06 Eylül 2019 16:06

Canan Kaftancıoğlu kararına ilk tepkiler: Muhalefet eleştirdi, AKP destek verdi

CHP İstanbul İl Başkanı Canan Kaftancıoğlu hakkında verilen hapis kararına ilişkin muhalefet ve iktidar partisinden ilk değerlendirmeler geldi.

Fotoğraf: AA

Paylaş

CHP İstanbul İl Başkanı Canan Kaftancıoğlu hakkında verilen hapis cezasına CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener ve İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu tepki gösterirken; AKP’nin ilk tepkisi “Hukuk önünde herkes eşit, bir dokunulmazlığı yok” oldu.

Çeşitli programlar için Aydın'da bulunan CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, “Beraat etmesi gereken kişinin ceza aldığı mahkeme adalet dağıtamaz. Hangi görüşten, kimlikten, inançtan olursa olsun ben adalet arayışını mutlaka ama mutlaka sağlayacağım ve gerçekleştireceğim. Düşünce özgürlüğü zenginliktir. Farklı düşünce olmadığı takdirde o ülke zenginliğini kaybeder. Hepimiz aynı şeyi düşünürsek sonuç alamayız. Farklı düşüneceğiz. Farklılıkların zenginlik olduğunu göreceğiz" dedi.

Kılıçdaroğlu, Canan Kaftancıoğlu'nun, "İstanbul'daki yerel seçimlerde başarılı oldu" diye cezalandırıldığını da vurguladı. Kaftancıoğlu'nun mahkemede söylenmesi gereken her şeyi söylediğini dile getiren Kılıçdaroğlu, "Üstelik bunu Nazım Hikmet'in dizeleriyle bitirdi. Nazım Hikmet kim, o da haksızlığa uğramış bir yazar, şair. Türkiye'nin 21. yüzyılda adaletsizliğe tahammül eden bir ülke olmadığını artık herkesin kabul etmesi lazım. Siyasetin de iktidar sahiplerinin de kabul etmesi lazım. Adaletsizlik sadece Türkiye'nin itibarını zedeler. Adalet dağıtmıyorsanız toplum vicdanını rahatsız ediyorsunuz" diye konuştu.

İMAMOĞLU: SONUNA KADAR DESTEK OLACAĞIM

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer’i makamında ziyaret eden İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu da Kaftancıoğlu’na verilen cezaya dair konuştu. “Karar üzücüdür. Karar can sıkıcıdır, Canan Kaftancıoğlu, Türkiye Cumhuriyeti’nin kurucu partisinin il başkanıdır" diyen İmamoğlu, şunları kaydetti:

"Bu hukuksuzluğun ise mahkemelerde giderileceğine inanıyorum. En doğru kararı vereceklerine inanıyorum. Canan Hanım’a sonuna kadar destek olacağım. Umut ediyorum eli bu sorun çözümlenecek.”

AKŞENER: GÜN GELİR HUKUK HERKESE LAZIM OLUR

İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener ise Kaftancıoğlu ile ilgi sosyal medya hesabından destek mesajı yayımladı. Paylaşımda, Fransız düşünür Voltaire'in, “Düşüncelerine katılmıyorum. Ama senin düşüncelerini savunma hakkını sonuna kadar savunurum'' sözlerini alıntılayan Akşener, ''Yasama-Yürütme-Yargı’nın güçler ayrılığını koruyamazsak, aynı bugünkü gibi hukuk siyasetin sopası olur. Ama o sopayı tutanlar unutmasın ki; gün gelir hukuk herkese lazım olur” ifadelerini kullandı.

AKP'DEN İLK YORUM: HUKUK ÖNÜNDE HERKES EŞİT, BİR DOKUNULMAZLIĞI YOK

Karara ilişkin AKP’ten ilk açıklama Grup Başkanvekili Mehmet Muş’tan geldi. AKP'li Muş, Habertürk’te katıldığı programda şunları söyledi:

"Siyasi kimlik olarak herhangi bir yorum yapma yetkim yok. ‘Bu paylaşımlar 7 yıl önce yapıldı, şimdi neden yargılanıyor?​’ diyorlar. Bu ifade yersiz bir ifadedir. Onun bir dokunulmazlığı yok. Hukuk önünde herkes eşittir. Yapılan paylaşımlar siyasi eleştirilerin ötesinde paylaşımlardır. İşlerine gelmeyen bir karar olduğu zaman ‘bunu yürütme yaptırdı’ diyorlar. Böyle bir şey olamaz.” (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

Avrupa Tekerlekli Sandalye Basketbol Şampiyonası’nda önemli adım

SONRAKİ HABER

İSPARK otoparklarını işgal eden değnekçilere ikinci operasyon

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...