önemli bölümü, Topkule- Baştabya askeri kışla alanına transfer edilecek. İlçe genelinde bulunan birçok ailenin ve işyerinin transfer edileceği belirtilirken, Turgut Reis Mahallesi’nin büyük bir bölümünün transfer edileceği ifade edildi. Bu planın şehircilik ilkelerine ve planlama kriterlerine uymadığını ifade eden Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB), planın iptal edilmesi için itiraz etmeye hazırlanıyor.  

"STANDARTLARA UYMUYOR"

Turgut Reis ve Yenişehir mahalleleriyle ilgili yeterli verinin olmadığını aktaran TMMOB Şehir Plancıları Odası İstanbul Şubesi Sekreteri Oktay Kargül, “Sadece boş alanda bir dönüşüm gerçekleştirilmesi için plan yapılmış. Aynı zamanda planda verilen yoğunluk ve bazı donatılar, verilen metrekareler standartlara uymuyor” dedi. Esenler imar planının hukuki hiçbir gerekçesinin olmadığını vurgulayan Kargül, “Sadece yapıların riskli olduğu belirtilmiş. Yurttaşlar yerinden edilecek. Biz bu tarz durumlarda, yapıların güçlendirilerek yeniden yapılması ve insanları yerinden taşımadan dönüşüm gerçekleştirilmesinden yanayız. Şu an orada bir taşınma söz konusu ve bu beraberinde hak mağduriyetlerini de getirecek” diye konuştu.

"MAHALLELERİMİZ YIKILMASIN"

Yaşadıkları mahallelerin imara açılması ve kentsel dönüşüm projeleri ile talan edilmesinden dolayı memnuniyetsizliğini ifade eden Esenler Turgut Reis Mahallesinde yaşayan Sadık Akkoç, “Yaşam alanlarımız tahrip edilecek. Sokak ve mahalle kültürümüz, çocuklarımızın yaşadığı bu alanlar kalkacak ve ucube denilen siteler oluşacak. Biz mahalle kültürü ile büyüyenler olarak çocuklarımızın da mahalle kültürü ile büyümesini istiyoruz. Sosyalleşmelerini istiyoruz. Mahallelerimiz yıkılmasın, kentsel dönüşüm olmasın. Çocuklarımıza güzel bir gelecek sağlansın” dedi.

Rantçı politikaların halkı mağdur ettiğini söyleyen Akkoç, "Bulunduğumuz alanlarda evlerimizin yıkılması bir tarafa, yeni gideceğimiz alanlarda da çok mağdur edileceğiz. Mesela bizim evimiz 140 metrekare ama bize verecekleri ev daha küçük olacak. Bunun sebebi ise park ve bahçe alanları olarak gösteriliyor. Ama 4 katlı bir binanın alanına 15 katlı bir bina dikilecek. Zaten böyle bir kazanç edilecekken neden bizim alanlarımızdan kesiyorlar. Bu bir rant meselesi değil midir?" diye sordu.

"120 METREKARE EVİMİZE KARŞILIK 60 METREKARE"

Turgut Reis Mahallesi’nde yaşayan Erdi Uçar da kentsel dönüşüm adı altında halkı yoksullaştıran projelerin uygulandığını anlattı:

“Hükümet önce vatandaşı düşünsün. Bütün devlet kaynaklarını zenginlere aktarıyor. Buranın insanları kan ağlıyor. İnsanlara size 120 metrekare ev vereceğiz diyorlar ama 60-70 metrekare veriyorlar. Bir de üstüne borçlandırdılar. Zaten o kadar borçlandırılacağıma gider bir ev daha alırım. Durduk yere kendi evimden neden olayım Devlet önce halkını düşünebilmedir. Halk ne kadar zenginleşirse devlet o kadar güçlenir. Bizde durum, halk ne kadar yoksul olursa onlar o kadar zenginleşiyor şeklinde.” (İstanbul/MA)

ÖNCEKİ HABER

İran: AB, nükleer anlaşma vaatlerini yerine getiremedi

SONRAKİ HABER

Cam silerken ikinci kattan düşen kadın öldü

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...