07 Eylül 2019 07:09
Son Güncellenme Tarihi: 07 Eylül 2019 13:26

Selçuk Mızraklı ve Tunç Soyer Karaburun'daki yerel yönetim panelinde konuştu

Karaburun Bilim Kongresi'nin son gününde düzenlenen "Yerel Yönetimler, Kriz ve Çıkışlar" başlıklı panelde yerel yönetimlerde yaşanan sorunlar ve çözüm önerileri konuşuldu.

Fotoğraf: Evrensel

Paylaş

Karaburun Bilim Kongresi'nin son gününde büyük salondaki öğle oturumunda yürütücülüğünü Onur Hamzaoğlu'nun yaptığı "Yerel Yönetimler, Kriz ve Çıkışlar" üst başlıklı oturuma, kayyum atamasıyla görevinden alınan Diyarbakır Belediyesi eski Eş Başkanı Adnan Selçuk Mızraklı, İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer ve Karaburun Belediyesi Başkanı İlkay Girgin Erdoğan katıldı. 

Diyarbakır Belediyesi eski Eş Başkanı Adnan Selçuk Mızraklı salona girdiğinde yaklaşık üç yüze varan oturum katılımcısının ayakta alkışıyla ve "Her yer Amed, her yer direniş", "Kayyumlar gidecek, biz kazanacağız" sloganlarıyla karşılandı. 

Karaburun Belediyesi Başkanı İlkay Girgin Erdoğan, Karaburun bölgesinde bir orman yangını olduğu için Bilim Kongresi'nin başlangıç etkinliğine katılamadığını hatırlatarak başladı.

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, Karaburun'un Börklüce Mustafa'nın mekânı olduğunu hatırlatarak, "Bir Şeyh Bedrettin heykeli, bir Börklüce Mustafa heykeli buraya çok yakışır" dedi.

“DOĞANIN SAĞLIĞI BOZULUYORSA SAĞLIKTAN SÖZ EDİLEMEZ”

Dünya'da yaşanan ekonomik sorunların arkasında ekolojik sorunlar olduğunu hatırlatan Soyer, "Önce doğaya, sonra ekonomik anlamda zayıf toplumlara sonra herkese zarar veriyorlar. Bu gerçeği görmek gerek. Biz doğanın bir parçası değil ta kendisiyiz" diye süreci tanımladı.

"Doğanın sağlığının bozulduğu bir sistemde sağlıktan söz edemeyiz" diye vurgulayan Soyer, yerel yönetimlerin bu konuda 1. derece sorumlu olduğunu belirtti ve bu misyonu yerine getirebilecek imkanlardan yoksun olduklarını vurguladı. İzmir'in en temel sorunlarını halk toplantılarında konuştuklarını belirten Soyer, “İktidar set çekiyorsa biz üstünden uçmalıyız, tektipleştirmeye çalışıyorsa biz nehir olup birlikte akmalıyız" dedi.

KAYYUM HUKUKİ DEĞİL

Soyer, "Kayyum meselesinde hukuki olmayan bir kararla karşı karşıyayız. Bu elbet demokrasi duvarına toslayacaktır. Demokrasi yaşayan bir şey. Demokrasiyi yaşamış tatmış insanlar olarak onu koruyacak birikime sahibiz" diye konuştu.

İzmir'in Opera binasının biteceğini hatırlatan Soyer, "Mem u Zin'i orada gösterelim" diye konuştu.

“AMED'İ GÖRMENİZ Mİ GEREKİYOR, HİSSETMENİZ Mİ GEREKİYOR?​”

Diyarbakır Belediyesi eski Eş Başkanı Adnan Selçuk Mızraklı ise, salonu Kürtçe selamladı ve "Avatar filminde bir yaşam ağacı vardı. Filmde oyuncular birbirine baktıklarında seni görüyorum değil, hissediyorum diyorlardı.

Amed' i görmeniz mi gerekiyor, hissetmeniz mi gerekiyor?" diye konuştu.

İstanbul yerel seçimlerinin tekrar edilmesini hatırlatan Mızraklı, 'Fakat kayyumlar önce İstanbul'da atanmadı. Farklı bir kayyum meselesi 5 büyük ilçede 450 bin nüfuslu bir bölgede, seçimi kazanan HDP adaylarına değil, 2.sırada gelen AKP'li adaya görev verildi" dedi. Kayyum atamalarında eş başkanlık sisteminin yok sayıldığını hatırlatan Mızraklı, "Belgenin üstüne bir baktım üzerinde 1 Nisan yazıyor. 1 Nisan'da yazmışlar kayyum için yazıyı. Kanuni olmak gibi bir dertleri yok. 16 Nisan sonrası bize dair hiçbir soruşturma tebliğ edilmişliği bile yoktur" diye vurguladı. 

Mızraklı şöyle devam etti: Meşru değil arkadaşlar hangi anayasada halk iradesinden yüksek bir değer vardır" diye soran Mızraklı, Türkiye'nin krizlerle sarmalandığını belirtti ve sözlerini şöyle sürdürdü: "Barış Akademisyenleri ortada, 5 bin üyemiz cezaevinde, Canan Kaftancıoğlu kararı ortada. Selahattin Demirtaş, eş başkanlarımız cezaevinde. 53 kadın geçen ay erkekler taraf katledilmiş. 301 işçinin toprağın altında kalması belli ki fıtrat değil. Kişi başına düşen borcu neden söylemiyorlar? 6 bin dolar borçlusunuz hepiniz. 19 Ağustos'ta hangi arka plan vardı da bize kayyum atandı? Siz bir deprem hissettiniz mi? Kötülüğün meşrulaştığı kesin. (İzmir/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Çiğli’de kadın cinayeti | Özlem Sarıyıldız sırtından vurularak öldürüldü

SONRAKİ HABER

“Tüm altın madeni ruhsatları iptal edilsin”

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...